Det här vinet har tidigare, i en annan årgång, varit ett Veckans Vin här på Vinlegender, men i ny årgång är det nu dags igen – just för att det är ett utmärkt exempel på vintypen, ett av de finaste och mest eleganta vita vinerna från Crozes-Hermitage.
För 30 år sedan var bara ett par procent av vinet i Rhônedalen vitt, en del av de gröna druvorna samjästes på den tiden med de blå för att bidra med elegans och viss fräschör. Det gällde också här i Crozes-Hermitage, där 15 procent av druvorna i det röda vinet faktiskt får vara gröna. Så gör ingen vinmakare idag eftersom det vita vinet har blivit så populärt. Här i Crozes-Hermitage, som med sina 1 696 hektar stora vingårdsareal är den största appellationen i norra Rhône, är idag åtta procent av vinet vitt. I flera av de äldre vingårdarna är de gröna druvorna samplanterade med Syrah, men de skördas idag separat och vinifieras till gott vitt vin medan de blå druvorna får bli till rött på helt egen hand.
Paul Jaboulet Aîné är en av de klassiska producenterna i norra Rhône, grundad som négociant 1834 och sedan dess utvecklad till en mycket större firma med idag 113 hektar egna vingårdar. Även om man är vida omtalad för sitt enastående vin Hermitage La Chapelle är man väldigt känd för sina viner från Crozes-Hermitage. Den mest berömda vingården är den 45 hektar stora Domaine de Thalabert som planterades redan 1946 och ger ett av de finaste och väl dokumenterat mest långlivade röda vinerna i Crozes-Hermitage. Inte långt från denna vingård ligger den 7.00 hektar stora Domaine Mule Blanche som är planterad med Marsanne och Roussanne i ungefär lika andelar och stockarna är allt från 25 till över 70 år gamla. Sedan 2009 är den här vingården ekologiskt skött. Vinet görs också normalt sett med lika delar av de två blommiga och stenfruktaromatiska sorterna. Det har jästs i en kombination av cirka 80 procent äldre 228 liters ekfat och cementägg och därefter lagrats i dessa under sju månader. Ett gott år kan man göra upp emot 24 000 flaskor av det här vinet och nu finns det återigen i Sverige.
Tycker man om vita viner från Rhône kommer man tycka om det här vinet. Det är inte lika rikt och generöst fruktigt som de ibland kan vara, men medelstor i doften och mer åt det eleganta, rent fruktiga och något mineraliska hållet till. Med lite luftning, i karaff eller i en större glaskupa, växer doften i bredd och djup och då noterar man lite mer av de typiska nyanserna av gul stenfrukt och mandel, men tonerna av rostade mandlar och honung kommer dröja ett par år till innan de blommar upp. Eken noteras faktiskt inte – här är det ren elegans som gäller. Och smaken är lika elegant och finstilt nyanserad med en syra som är typiskt måttlig, men en smak som ändå bjuder på fräschör.
Den här typen av vitt vin från Rhône har alltid två ansikten och två användningsområden. Serveras vinet ungt och svalt, cirka tio grader, upplever man vinet friskt och mjukt fruktigt som en fullvärdig partner till fisk och skaldjur med eleganta smör- eller vitvinssåser och även milda till medellagrade ostar. Låter man vinet luftas i minst en halvtimma och serverar det vid cirka 14 grader, blir det istället en ledsagare till smörstekta och grillade fiskar och skaldjur med rikare såser eller till och med stekta rätter av kyckling och kalv. Man kan till och med göra så att man tar varsitt glas svalt till förrätten och låter flaskan stå framme i rumstemperatur till ökad smakupplevelse till varmrätten. Det är faktiskt smått genialiskt.
Köp gärna ett par flaskor och låt några av flaskorna utvecklas under kommande fyra till åtta år från idag.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se