Pinot Noir har funnits i Sydafrika sedan 1920-talet, men de första vingårdarna planterades med schweiziska kloner som inte gav viner med djup och finess. Dessa var egentligen mer lämpade för produktion av mousserande viner. De få vingårdar som planterades på den tiden och faktiskt fram till början av 1990-talet var egentligen något för varma för att ge Pinot Noir de förutsättningar som behövs för största finess. Det var först under 1990-talet som svalare lägen ut mot kusten började planteras i någon större utsträckning. Två av de främsta pionjärerna just för mer eleganta och komplexa viner med Pinot Noir (och även Chardonnay) var Tim Hamilton Russel (firman Hamilton Russel) och Peter Finlayson (firman Bouchard Finlayson). När bättre kloner av Pinot Noir kom till Sydafrika mot slutet av 1990-talet kunde den verkliga kvalitetsutvecklingen ta fart och resultatet ser vi nu.
Idag är den förvisso bara 1 004 hektar lilla vinregionen Walker Bay den viktigaste i landet för Pinot Noir och här finns den på 136 hektar (i grannområdet Elgin på 111 hektar). Det mindre området Hemel-en-Aarde Valley ligger i Walker Bay ute vid kusten sydost om Cape Town och är en ung vinregion, etablerad nu på 2000-talet och helt klart toppområdet när det kommer till just Pinot Noir. Klimatet är svalt och tydligt påverkat av det kalla havet som ligger mellan fyra och åtta kilometer bort från vingårdarna, som är belägna på 150–300 meters höjd med varierad exponering. Det är framför allt svalodlingsdruvor som trivs här och vinerna får alltid stor elegans, hög naturlig syra och en mer måttlig alkoholhalt, ofta kring 13.0 till 13.5 procent. Årligen faller det omkring 900 till 1 000 mm nederbörd här, ungefär hälften under växtsäsongen och resten under vintern.
En av den nya tidens stjärnor i Sydafrika inom genren Bourgognedruvor är den unga firman Newton Johnson. Det är nu 25 år sedan som familjen Newton Johnson köpte en farm i den högre delen av Hemel-en-Aarde Valley och började röja marken för att plantera vin. Klimatet är perfekt för deras ambitioner och jordarna är magra med stort inslag av grus, kvarts och fältspat, i de lägre delarna av vingårdarna med större inslag av lera. Chardonnay och Pinot Noir är de viktigaste druvsorterna.
Idag är det Gordon och Nadia Newton Johnson som gör vinerna och att de har Bourgogne som tydlig förebild och inspiration råder det ingen tvekan om när man provar deras viner.
Importeras i Sverige av Wine Affair, www.wineaffair.se
2020 Walker Bay Pinot Noir
89 p
Druvorna till det här vinet kommer från vingårdslotter på 220 till 290 meters höjd. Jämfört med vingårdarna för chardonnayvinerna vetter de här lotterna år flera väderstreck, vilket gör några av dem en liten aning varmare (de nordligt exponerade). Vinet är framställt med full avstjälkning och cirka tre veckors skalkontakt, därefter lagrat i 228 liters ekfat (en fjärdedel nya) under elva månader följt av sex månader i ståltankar. Vinet har inte klarats eller filtrerats.
Som väntat av svala Hemel-en-Aarde Valley är det här ett lätt och friskt bärigt vin med en tydligt sval men också något solig fruktighet. Även om det är ett vin som känns som bäst att drickas ungt, vinner det faktiskt lite finess när det har stått i glaset bara fem minuter. Smaken är också ganska lätt och friskt fruktig och elegant med en sval och lite stram känsla, men också en stor fräschör. Precis som firmans lite högre prissatta viner finns det en likhet med ett ungt vin från Beaune, gott och njutbart redan nu. Servera vinet vid cirka 16–17 grader i en klassisk bourgognekupa och till samma typ av mat man väljer till lite mer eleganta bourgogner.
Finns på Systembolaget (lanseras 11 mars), nr 95109 för 199 kr