Vecka 41

2018 Napa Valley Chardonnay

Robert Mondavi Winery, 269 kr, (nr. 57560), Napa Valley, Kalifornien, USA
100% Chardonnay

Det mest typiska amerikanska vinet under de senaste decennierna torde komma från Kalifornien och vara gjort med druvsorten Chardonnay. Kalifornien är nämligen överlägset den största vinstaten i USA, här odlas vin på knappt 257 000 hektar av landets totala vingårdsareal om ungefär 441 000 hektar. Och i Kalifornien var Chardonnay sedan två decennier tillbaka och fram till 2020 den mest planterade druvsorten. Då passerades den nobla gröna sortens areal om 37 373 hektar av Cabernet Sauvignon som med sina 38 402 hektar knep åt sig platsen som delstatens viktigaste druvsort.
Tittar man vidare på statistiken kan man se att Chardonnay inte alls sågs som en lämplig druvsort för det kaliforniska klimatet i början av 1960-talet. I den efter förbudstiden (1920–1933) nyligen uppvaknade vinkulturen i början av 1960-talet odlades den bara på drygt 160 hektar. Det var först efter att vinodlingen ökade på 1970-talet och Chateau Montelena med sitt chardonnayvin vann den omtalade The Paris Tasting 1976 som intresset för Chardonnay ökade. Till år 2000 hade arealen ökat till imponerande 41 900 hektar och var då den överlägset mest planterade sorten i Kalifornien (av Cabernet Sauvignon fanns det då omkring 25 000 hektar). Sedan dess har Chardonnay minskat något, mycket tack vare att folk började tröttna på för stora och ekfatskryddiga viner och även ett ökat intresse för andra druvsorter.
Samtidigt har alltfler vingårdar planterades med bättre kloner och i svalare lägen och odlingen har också förfinats så att vinerna blivit mer eleganta. I den förändringen har man också börjat skörda druvorna vid lite lägre mognad med större bevarad fräschör och dragit ner på andelen nya ekfat (och i många fall delvis jäst i ståltankar eller cement) och också minskat inflytandet av tekniker som bâtonnage. Det har lett till att de kaliforniska chardonnayvinerna aldrig har varit bättre än idag.

Hos Robert Mondavi Winery har man aldrig strävat efter kraft och tydliga toner av ekfat, stilen har allt sedan 1966 varit inspirerad av klassisk fransk finess men med typisk kalifornisk fruktighet i doft och smak. Majoriteten av druvorna kommer från de södra delarna av Napa Valley där svala kustvindar och dimmor ger vingårdarna utmärkta förutsättningar för druvor med stor parfym och fräschör. Omkring fyra procent av druvorna kommer däremot från svala delar av Russian River Valley i Sonoma County (enligt regelverket i Kalifornien får man blanda i upp till 15 procent druvor från andra appellationer). Två detaljer i framställningen bidrar till vinets stora finess, för de första att bara 16 procent av de 228 liter stora franska ekfaten var nya, för det andra av vinet bara delvis har gått igenom malolaktisk jäsning. Under den nio månader långa lagringen gjordes bara ett antal bâtonnage för att öka vinets textur och minska effekten av reduktion.
Det här är i alla avseenden en klassisk kalifornisk chardonnay, i stil belägen någonstans mellan elegansen och fatkänslan i vit bourgogne och djupet och frukten i ett mer typiskt amerikanskt chardonnayvin. Och det är riktigt fint balanserat med en försiktigt kryddig och vaniljsöt ekfatston, en av glycerol och fatlagring något avrundad smak med krämig textur, samtidigt uppfriskande fräsch och absolut torr.
Drick vinet nu och de kommande fem sex åren för fräschör och upp till tio eller tolv år för mer komplexitet. Servera vinet som en klassisk bourgogne, cirka tolv grader i bourgognekupa. Maten till kan vara stekta fisk- och skaldjursrätter med smaksättning åt det lite med syrafriska än söta och kryddiga. Samma smakprofil kan också rätter av kyckling och kalv ha för att matcha det här vinet. Och såklart njuter man av det till ost, framför allt hårdostar i stil med Comté och liknande.

Importör i Sverige är Philipson-Söderberg, www.philipsonsoderberg.se