Man kan sammanfatta årgång 2018 i ett enda ord, perfektion. Balans är ett ord som till stor del beskriver de utmärkta vinerna och vi kommer framöver helt klart att se 2018 som en lysande och lagringsbar årgång. Det här blev en ovanligt långt utsträckt växtsäsong som inleddes med en vinter med önskvärt god nederbörd, omkring 1 000 millimeter överlag, och jordarna fick därför en god mättnad av vatten. Det var nödvändigt, för under perioden maj till slutet av september föll det inte en enda droppe regn, och i början av oktober bara fem millimeter.
I Russian River Valley var det många odlare som skördade sin Pinot Noir från den 5 till 15 september, i Sonoma Coast de två efterföljande veckorna. Kvaliteten var överlag utmärkt, absolut rena druvor som krävde mindre sortering än normalt och dessutom var skördevolymerna goda till stora. Således ett år där enastående hög kvalitet förenas med utomordentligt hög kvalitet.
Marimar Torres driver sedan 1989 sin Marimar Estate som idag har 33.90 hektar stora vingårdsägor, fördelat på 25.80 hektar i Don Miguel Vineyard i Green Valley (där vineriet ligger – en del av vingården är nu under omplantering de kommande åren) och 8.10 hektar i Doña Margarita Vineyard ute i Freestone i Sonoma Coast. De här två vinerna kommer från Don Miguel Vineyard.
Årgången gjordes av Tony Britton som varit vinmakare hos Marimar Torres sedan 1994 och varit högst delaktig i utvecklingen sedan dess. Bland annat har man under åren utvecklat vingårdarna till ekologiska och även introducerat vissa biodynamiska element. Det är snarare den förändringen, samt att stockarna blivit äldre och man har fått en större förståelse för varje vingårdslott, som har förfinat djupet och parfymen i vinerna. Själva vinifieringen och bruket av ekfat har egentligen varit detsamma sedan dag ett.
Tony gjorde sin sista årgång 2020 och efterträddes då av Taylor Bianco som med en modern fingertoppskänsla framgent kommer att förfina vinerna ytterligare.
Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se
2018 La Masía Pinot Noir Don Miguel Vineyard
93 p
Att det finns stora likheter mellan de två vinerna La Masía och Cristina är inte konstigt eftersom de kommer från samma vingård. Vinet som heter La Masía är det större i volym av de två och det representerar Don Miguel Vineyard i sin helhet. Det är alltid en blandning av fem olika kloner från egentligen alla lotter i vingården.
Doften är medelstor och fint rödfruktig, men intressant nog lite mörkare i tonen jämfört med vinet Cristina. Också här finns en slags jordighet och en lätt kryddig ton av ekfaten – cirka 30–35 procent nya och för övrigt samma typ och ursprung som till Cristina. Den hustypiskt klassiska känslan finns i vinet, men det är något dovt och inte riktigt lika charmerande som vinet Cristina. Kroppen är medelfyllig och mjukt fruktig med fint avrundade tanniner, lite lättare i intensitet och heller inte riktigt lika nyanserat. Men det är utsökt och elegant och just nu bara i början av sitt liv.
Efter att ha provat samtliga årgångar sedan den första 1992, om och om igen vid varierande ålder, finns det starka skäl att utgå från att det här vinet kommer att leva i minst 15 år till. Och ju mer moget det blir, desto mer komplext och till och med bourgogneliknande kommer det att bli.
Dricks vinet nu vinner det på en kort stunds luftning och det bör serveras vid svala 16 grader i en typisk bourgognekupa för finast upplevelse.
Vill du läsa mer om det här vinet i 20 årgångar från 1992 till 2016, hittar du en omfattande artikel under fliken ”Vertikalprovningar” här på Vinlegender. Skriv in ”Marimar” i sökrutan så hittar du rätt.
Finns på Systembolaget, nr 74480 för 399 kr.
2018 Cristina Pinot Noir Don Miguel Vineyard
94 p
Cristina är en specialselektering från Don Miguel Vineyard, mest av klonerna Swan (ofta kring 60–85 procent) och Pommard (cirka 15–20 procent). En del av klonen Pommard skördas i Earthquake Block som ligger högst upp i vingården och normalt sett ger firmans mest komplexa vin. Cuvéen varierar dock från år till år, för i grunden är det här en noggrann selektion av 16–20 fat som bäst anses representera vingårdens terroir. Druvorna skördas under den första veckan av september. Druvklasarna avstjälkas helt, men druvorna behålls så intakta som möjligt. Vinet mognar i 228 liter stora franska ekfat, cirka 50 procent nya från skogen Bertranges och från tunnbindarna Rousseau, Remond och Marchive, under 18 månader.
De tidiga årgångarna av vinet Cristina var lite mörkare och stramare, i den fantastiska årgången 2018 är vinet betydligt mer rödaromatiskt, silkigt och sensuellt och det känns som ett lyft. Frukten drar åt solmogna hallon, men det finns också något svalt och läckert jordigt i doften och de kryddiga nyanserna av ekfaten är väl integrerade. Smaken är medelfyllig, klassisk och elegant med fin rödfruktighet och eleganta stråk av blodapelsin och rabarber. Det här är ett mer finlemmat och elegant vin är tidigare, stilmässigt någonstans emellan klassisk Bourgogne och typiska kaliforniska pinotviner – och det är väldigt gott. För ovanlighetens skulle dricks det här vinet alldeles utmärkt redan nu, helst svalt vid cirka 16 grader för allra finast upplevelse och störst finess, men liksom firmans andra pinotviner kan det lagras och utvecklas väl i minst tio och till och med 15 år i vinkällaren. Ger man vinet några år i vinkällaren blir det än mer klassiskt elegant.
Numera är vinet förslutet med en kork av märket Diam (nummer 30), vilket är en garant för att vinerna inte blir korkdefekta. Det är mycket positivt.
Finns på Systembolaget (lanseras 22 juli), nr 93510 för 559 kr.