Druvsorten Sangiovese har en historia som sträcker sig minst tvåtusen år tillbaka i tiden. Idag är det Italiens mest planterade druvsort – den täcker närmare tio procent av landets totala vingårdsareal om omkring 719 000 hektar. Toscana kan mycket väl vara dess ursprung och det är också där man hittar sortens finaste uttryck, framför allt vinerna Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano och såklart Chianti Classico. Efter vinlusens framfart och än mer efter de två världskrigen kom mer moderna och produktiva kloner av Sangiovese att planteras och de allra flesta av dessa var mer inriktade på volym- än kvalitetsproduktion. Det ledde till att konsortiet för Chianti Classico år 1987 introducerade utvecklingsprogrammet Chianti 2000 som sattes igång därpå. Efter inventering av regionens vingårdar tittade man först närmare på de 239 olika kloner av Sangiovese man hade upptäckt och valde ut 34 av dem för att 1995 plantera dessa i 16 experimentvingårdar om totalt 25 hektar. Under flera år studerade man kloner, rotstockar, uppbindnings- och beskärningsmetoder och kom slutligen fram till att åtta av dessa kloner hade tillräcklig kvalitet. Dessa rekommenderade man sedan odlare att plantera när de etablerade nya vingårdar eller planterade om befintliga. Man uppskattar att omkring 60 procent av vingårdarna har planterats om i Chianti sedan dess.
Idag täcker vinodlingen 5 269 hektar i Chianti Classico, ett område som omfattar vingårdar kring orterna Greve, Gaiole, Radda och Castellina. I det här området ligger odlingarna på både flackland och sluttningar på 150 upp till 650 meters höjd (700 meter är maximal tillåten altitud) i varierade jordar med stort inslag av kalksten och kalkstenslera. Sangiovese är den dominerande druvsorten och enligt reglerna måste vinet innehålla minst 80 procent av den. Resten kan vara Canaiolo Nero, Colorino och de franska Cabernet Sauvignon och Merlot. Fram till 2006 var det också tillåtet att blanda i de gröna sorterna Trebbiano och Malvasia, vilket gjorde att vinerna blev lite lättare och friskare. Att det har upphört har definitivt bidragit till att vinerna har vunnit större djup och blivit allt bättre.
Trots att Sangiovese har odlats i Toscana i minst tvåtusen år och trots att Chianti är ett lika gammalt vinodlingsområde, var det först 1398 som ett dokument nämner namnet Chianti. År 1716 blev Chianti det första riktigt definierade vindistriktet i Italien och sedan dess har området blivit mycket mer specifikt förknippat med sitt vin med Sangiovese, som sedan 1830-talet är den rekommenderade druvsorten här. Den större zonen Chianti (cirka 13 600 hektar) fick sin status som DOC redan 1967 och upphöjdes till den nya högre kvalitetsbeteckningen DOCG år 1984. Först 1996 blev Chianti Classico en helt separat DOCG. Nu på 2000-talet har området definierats ytterligare och 2014 introducerade man kategorin Gran Selezione som innebär att producenten enbart använder sina egna druvor och låter vinet mogna i minst 30 månader innan lansering.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se
2019 Chianti Classico Storia di Famiglia
89 p
Det var Luigi Cecchi som grundade den här fortfarande familjeägda firman 1893. På 1970-talet flyttade de till byn Castellina där de fortfarande är kvar och har en större del av sina vingårdar. Sedan 1990-talet arbetar man på ett modernt och återhållsamt sätt med natur och miljö i fokus. Familjen har också etablerat sig i San Gimignano (den gröna druvsorten Vernaccia), Maremma och Umbrien (där de gör viner med druvsorten Sagrantino i Montefalco).
Vinet Chianti Classico Storia di Famiglia är en hyllning till familjens allra första viner och det görs med ungefär 90 procent Sangiovese och resten övriga godkända druvsorter, alla druvor från familjens vingård Villa Cerna där man har en kalkrik jord. Jäsningen har skett i ståltankar och därefter har vinet mognat i en kombination av ståltankar och framför allt äldre franska ekfat under knappt ett år.
Först och främst, det här är ett väldigt billigt vin och man ska inte förvänta sig stordåd och kraft – men doften bjuder precis på det man längtar efter i ett chiantivin. Här finns den fina röda fruktigheten, nyanserna av både körsbär och soltorkade tomater, främst i lite lättare format men också med en antydan av djup. Viner i den här prisnivån brukar inte vara särskilt komplexa, men ger man vinet en kort stunds luftning (i karaff eller i större glaskupa) växer det faktiskt fram lite av den varan. Smaken är medelfyllig med både körsbärssötma, en viss intensitet och en härlig lätthet – samt en frisk syra och druvtypiska med ganska försiktiga tanniner. Fram med pastan med tomatsås, fram med pizzan, med burrata och olivolja, en god focaccia med rosmarin och fram med lättare fågel- och kötträtter med inslag av soltorkade tomater, salvia, oregano, oliver och god balsamicovinäger – det här vinet är helt perfekt till den gastronomiska arsenalen. Temperaturen kan med fördel vara lite åt det svalare hållet till, 16–18 grader. Drick vinet nu och de kommande två tre åren.
Pris och prestanda? Jo, det blir fynd!
Finns på Systembolaget, nr 73273 för 129 kr.