Tack vare de kustnära och förhållandevis svala vingårdarna har Sydafrika utvecklats till ett vitvinsland. Idag står de gröna sorterna för 55.4 procent av den planterade arealen och Chenin Blanc är med sina 16 928 hektar den allra mest betydande druvsorten. Bland de blå sorterna är det Cabernet Sauvignon som är störst, den odlas idag på 9 937 hektar. Utöver ett antal viner med Syrah och andra Rhônedruvor, i viss mån numera Pinot Noir i de mest kustnära vingårdarna, är det Cabernet Sauvignon och så kallade bordeauxtolkningar som brukar ge landets finaste röda viner.
Familjen Le Riche har sina rötter i norra Frankrike, men man har levt och varit verksamma i Sydafrika sedan slutet av 1600-talet. Det var dock först på 1970-talet som Etienne Le Riche bestämde sig för att engagera sig i vinindustrin och sedan dess har han varit en tongivande person med höga ambitioner. Drömmen om att skapa en egen vinegendom blev verklighet när han 1996 grundade Le Riche Wines – och ambitionen var då att från förstklassiga vingårdar med noggrannhet och detaljfokus producera landets allra finaste viner av Cabernet Sauvignon. De första vinet gjordes 1997 och genom åren har han och hans team förfinat varje aspekt av vinodling och vinframställning. Till skörden 2014 flyttade familjen in i ett helt nytt vineri i området Helderberg och de arbetar nu med ungefär 15 vingårdar i lite olika lägen för att kunna göra viner med stor komplexitet. Numera har Etienne dragit sig tillbaka och det är hans barn Yvonne och Christo som driver firman.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se
2018 Le Riche Cabernet Sauvignon
91 p
Det här vinet är gjort enbart med Cabernet Sauvignon som skördas i ett flertal små vingårdar med både röd granitjord och magra grusjordar på ungefär 50 till 400 meters höjd i olika wards (underområden, appellationer) i Stellenbosch. Helderberg, Simonsberg och Jonkershoek är de viktigaste. Skörden sker hand, sorteringen är noggrann och druvorna från varje vingårdslott kommer att vinifieras separat i små öppna cementtankar. Därefter dras vinet över till 225 liter stora franska ekfat, cirka 30 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under ett år. Sedan tar blandningsarbetet vid och slutligen får vinet ligga ytterligare ett år i faten. Den här idén med lagring, blandning och fortsatt lagring är som tagen från flera av de bästa slotten i Bordeaux.
Druvsorten röjer sig direkt, en mörk ungdomlig färg med hög intensitet och en ganska stor och vinbärsfruktigt aromatisk doft med viss kraft och en sval gräsighet. Av ekfaten känner man en diskret rostning och kryddighet, men eken sitter verkligen fint samman med vinet. Och att det är en seriös satsning råder det ingen tvekan om, här finns en hel del av de finstilta grafit- och cederträliknande nyanser som skänker vinerna från Bordeaux komplexitet, här dock med inramning av en mer generös och inbjudande fruktighet. Smaken är medelfyllig och lent texturerad med en fin tanninstruktur och en härlig fruktsyra. Kort sagt – det här är riktigt välgjort och gott. Och priset är verkligen fint!
Drick vinet nu och de kommande fem till tio åren eller så, och servera det i en typisk bordeauxkupa för största upplevelse. Den här typen av viner vinner alltid lite mer finess efter minst en halvtimma i karaff. Klassiska kötträtter görs sig utmärkt, även sådana med en viss sötma från rotsaker, söt glaze eller gelén till söndagssteken.
Finns på Systembolaget, nr 91160 för 199 kr.