Toro är ett av vindistrikten på högplatån i det forna konungadömet Castilla y León i norra Spanien. Området hör till de verkligt fina ursprungen för Tempranillo, en av landets allra bästa druvsorter och även en av de mest planterade. Att Toro ändå inte hör till de verkligt kända områdena beror på storleken, här odlas vin på bara 0.006 procent av landets totala areal om 961 000 hektar. När Toro år 1987 fick sin status som appellation (DO, Denominación Origen), fanns det inte mycket mer än ett litet kooperativ och en handfull små bodegor här. Vinet som tillverkades var rött, oftast rustikt och tanninrikt och det dracks nästan uteslutande lokalt. Med tiden skulle det ändras, dels tack vare ett par firmor som introducerade modernare metoder att odla druvorna på, framför allt skulle de lyckas nå full fenoliskt mognad med finare tanniner i skalen, dels genom utvecklad vinframställning med försiktigare extraktion och nyare ekfat av högre kvalitet. I takt med att Spanien blev ett modernare vinland under 1990-talet och konsumenter vågade sig bortom de mest välkända distrikten som Rioja och Ribera del Duero, skulle alltfler vinområden hamna i blickfånget. Toro var ett av dessa.
Idag odlas vin på cirka 5 850 hektar i Toro och det finns närmare 1 200 odlare och drygt 60 bodegor som buteljerar vin. Odlingarna ligger på 620 till 750 meters höjd, strax lägre än i granndistriktet Ribera del Duero, och jordarna domineras av mager kalksten som ger ett utmärkt fotfäste för Tinta de Toro, som är det lokala namnet på Tempranillo. Tack vare den låga nederbörden, oftast i spannet 350 till 400 millimeter om året, 3 000 soltimmar om året och under dagarna mitt i sommaren upp emot 30–35 grader varmt, får vinerna en god koncentration och oftare alkohalter kring 14.0 och 14.5 procent än lägre. Samtidigt finns det både kraft, struktur och syra att matcha alkoholen.
Bodegas Elías Mora är en av de allra bästa firmorna i Toro. Den grundades som Dos Victorias av de två vännerna Victoria Benevides och Victoria Pariente vars familj hade vingårdar i distriktet Rueda. I Toro hade de inga vingårdar, men fick kontakt med odlaren Elías Mora som hade fina vingårdar med gamla stockar. Av honom fick de köpa druvor och kunde 1998 göra sitt första vin under det sin nya firma som de av tacksamhet hade döpt efter Elías. Något eget vineriet hade de heller inte, därför hyrde de in sig hos en annan vinfirma innan de 2000 kunde installera sig i ett helt eget vineri. Idag har de tolv hektar egna vingårdar och köper genom arrenden druvor från ytterligare cirka 70 hektar.
Det här vinet görs som sig bör i Toro uteslutande med Tinta de Toro, som kommer från firmans lite yngre vingårdar. De äldsta stockarna ger vinerna Reserva och V2 Premium (en 0.50 hektar liten lott med över 80 år gamla stockar) som båda har mer kraft och struktur än det här vinet. Druvorna skördas tidigt om morgonen då det är svalt och förs till vineriet i lådor om 20 kilo vardera. Jäsning äger rum i ståltankar och därefter dras vinet över till ungefär lika delar amerikanska och franska ekfat för tolv månaders lagring.
Vinet är fortfarande ungt, tre år är ingen ålder för ett vin från Toro, särskilt inte ett vin av den här kvaliteten. Färgen är mörk, doften djup och ganska tät med inslag av mörka bär och en viss kryddighet och möjligen (men inte särskilt uttalat) en liten sötma från ekfaten. Det här vinet är typiskt för druva och plats och det är väldigt gott för en absolut blygsam prislapp, det är minst sagt ett fynd!
Smaken går i samma mörka fruktlinje och den är tydligt men ändå fint strukturerat – precis på det sätt som de förstklassiga producenterna har gjort de senaste två decennierna och med det moderniserat vinstilen – och distriktet.
Servera vinet nu och de kommande tre till åtta åren vid cirka 18 grader, antingen direkt ur flaskan eller efter 15 minuters luftning i karaff. Maten bör vara mer åt det klassiska, kött av något slag med mild smaksättning – egentligen räcker det gott och väl med salt, peppar och olivolja och lite potatis och grönsaker med olivolja, men viss matchar även en klassisk rödvinssås, mild pepparsås (men inte för het) eller en god svampsås.
Importör i Sverige är Viña Española, www.vinaespanola.se