Vecka 37

2019 Chablis 1er Cru Fourchaume

La Chablisienne, 299 kr, (nr. 90056), Chablis, Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

Det här vinet släpps inte på Systembolaget förrän den 24 september, men det är värt att notera det i kom-ihåg-listan eftersom det är så bra. La Chablisienne behöver inte någon närmare presentation, det är en mycket väletablerad producent på den svenska marknaden. Att det är ett kooperativ med 255 aktiva medlemmar som äger och sköter om ungefär en femtedel av den totala vingårdsarealen om 5 595 hektar i Chablis skulle kunna ses som lite mindre intressant är egentligen helt fel. Det här är inte bara Frankrikes bästa kooperativ, det är ett av världens allra bästa i sin genre. Dessutom kan många av deras viner mäta sig med de bättre i Chablis – och priserna ligger alltid i underkant.
I Chablis finns det totalt 40 vingårdar, lokalt benämnda som climats, som är klassificerade som premier cru och de ligger i 17 olika övergripande vingårdslägen. Fourchaume är med sina 132.90 hektar den största av alla dessa lägen och det är indelat i vingårdarna l’Homme Mort högst upp i nordväst genom La Fourchaume ner mot Vaupulent och Côte de Fonteny i sydost. Intressant nog finns det ytterligare en vingård som hör till Fourchaume men som inte ligger i direkt anslutning till de andra utan jämte Bougros och Les Preuses som är grand crus och ligger på grannsluttningen. Den vingården heter Vau Laurent eller Valourent och buteljeras ibland separat – framför allt här hos La Chablisienne. Men det är en annan berättelse.

Alla tre viner som La Chablisienne särbuteljerar från de olika vingårdslotterna i Fourchaume görs på precis samma sätt. Det betyder att druvorna från de cirka 25–30 år gamla stockarna till det här vinet först har skördats med maskin (inget konstigt eller dåligt, omkring 90 procent av alla druvor i Chablis skördas faktiskt maskinellt idag), sedan har druvorna pressat försiktigt och musten har därefter fått sedimentera i ståltankar över natten så att alla orenheter och skalrester har fallit till botten i tanken. Den klara musten jäses sedan i en kombination av rostfria ståltankar och äldre och därför neutrala ekfat, en vinifieringsteknik som både är klassisk i Chablis och fortfarande vanligt på nivån premier cru och grand cru. Ekfaten i sig ska inte kännas i vinet, de bidrar främst till en textur och viss komplexitet. Precis som alla annan chablis genomgår vinet malolaktisk jäsning och i det här fallet en total lagringstid på hela 15 månader, en lite längre lagring än i snitt i distriktet. Det visar på ambitionen här hos La Chablisienne.

Även om 2019 blev en varmare odlingssäsong än i genomsnitt och vad som hos odlarna här i Chablis brukar anses som optimalt, måste man räkna årgången till de bättre på senare tid. Frost i någon betydande mening fick man inte, vilken man fick i förskräcklig utsträckning 2016, 2017 och nu i år, 2021. Tack vare de något svalare nätterna jämfört med 2018 fick vinerna en underbar kombination av fruktintensitet med områdestypisk svalka och en klassiskt uppfriskande syra som har gett dem spänst. Rikedomen i vinerna gör dem riktigt läckra att dricka redan idag, men precis som lite varmare årgångar som 2009 och 2015 finns det potential för vinerna att utvecklas fint över de kommande fem till tio åren. Mot bakgrund av omfattande provningar med äldre viner från Chablis vågar man dessutom lova att väl förvarade flaskor kommer att utvecklad mot stor komplexitet under de kommande 15 åren minst. Men som sagt, de är riktigt fina att dricka redan idag. Servera vinet vid cirka tio till som mest tolv grader i glas med typisk bourgognekupa – och vill du dekantera vinet en stund innan kommer det att blomma ut fint i glaset.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se