De Bortoli Wines hör till de fåtalet australiska vinfirmor som har en lång tradition, faktiskt snart ett sekel. Det var Vittorio de Bortoli som lämnade det krigshärjade Europa för att bygga sin framtid någon annanstans. Han hamnade i New South Wales i Australien, fick så småningom med sig sin käresta och gifte sig och efter ett par år köpte de en fruktodling. Där fanns också en hel del vinstockar och samma år kunde han göra vin av Shiraz. Det var så han år 1928 grundade De Bortoli Wines.
Den här vinfirma ägs och drivs fortfarande av familjen, nu i fjärde generation. Man har följt med i utvecklingen och arbetar idag i ett ultramodernt vineri och hyllas inte bara för sina viner utan också för det moderna och miljömedvetna arbetet. Australien har på 2000-talet gått från stordrift och till största del industriell vinframställning till en mer småskalig, hantverksmässig och detaljfokuserad vinmakning med hundratals nya små familjefirmor och där många viner bygger på finess och fräschör.
Just det här vinet är ett tydligt exempel på det och tekniska mätvärden som 12.5 procent alkohol och en syranivå på 6.0 gram per liter (såldes lägre alkoholhalt än i Bourgogne och högre syra) visar på att man skördar druvorna vid lägre mognad för att vinna viner med modern balans och fräschör.
Det här vinet kommer från 13 små vingårdslotter som ägs av De Bortoli Wines, bland annat fyra vingårdar som planterades 1976, 1991 och 1994. Enligt vinmakaren Steve Webber är just dessa vingårdar de finaste man har för Chardonnay och de producerar år efter år druvor av väldigt hög och jämn kvalitet. Om Australien tidigare var omtalat för att göra viner ur en tekniskt korrekt idé som mer var baserade på recept än känsla, har Webber och hans team återgått till mer klassisk vinmakning där idén bygger på terroir. Vingårdarna skördas således för hand och man gör både en sortering av druvorna vid skörden och en inne i vineriet. Varje lott vinifieras separat för att man ska kunna göra ett sista strikta urval inför slutblandning. Efter att musten har fått sedimentera i ståltankar över natten har den absolut klara musten dragits över i franska ekfat om 225 och 500 liter samt större ektankar om 5 700 liter för jäsning. Numera använder man inga nya ekfat – när det är klassisk finess man söker är ek inget man vill krydda vinet med. Vinet går igenom full malolaktisk jäsning och lagring under tio månader.
Så vad smakar det då? Visst finns det en lätt vaniljnyanserad och svagt kryddig ton av ekfaten, detta med betoning på lätt. Frukten är sval och frisk, fjärran den tropiska fruktsallad jag förr i tiden fann i majoriteten av australiska chardonnayviner och istället skiner det igenom en fint jordig nyans som kan beskrivas som mineralisk. Tänk burgundiskt, tanken är inte dum. Smakmässigt precis samma upplevelse, elegans och fräschör, kanske en aning kort i smaken när vinet serveras svalt, men desto bredare och längre i smaken när temperaturen nått cirka tolv grader och vinet har fått lite mer luft. Drick det ungt, precis som det är eller till mat, till eleganta fiskrätter eller till milda ostar.
Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se