Charmerande Mencía till superfyndpris

De senaste två decennierna har druvsorten Mencía blivit alltmer känd och omtyckt. Med Mencía har också områden som Bierzo, Ribeira Sacra och Valdeorras fått ett statuslyft. Och priserna har oftast legat kring 200 kronor och uppåt – men det finns faktiskt fina viner i lägre prisklasser. Här levereras ett superfynd.

Druvsorten Mencía.

Mencía är en gammal druvsort som har sitt ursprung i nordvästra Spanien. Här har den odlats i många århundraden och gett ett enkelt och ofta rustikt vin som bönderna inte gjorde så mycket väsen om. Och när de planterade sina vingårdar gjorde de som bönder förmodligen hade gjort i flera generationen före dem – på branta terrasser i små vingårdslotter och ofta med en viss inblandning av andra sorter. I de allra flesta gamla planteringar kan man därför hitta sorter som Merenzao, som också går under namnen Trousseau och Bastardo, samt Alicante Bouschet, Garnacha och gröna sorter som Palomino och andra galiciska sorter. I flera av de äldsta vingårdarna står Mencía för kanske 90 procent, i andra bara 70 till 80 procent. Antingen hade man ingen vetskap om vilka sorter som planterades, eller valde man att planter olika sorter för att försöka göra ett bättre vin än vad enbart Mencía kunde göra på egen hand. Någon speciell favör för Mencía har man egentligen inte kunnat tyda i historieböckerna.

Mencía ger generellt sett ett vin med ganska låg syra jämfört med Merenzao och Alicante Bouschet. De har nästan aldrig mer än drygt fem gram syra per liter, att vinerna ändå kan upplevas ha så stor fräschör och frisk syra beror på att de oftast ha ett väldigt lågt pH-värde. Vidare är Mencía rätt känslig för röta och mjöldagg och om luften står stilla och man inte får de upptorkande vindarna under sommaren kan vingårdarna ganska lätt drabbas av dessa sjukdomar. Därför kan det vara svårt att arbeta helt ekologiskt, även om de flesta moderna odlare gör vad de kan.

Det här är en druvsort som har en relativt unik personlighet och är vinet välgjort kan det vara lätt att identifiera. Samtidigt kan den ge olika uttryck beroende på klimat, jordmån och naturligtvis hur den odlas. Sett till uttryck för terroir kan man gärna göra jämförelser med Pinot Noir, men Mencía ger sällan lika komplexa viner. Den ger snarare generöst fruktiga men lättdruckna viner och traditionellt, innan moderna visioner och ny teknik kom in i bilden, var vinerna i Bierzo mycket lättare och hade mycket mindre färg. Att man idag gör mörkare viner av den är helt klart ett resultat av att man vill uppnå perfekt fenolisk mognad, ibland också att man ofta extraherar druvskalen lite väl hårt i musten.
Odlingsmässigt är det en problematisk druvsort, den har stor växtkraft och är produktiv, man måste alltid beskära rankorna hårt, särskilt om stockarna är yngre. Tittar man på äldre stockar upptäcker man att de oftast balanserar sig själv, helt naturlig, och det är en egenskap som kan göra druvsorten till fantastisk.

Virgen de Galir är en ung producent som grundades 2002 i distriktet Valdeorras i det högre belägna inlandet av Galicien. I det här distriktet ligger de totalt 2 700 hektar stora vinodlingarna utspridda på branta och steniga terrasser på mellan 300 och 700 meters höjd. Här i det Atlantklimatinfluerade klimatet blir det sällan varmare är 20–25 grader på dagarna mitt i sommaren och det gör att vinerna alltid bygger på fräschör snarare än tät frukt.
Sedan 2018 ägs Virgen de Galir av den anrika riojafirman CVNE, Compañia Vinicola de Norte del España. Idag har man 40 hektar stora vinodlingar i två byar och sammanlagt elva vingårdar. Man gör sju viner i två olika nivåer med fem mer vingårdsspecifika viner och två billigare instegsviner, ett vin med Godello och det här röda med Mencía.

Importör i Sverige är We & Wine, www.weandwine.se

2021 Maruxa Mencía
89 p
Med tanke på att ungefär 90 procent av vinet i Valdeorras är vitt, är det här ett förhållandevis ovanligt vin. Det är gjort med 100 procent Mencía från branta vingårdar med granit- och skifferjordar. Druvorna avstjälkas fullt ut och efter två dagars skalkontakt vid låg temperatur för att extrahera maximalt med aromer – och det har man verkligen lyckats med. Därefter har vinets jästs och lagras i ståltankar för absolut renhets skull. Idén med ståltank är begåvad och har lyft fram druvsortens blommighet och fint saftiga rödfruktighet på ett utmärkt sätt.
Det här är verkligen superläckert, mjukt fruktigt och friskt med en elegant fruktig intensitet, fina tanniner och fint polerade tanniner. Druvan kryddighet finns också här, men fint balanserad. Det är ett vin att njuta av idag och gärna direkt serverat ur flaskan – dekantering eller luftning behövs egentligen inte – och temperaturen kan med fördel vara cirka 18 grader.
Finns på Systembolaget, nr 2633 för 129 kr.