Vecka 47

2019 Ridge Geyserville

Ridge Vineyards, 419 kr, (nr. 92540), Sonoma County, Kalifornien, USA
71% Zinfandel, 19% Carignane, 7% Petite Sirah och 3% Alicante Bouschet

Ridge Vineyards är kända för många saker. Först och främst som en av de stora pionjärerna för den nyväckta vinkulturen som utvecklades i kölvattnet efter den besvärande förbudstiden. Trots att den upphörde 1933 skulle det dröja mer än tre decennier innan kvalitetsvin av mer modernt snitt skulle börja produceras. Ridge Vineyards grundades 1962, först som hobbyprojekt men snart som fullvärdigt kommersiellt om än lite vineri. För det andra satsade man på kvalitetsviner som skulle tåla lagring lika länge som de bästa vinerna från Bordeaux, något som med tydlighet har bevisats med toppvinet Monte Bello från Santa Cruz Mountains. Årgång 1971 av just det vinet vann år 2006 omprovningen av den berömda The Paris Tasting som hölls 1976 då två amerikanska viner vann över idel ädel fransk kvalitet. För det tredje har man gjort sig berömd genom sin legendariska vinmakare Paul Draper som började här 1971 och fortfarande är kvar. Hans betydelse för utvecklingen av firman är knappt möjlig att mäta.
Ytterligare en sak har man blivit mycket kända för – den stora satsningen på Zinfandel. Visst gjordes det en del fina viner med Zinfandel redan på 1950-talet, men Ridge Vineyard var ett av de första vinerierna i Kalifornien, om inte det allra första, att med övertygelse bevisade att Zinfandel kan ge riktigt fina och till och med stora viner. Och än mer att man kunde producera zinfandelviner som kunde lagras väl i flera decennier.
”Visst hade vi kunskap om Zinfandel, men att vi började producera zinfandelviner berodde faktiskt på att vi 1964 inte fick tag på tillräckligt mycket Cabernet Sauvignon, därför köpte vi Zinfandel från norra Sonoma”, berättade Paul Draper vid ett av många av mina besök på Ridge Vineyards.

Här uppe i norra Sonoma gör Ridge Vineyards ett flertal viner som domineras av Zinfandel (dessutom utmärkta viner av den besläktade men inte helt identiska Primitivo och Petite Sirah). De två mest kända är Lytton Springs, som kommer från vingårdarna runt egendomen i Dry Creek Valley, samt vinet som heter Geyserville. Druvorna till det vinet kommer från vingårdar med grusiga lössjordar i från den västra delen av Alexander Valley, en dalgång som är något varmare än Dry Creek Valley. Det leder i regel till att vinet Geyserville har en lite yppigare kropp och sötare frukt än vad vinet Lytton Springs brukar ha. Så är det också i den här årgången.
Det finns inget fast recept på hur det här vinet görs, andelen Zinfandel har varierat från 65 till 84 procent och i vissa årgångar har inslaget av Petite Sirah varit så högt som 17 procent – i den här årgången bara sju procent. Såklart innebär det variationer i vinets doft och smak, men det rör sig snarare om stil- än kvalitetsskillnader.
Själva framställningen är annars densamma, naturlig jäsning i ståltankar med nerpressning av skalkrosset under upp emot tio dagar, därefter malolaktisk jäsning och lagring i amerikanska ekfat som till 25–30 procent är nya under tolv till 14 månader. Och glöm nu för guds skull precis alla fördomar om översöta, alkoholstinna och onyanserade zinfandelviner, det här något helt annat och i alla avseenden absolut högklassigt! Djup och fint mogen frukt, len men inte mjäkig struktur och en god syra som bidrar till en lätthet i smaken.

Rent spontant tänker man på bra zinfandelviner till sommarens grill och barbecue, det är klassiska kombinationer som bygger mycket på att grillmaten är smakrik, ofta lite sötaktig av grillsåser och tillbehör och ibland också kryddhet. Sådan smakbalans passar Zinfandel alldeles utmärkt.
Men nu när vinterkylan har tagit ett grepp om oss känns det precis lika rimligt att skänka upp en fyllig och värmande zinfandel till stadiga och smakrika långkok och grytor. Det är också en utmärkt vintyp till vilträtter med sällskap av portvinssås, madeirasås eller helt vanliga skysåser eller gräddsåser med en god gelé vid sidan om.
Vinet är fullt drickfärdigt redan nu, helst serverat i glas med syrah- eller bordeauxkupa vid cirka 18 grader och gärna luftat i karaff en kort stund för lite större finess i nyanserna. Söker man än större finess och en något torrare smakupplevelse rekommenderas åtminstone minst fem års vidare lagring – eller ännu hellre tio år eller längre.
”Jag dricker gärna Geyserville när det är 20 år gammalt, eller 30 år”, säger Paul Draper.
Och det känns ju som en trovärdig källa att lyssna på.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se