När Ricardo Palacios för första gången kom till distriktet Bierzo var det egentligen mest som ett stopp på vägen till Galicien, där han hade tänkt sig en framtid som vitvinsproducent. När han provade de lokala vinerna, gjorda på ganska rustikt sätt med druvsorten Mencía, insåg han att det fanns en stor potential i det röda vinet härifrån. Han förstod också snart att ingen odlare här egentligen hade gjort vin med den ambition som han själv hade.
”Jag provade nog allt som gick att prova, och även om det då mest var kooperativ fanns det en handfull familjefirmor samt ett större antal odlare som gjorde lite vin för eget bruk”, berättar Ricardo.
Han berättar att han fascinerades över den intensiva rödfrukten, fräschören och att vinerna hade fina tanniner och en god mineralitet. Och att han såg kopplingen till det soliga men svala klimatet, och de oftast mycket gamla vingårdarna.
”En del familjer gjorde sitt vin på ett märkligt sätt, de lät helt enkelt jäsa druvklasarna hela i öppna tunnor och lät regelbundet pressa ner skalen under hela den ibland upp till fem månader långa macerationen”, säger han och lägger till att han överrumplades av att vinerna trots det hade en slags fräschör.
”Undan för undan drack de av vinet ur jäskaret, som fortfarande hade skalen och stjälkarna kvar, och när det inte längre fanns något vin kvar, lät det bränna orujo av skalkrosset”, säger han och skrattar.
Ricardo kontaktade sin farbror Alvaro Palacios, som bara några år tidigare har slagit igenom som en av de nya stjärnorna i det historiska men ändå inte omtalade distriktet Priorat. Han berättade att han såg likheter med både Bourgogne och Priorat och att Alvaro borde komma till Bierzo och upptäcka det själv.
”När jag väl kom hit blev jag helt tagen av det jag såg, det var precis samma underbara känsla som när jag kom till Priorat första gången och jag visste med en gång att Bierzo, med alla sina små unika vingårdslägen med olika sorters jord, kunde bli Spaniens svar på Bourgogne”, berättar Alvaro när vi talar om de första åren i Bierzo.
”Det inte fanns någon som helst tvekan – jag kände att vi bara måste slå till och köpa mark här”, lägger han till.
När Ricardo och Alvaro år 1999 köpte ett gammalt vineri inne i den lilla byn Villafranca del Bierzo var distriktet Bierzo tämligen anonymt och druvsorten Mencía nästintill okänd utanför distriktets gränser. Den producerade framför allt enkla och rustika viner, ofta en blandning från gamla vingårdar med betydligt sämre och yngre vingårdslägen, och mycket av vinet var av typen clarete, lite djupare fruktiga roséviner. Knappt någon hade dittills brytt sig om att utforska potentialen för sorten Mencía genom att göra smakrika, moderna röda viner av den. Ricardo och Alvaro blev därför de första att verkligen satsa fullt ut på högklassiga viner av Mencía.
”De flesta tyckte nog att vi var galna och ingen i lokalbefolkningen trodde att vi skulle lyckas, eller ens att idén att satsa på kvalitetsviner var särskilt klok”, säger Alvaro och lägger till att alla undrade vad man skulle ha sådana viner till.
Det här ur det här som firman Descendientes de J Palacios grundades. Idag har man 40 hektar stora egna vingårdsägor som fördelas över 220 olika (!) små lotter som alla sköts enligt biodynamiska metoder. I stort sett alla vingårdar ligger utspridda kring byn Corullón en liten bit utanför Villafranca del Bierzo. Här reser sig en amfiteaterliknande bergsrygg, på vilken otaliga små vingårdar klänger sig fast på 500 till omkring 1 000 meter högt belägna och stundtals ordentligt branta sluttningar som vetter åt alla väderstreck. Ett antal vingårdar vetter mot svalkan från Atlanten i norr som ger vinerna en större finess.
Några av vingårdarna har särskilda kvaliteter och därför har Ricardo och Alvaro beslutat att vinifiera och buteljera dessa separat. Hit hör Moncerbal, Las Lamas och San Martín, samt Las Faraonas som idag ger ett av Spaniens högst prissatta viner.
Importör i Sverige är Primewine, www.solera.se
2019 Corullón Vino de Villa
92 p
Det här är en så kallad vino de villa, vilket kan översättas till village i Bourgogne (att jämföra med Pétalos som är mer av ett regionalt vin och exempelvis Las Lamas som ses som en premier cru). Vinet har gjorts med cirka 91 procent Mencía och en procent Alicante Bouschet, samt åtta procent av de gröna sorterna Valenciana och Palomino. Druvor kommer från nästan 200 olika små vingårdar på 500 upp till 950 meters höjd med 50 till 80 år gamla knotiga stockar intill byn Corullón.
Doften är lite mer koncentrerad och också mer elegant än den i firmans instegsvin Pétalos. Här finns det också en liten animalisk komplexitet här, men också en typisk stenkrossnyans. Det är fortfarande ett ungt vin som behöver en stunds luftning (eller gärna ett till två års lagring för större komplexitet), men det har ändå lite mer av precis allt man förväntar sig, men liksom firmans andra viner knappt någon ekfatskaraktär, bara en försiktig vaniljnyans.
”Vinet har lagrats i större ekfat, vi vill bara att eken ska rama in vinets dofter och smaker, inte forma vinet”, berättade Alvaro när vi provade vinet.
En del av druvklasarna har vinifierats hela med sina stjälkar, men mestadels har stjälkarna plockats bort. Den spontana jäsningen har ägt rum i medelstora öppna ektankar med manuell pigeage (nerpressning av skalkrosset) och vinet har sedan mognat i små äldre ekfat och större foudres under tio månader innan det buteljerades utan att klaras eller filtreras.
Finns på Systembolaget, nr 94292 för 399 kr.