Färgen är djup och mörk med en ungdomligt purpurnyas, ett utseende som för tankarna till att vinet kommer att vara kraftfullt. Riktigt så är det inte – doften är förvisso intensiv men mer elegant än kraftig, på sitt sätt väldigt klassisk och bordeauxliknande och än mer så efter en stunds luftning i glaset. Smaken är medelfyllig och underbart elegant, visst finns här en liten större solkänsla i bärfrukten jämfört med mer klassiska franska förlagor, men finessen finns från början till slutet av den härliga smaken. God syra, tydliga men fin avrundade tanniner, en viss mineralisk nerv och en lång god eftersmak hör också till smakbilden.
Det är ett vin att njuta av redan idag och allra finast upplevs vinet efter en minst 15 men hellre cirk 30 minuter i karaff. Vill man lagra det mot mer förfinade mognadstoner – som kommer att utvecklas i samma riktning som i klassiska bordeauxviner – kan det initialt räcka med tre till fem års lagring, men viner med den här karaktären och strukturen kommer att kunna utvecklas i minst tio år, kanske längre.
Avondale är en familjeegendom i Paarl som sköter sina 70 hektar stora vingårdar helt ekologiskt med en helt del inslag av biodynamiska principer. Idag drivs den av Johnathan Grieve som inte bara har lagt vikt vid ekologisk odling utan också en hel del metoder för ett djupare och närmare perspektiv på miljö, exempelvis biodiversitet och kontroll över vattenåtgång och rening samt energiförbrukning. Vid själva vinframställningen använder man enbart den naturliga jästen och den kultur för malolaktisk jäsning som finns naturligt i druvorna och rent allmänt säger han att man har så hög kvalitet på druvorna att man inte behöver justera något i vinerna.
En annan intressant detalj som man ser när man kliver in bakom kulisserna är amforor av lera, qvevri, som man har inspirerats att använda från den mångtusenåriga kulturen att göra vin i Georgien. Idén att för vissa viner arbeta med leramforor ligger helt i linje med den filosofi som driver ägarna – att producera viner som är eleganta och mer bygger på druva och plats än på vinifiering och lagring i ekfat. Utöver druvsorterna till det här vinet odlar man också
Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Sémillon, Chardonnay, Roussanne, Viognier, Grenache, Syrah och Mourvèdre.
Till det här vinet har druvorna skördats i vingårdslotter med mellan 20 och 30 år gamla stockar. Skörden har skett tidigt på morgonen då den svala temperaturen lyfter fram de finast parfymerade druvaromerna samtidigt som fräschören är som störst. Efter sortering har druvklasarna avstjälkats och musten har sedan jästs med den naturliga jästen under drygt en veckas tid, men totalt sett har skalmacerationen både före, under och efter jäsningen sträckt sig över nästan en månad. Därefter har vinet dragits över till franska ekfat, 225 liter stora och till största del ett par år gamla för att inte ge vinet en för markerad ekfatskaraktär, och lagringen sträcker sig upp emot ett och ett halvt år. Den mer exakta tiden bestäms för respektive druvsort.
Vinet serveras precis som alla andra fina bordeauxblandningar, kring 18 grader (helst) i glas med medelstor kupa efter en kort stunds luftning. Man njuter fullt ut av vinet till väldigt många medelkraftiga rätter av kött och vilt som helst bör ha en klassisk smakbalans snarare än kryddig. Det är ett utmärkt vin som ligger i ett mycket attraktivt prisläge.
Importör i Sverige är Handpicked Wines, www.handpicked.se