I år är det 150 år sedan Launois Père & fils grundades och inget kunde vara mer rätt än att skåla ut året på nyårsafton med en härlig champagne från dem. Man är en så kallad récoltant-manipulent, odlare som tillverkar champagne och säljer under eget märke. Av totalt 360 producenter i Champagne är faktiskt de flesta just sådana, men de allra flesta av dem är små och om dem hör man nästan aldrig. Dagens generation Launois, Dany och Bernard, har bara en ungefär 22 hektar stor vingårdsareal vilket gör dem till mellanstora i gebitet. Merparten av deras vinodlingar ligger i byn Le Mesnil-sur-Oger, en av de bästa byarna för Chardonnay i området Côtes de Blancs och klassificerad som grand cru (byn har 433.80 hektar stora vingårdar som till 99.6 procent är planterade med Chardonnay). Det är också i Le Mesnil-sur-Oger som man har sitt säte och sitt vineri. Sedan 1970 har man också små vingårdsägor i de närliggande byarna Oger, Avize och Cramant, också de klassificerade som grand cru.
Det här vinet är en blanc de blancs, uteslutande gjord med Chardonnay som i det här fallet kommer från familjens vingårdsägor i framför allt Les Mesnil-sur-Oger, varifrån vinerna alltid får en påtaglig frisk syra och en tydligt mineralisk struktur med nyanser av kritjordarna. En mindre mängd druvor tas från byarna Oger (lite djupare fruktighet, men samma livfulla mineralitet), Cramant (en krämigare textur) och Avize (fin, nästan fet textur och kropp). Just kombinationen av dessa uttryck är utomordentligt fin. Druvmusten jäses i ståltankar och det har man gjort sedan 1970, då man insåg av champagnerna blev mycket mer eleganta av att inte arbeta med äldre ekfat. För att ge vinet en lite rundare textur har man låtit vinet gå igenom full malolaktisk jäsning.
”Det gör att vinets strama syra på omkring 9.0 till 9.5 gram per liter reduceras till ungefär 6.5 gram per liter, vilket är mycket mer balanserat”, berättade Bernard vid ett av besöken på familjefirman för tio år sedan.
Basårgången i den tappning som finns just nu kommer från årgången 2018, som av många odlare och vinmakare rankas som en av de allra bästa på flera decennier. Champagnen har fått mogna på sin jästfällning i flaskorna i drygt tre år innan dégorgering och inför slutkorkning har man lagt till en dosage på cirka åtta gram per liter, fullt tillräckligt för att skapa en något med avrundad smakbalans och även förlänga den ungdomliga eftersmaken något.
Som väntat av en blanc de blancs från de klassiska byarna, ståltanksjäst och ung, är det en champagne med föredömligt torr och frisk smak. Det gör den särskilt lämpad som aptitretande aperitif före middagen, gärna tillsammans med tilltugg som helst bygger på smakbalansen sälta och syra. Egentligen räcker det gott och väl med bara färska ostron med några droppar citron över eller klassiska mignonette, en vinäger med finskuren schalottenlök (blanda gärna både en mild vinäger med lite risvinäger, salt, lite peppar och inte mer än ett uns socker). Andra lämpliga tilltugg är salta potatischips eller krustader med lite vispad crèmefraiche som toppas med löjrom, eller inte alltför smakrik lufttorkad skinka och salta hårdostar som exempelvis Comté eller Gruyère. Omkring åtta till tio graders temperatur är lagom, kallare än den så missar man lite av doftens och smakens djup.
Vill man servera den här champagnen till lagad mat rekommenderas inte alltför smakrika rätter. Ugnsbakade eller inte för hårt smörstekta vita fiskar med klassisk vitvinssås, musselsås eller smörsås är passande. Och till maten kan det vara trevligt att använda ett glas med lite vidare kupa för att ytterligare lyfta fram vinets dofter och smaker.
Vill man lagra champagnen mot litet större nyansrikedom har den en potential att utvecklas positivt cirka tio år från idag. Till att börja med …
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se