I byarna Barbaresco och Barolo och dess närliggande byar och dalgångar har man i århundraden odlat Nebbiolo i de bästa sydligt och sydvästligt exponerade sluttningslägen på ungefär 250–450 meters höjd. Druvsorterna Barbera, Dolcetto och en handfull andra mindre kända blå druvsorter har istället fått nöja sig med lägre eller flackare vingårdslägen med annan exponering i samma områden. Det är en av flera förklaringar till att Barbaresco och Barolo och med det druvsorten Nebbiolo har fått en särposition bland vinerna i Piemonte, trots att den nobla druvan bara täcker omkring åtta procent av vingårdsarealen i Piemonte.
Idag finns det omkring 6 000 hektar Nebbiolo i hela världen, faktiskt inte särskilt mycket, och bara ungefär 600 hektar utanför Piemonte. I Barolo täcker vingårdsarealen 1 165 hektar, i Barbaresco bara 578 hektar, därtill hittar man Nebbiolo med snävare ursprung i norra Piemonte och i Lombardiet (framför allt i Valtellina). Men det finns också en hel del odlingar med Nebbiolo som ligger utanför de klassificerade byarna i regionen Langhe i Piemonte och dessa vingårdar ger viner med DOC-klassningen Langhe. Också dessa viner kan vara utomordentligt bra, men de har inte samma struktur och lagringskapacitet som vinerna från Barbaresco och Barolo. En stor fördel är dock priset, de kostar betydligt mindre, och en annan fördel är att dessa viner inte alls behöver lagras särskilt länge.
Kikar man i historieboken om firman Renato Ratti läser man att Renato föddes och utbildade sig inom vin i Alba men senare kom att arbeta med produktion av vermouth för storfirman Cinzano – i Brasilien. Idag får vi vara tacksamma för att han 1965 flyttade tillbaka till Alba och köpte ett par vingårdar för Barolo, som året därpå avancerade till kvalitetsnivån DOCG i den italienska vinlagen. Under 1970-talet kom Ratti att bli ett välbekant namn för de som tyckte om de klassiska vinerna från Barolo och sedan dess har firman successivt lyft sig till att vara en av de mest respekterade i Barolo. Idag har man 35 hektar stora vingårdar, gör bland annat tre utmärkta baroloviner (vinet från vingården Marcenasco är det mest kända), en Barbera d’Alba, en Barbera d’Asti, en Dolcetto d’Alba och det här vinet.
Renato Ratti var faktiskt en av de första att göra vintypen Langhe Nebbiolo, redan 1969 gjordes den första årgången av det här vinet. Det görs uteslutande med Nebbiolo som kommer från vingårdslotter utanför Barolo och det jäses i tankar med en ungefär tio dagars skalkontakt varefter det lagras i tankar under ett års tid. Doften är finstämd och nästan förföriskt fruktig och elegant med stråk av hallon, nypon, blodapelsin och rosor, men det finns också en fin underliggande jordighet som breddar nyanserna. Smaken är medelfyllig som mest, rent fruktig och läckert frisk med en viss tanninstruktur som hör druvan till men en mjukhet som mer är väntad på nivån Langhe. Det är verkligen gott och typiskt.
Drick vinet nu och de kommande två till fyra åren då frukten fortfarande är parfymerad och frisk och slå då upp vinet i en bourgognekupa för att lyfta aromerna. Någon luftning behövs inte och en lämplig serveringstemperatur är kring 16–17 grader för störst elegans. Passande mat är densamma som till lättare viner från Barbaresco och Barolo, men egentligen än mer till klassiska eleganta rätter man brukar servera till röd bourgogne. Således lättare rätter av kyckling och kalv med fondsåser som har en god syra att möta upp vinets syra med och tillbehör som exempelvis smörstekt svamp. Det kan också vara stekt fisk med antingen bara brynt smör och citron eller med smörstekt svamp eller liknande tillbehör man tänker sig till röd bourgogne. Och såklart olika typer av pasta med svamp eller vildsvinsragu och till charkuterier och mildare ostar.
Vill man slå på lite större, finns vinet också i magnumbutelj för 399 kronor.
Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se