Bara ungefär en halvtimme bort från utkanten av staden Adelaide reser sig bergsryggen Mount Lofty och på sluttningar och platåer från ungefär 150 till 715 meters höjd hittar man sedan några decennier tillbaka vindistriktet Adelaide Hills. Fram till 1990-talet var det här framför allt en fruktodlingsregion, men sedan man fick appellationsstatus 1998 (AGI, Australian Geographical Indication) har området utvecklats till ett fullskaligt vindistrikt. Idag odlas vin på 3 957 hektar, vilket förvisso bara är 2.7 procent av Australiens totala vingårdsareal om 146 244 hektar. Drygt hälften av denna totala areal ligger i South Australia, som således är landets största delstat ur ett vinperspektiv.
Chardonnay har odlats i Australien sedan vin planterades här på 1830-talet, men det är först nu på 2000-talet som druvan har kommit att bli verkligt uppskattad i takt med att vinerna har blivit alltmer eleganta. Shiraz är med 27 procent fortfarande landets allra viktigaste druvsort, men tvåan Chardonnay täcker idag 27 786 hektar vilket motsvarar 19 procent av vinmarkerna.
Det stora lyftet för Chardonnay har kommit med små och medelstora vinodlare som gör viner från enskilda och svala regioner snarare än den billiga volym av stora varumärken som alltid har gjorts och fortfarande görs som så kallade multi regional blends från många olika områden.
Att klimatet här i Adelaide Hills är svalt, vanligen omkring 18 till 25 grader mitt på dagarna under sommaren, gör att området är utomordentligt väl lämpat för druvsorten. Gröna druvor med övervikt av primärt Sauvignon Blanc och något mindre Chardonnay står faktiskt för 60 procent av vinet här. På rödvinssidan är det inte helt oväntat Pinot Noir som har funnit en utmärkt växtplats, med Shiraz som andrahandsdruva.
Firman Pike & Joyce etablerades 1998 av två familjer, Pike som har sin bakgrund som vinodlare och vintillverkare i Clare Valley en bit norrut sedan mitten av 1980-talet (och även tillverkat öl här i Adelaide), samt Joyce som har odlat frukt uppe i Adelaide Hills i fem generationer. Tillsammans planterade de 25 hektar vingårdar med mycket högt och svalt läge och gör idag en bred portfölj av parfymerade friska vita viner med Riesling, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Gris och Chardonnay, två mousserande viner samt tre röda.
I glaset är det här vinet fantastiskt elegant, absolut rent och svalt fruktigt i en stil som kan sägas ligga någonstans mitt emellan Chablis, Bourgogne och svala vingårdar i soliga delar av nya världens bättre områden för Chardonnay. Att vinframställningen har varit sparsmakad när det kommer till ekfaten, allt jäst i 228 liter stora bourgognefat som till bara 15 procent var nya och resten ett samt fem år gamla, har resulterat i en ypperligt nyanserad och bara förnimbar känsla av ek. Smaken är medelfyllig till kroppen, men lätt i anslaget och med en frukt som bjuder på viss solmognad men samtidigt stor fräschör. Att vingårdarna är svala märks tydligt. Det här ett strålande exempel på hur australisk vinmakarkonst med druvan Chardonnay har avancerat på 2000-talet och det är supergott och stilfullt.
Servera vinet svalt men inte för kallt, gärna kring tio eller tolv grader, och gör det i samma rundade kupor som för klassisk vit bourgogne. Maten kan vara precis densamma som till vita bourgogner, eleganta till medelkraftiga fiskrätter som helst får vara i klassisk fransk stil – musselsåser, vitvinssåser och smörsåser med garnityr som inte bör vara för söta utan snarare ha en syrlig eller salt smakgrund.
Såklart är det ett härligt vin att bara njuta av på egen hand, eller till inte alltför smakrika vitmögelostar och krämiga getostar – men hoppa över de söta tillbehören till ostarna eftersom så här pass torra viner inte uppskattar dina söta inslag i maten.
Och precis lika självklart är det här ett magnifikt vin att servera till vårens första vita sparris, då gärna med en smörsås eller hollandaise med citronfrisk smaksättning.
Drick vinet nu och de kommande fem sex åren – det är inget vin att spara särskilt mycket längre än så.
Importör i Sverige är We & Wine, www.weandwine.se