Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826, men de har bara buteljerat vinet själv i drygt fyra decennier. I sig är det inget märkligt, förr i tiden sålde de allra flesta vinodlare antingen druvorna, den nypressade musten eller det nyjästa vinet till andra producenter och négociants.
Alain Jaume var i alla avseenden en föregångare när han bara 20 år gammal började arbeta med familjens vinegendom och föreslog att man skulle buteljera vinet själv. Dessutom ville han kontakta kunder och också sälja vinet själv. Hans far tyckte att det var en märklig och till och med vågad idé, så gjorde man inte på den tiden. Trots det fick Alain ansvara för ett par hektar vingård och göra och sälja vinet själv. Året var 1978 och familjen lät installera sin första egna vinkällare för att göra, lagra och buteljera vinet.
Värt att notera är att det här var tre år före den första riktiga vinmässan, VinExpo i Bordeaux som etablerades 1981, och på den här tiden fanns det ytterst små möjligheter att nå ut direkt till konsumenterna.
I samma veva köpte familjen den 34 hektar stora vingården Champauvins som ligger alldeles intill Château de Beaucastel i den norra delen av appellationen, en egendom som länge hade varit berömd och därför sågs som en viktig måttstock på kvalitet. Vingården Champauvins har stora likheter med Châteauneuf-du-Pape, utöver läget också jorden som mer eller mindre är identisk med den hos grannen Château de Beaucastel. Skillnaden är egentligen att den här vingården ”bara är” klassad som Côtes du Rhône.
Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och idag är ungefär 80 hektar stor. Sedan 2012 är vinodlingen ekologiskt certifierad, men egentligen har man arbetat enligt dessa metoder i flera decennier.
Importör i Sverige är Hermansson & Co, www.hermanssonoco.se
2020 Grand Veneur Côtes du Rhône Les Champauvins
92 p
Att göra vingårdsspecifik Côtes du Rhône är inte särskilt vanligt, men det här är just ett sådant vin. Det är en cuvée av cirka 70 procent Grenache, 20 procent Syrah och tio procent Mourvèdre. Vinet framställs på exakt samma sätt som firmans Châteauneuf-du-Pape, fullt avstjälkade druvor och för vinerna lagring i cementtankar (för Grenache) och små ekfat (för Syrah och Mourvèdre) under 14 månader.
Färgen är mörk och ungdomligt purpurskimrande och doften djup och läckert mörkfruktig med både solvärme och fint kryddiga nyanser som lakritsrot och torkade kryddörter. I en direkt och även brett allmän jämförelse med mycket av det röda Côtes du Rhône vi hittar på marknaden är det här ett vin med större djup, täthet och personlighet – och det står såklart på plussidan. Det är också så att vinet utvecklas fint med luften i glaset, också det ett plustecken. Smaken är medelfyllig och rikt fruktig med samma solvärme och krydda som i doften, men den är också seriöst strukturerad på ett sätt som viner med det här ursprunget och i den här försiktiga prisklassen sällan är. Kryddigheten är riktigt läcker och tanninerna tydliga men ändå fint polerade och integrerade i frukten.
Stilmässigt ligger vinet betydligt närmare många viner från Châteauneuf-du-Pape än de allra flesta från Côtes du Rhône. Det kan därför serveras på precis samma sätt som just Châteauneuf-du-Pape, vid cirka 17–18 grader i glas med stor kupa, gärna efter en kort stunds luftning i karaff och gärna till sommarens grillrätter (fläskkött, lamm, nötkött) med mer klassiska än exotiskt kryddiga eller heta tillbehör, och till höstens vilt och långkok som också helst ska vara av klassiskt snitt. Vill man hellre välja vegetariska rätter håller man sig till djupare smaker från rotsaker och svamp snarare än sommarens klorofyllgröna rätter.
Det här är inget mindre än ett superfynd. Drick det de kommande åtta till som mest tio åren.
Finns på Systembolaget, nr 93682 för 159 kr.