Byn Rouvres les Vignes ligger i Côtes de Bar i departementet Aube i den södra delen av Champagne, gränsande till Chablis ett par mil söderut. Även om det är ett mindre känt område odlas vin här på omkring 7 650 hektar och vinerna från flera av de mindre och mellanstora producenterna hyllas idag internationellt. Sätter man Aube i ett större perspektiv med den totala arealen om cirka 34 000 hektar i Champagne är det ändå ett ganska betydelsefullt distrikt. Innan vinlusen slog till här i Champagne i slutet av 1800-talet var odlingen här i Aube faktiskt mer omfattande än den i departementet Marne. Går man än längre tillbaka i historien var området dessutom välkänt som en av de bättre producenterna av rött vin med Pinot Noir i det storburgundiska riket. Med tiden övergick produktionen till mousserande viner och sedan 1927 är Aube införlivat i Champagne och följer de appellationsregler som gäller i hela Champagne.
Idag finns det flera framstående producenter här i Aube och en av dem är Nathalie Falmet. Egendomen ligger just i byn Rouvres les Vignes som i sin tur inte ligger långt ifrån det historiska Abbaye de Clairvaux som hade grundats av den berömda och sedermera helgonförklarade cisterciensermunken Bernard de Clairvaux och hans tolv anhängare. Familjen Falmet har levt här i generationer och efter att den unga Nathalie, som i många år hade hjälp sin far Michel och farfar Edgar i vingårdarna och den lilla caven, hade avslutat sina studier inom kemi och sedan tog universitetsexamen i Paris tog hon över vingårdarna efter sin far Michel. Det rörde sig inte om några större arealer, 1.50 hektar med Pinot Meunier, 1.00 hektar med Pinot Noir och 0.50 hektar med Chardonnay. Den då strax över 20-åriga Nathalie bestämde sig då för att vidareutbilda sig inom vitikultur och oenologi och etablera ett laboratorium i Bar-sur-Aube för analys av viner. Först därefter kände hon sig redo att fullt ut börja satsa på att producera sina egna viner. Det här är nu 25 år sedan.
Nathalie har idag bara 3.40 hektar egna vingårdar men är öppen för att köpa mer vinmark, eller för den delen druvor att köpa, och gör omkring 30 000 till 33 000 flaskor champagne om året. Hon arbetar i ett litet men toppmodernt vineri med både ståltankar och ekfat för vinifiering och lagring, men en av sina champagner vinifierar hon i amforor. Produktionen omfattar flera champagner, bland annat denna veckas årgångslösa NV Brut, som är en cuvée med cirka 70 procent Pinot Noir och 30 procent Chardonnay som har jästs i ståltankar. Just den här tappningen har årgång 2018 som bas med ett inblandning av cirka 30 procent reservevin i form av en slags solera. Dégorgering skedde i mars 2021 och nivån av dosage ligger på 5.0 gram per liter.
Champagnen är ganska smakrik och härligt brödig, fint äppelfruktig med gula nyanser och rätt mjuk i hullet samtidigt som det såklart finns både syra och mousse som lättar upp. Den är verkligen lättgillad och passar som aperitif och då gärna till tilltugg som har en viss smakrikedom. Det passar såklart också alldeles förträffligt till maten – gärna skaldjur vars umamisötma inte utgör ett ”hot” mot champagnens torrhet utan snarare möts upp av dess rika kropp. Annan typ av matchande mat är stekta fiskrätter, klassiska fiskrätter med vitvinssås eller inte alltför smakrik hummersås eller liknande och självklart också lite lättare och framför allt ljusa rätter av kyckling och kalv. Godast är att servera champagnen vid ungefär tio grader och helst i ett vanligt vinglas för att lyfta fram den komplexitet som bor i frukten.
Beställs online för trygg hemleverans från Champagnen.se (ägs av Gassås Wine) genom deras sida www.champagnen.se
Mer precist hittar du vinet på https://champagnen.se/produkt/nathalie-falmet-brut.