Den här vingården ligger rakt söder om byn Fleys och vingården Les Fourneaux på den nordöstra stranden. I den här vingården är jorden förhållandevis djup, vilket gör vinerna lite rikare fruktiga och något fylligare än vinerna från vingårdarna Montée de Tonnerre och Mont-de-Milieu. Vinet har dock alltid en uttalad energi och känsla av mineralitet. Namnet är troligen en sammanslagning av orden ”vau” (dalgång) och ”coupée” (delad), vilket kan syfta på att dalgången har haft flera ägare. En annan teori är att namnet syftar till Copin, som var en familj som tidigare var storägare här.
Domaine Long-Depaquit är med sina 65 hektar stora vingårdsägor den största av de sex domäner som ägs av det anrika négocianthuset Albert Bichot som grundades 1831. Också det här är en historisk egendom som har en månghundraårig bakgrund. Ägorna är också ganska imponerande och man är faktiskt en av de största markägarna här i Chablis. Allra mest omtalad är man för den 2.35 hektar stora ägan i den vingård som kallas La Moutonne, en historisk vingård som egentligen inte är officiellt klassificerad men ändå godkänd som grand cru eftersom den innefattar en lott i Les Preuses och en i Vaudésir. Tillsammans med ytterligare 3.75 hektar stora ägor i fyra andra grand crus (Les Clos, Blanchot. Bougros och Preuses) har det såklart gett firman ett fantastiskt gott rykte.
Från att vinerna från den här domänen tidigare var lite grovhuggna och ofta lite ekfatskryddiga, har man de senaste tio åren vässat till kvaliteten ganska markant. En del i den processen har varit att anlita nya vinmakare och bygga en ny vinkällare som invigdes till skörden 2014.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se
2020 Chablis 1er Cru Les Vaucoupins
90 p
Det här vinet kommer från 5.20 hektar stora ägor med drygt 30 år gamla stockar i premier cru Les Vaucopins och till skillnad från gängse praktik i Chablis har druvorna skördats för hand. Omkring 85 procent av musten jästes i ståltankar och resten i ett till fyra år gamla ekfat. Efter tio månaders lagring på den fina jästfällningen drogs vinerna över till en ren ståltank för blandning och lagring under ytterligare två månader. Därefter kunder vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.
Att 2020 var en solig och varm årgång märker man i och med att vinet är en liten aning rikare i kroppen än i svalare och mer klassiska årgångar. Nu gör det inget när det kommer till chablisviner, som ändå alltid har en ganska stram smakprofil med uppfriskande syra och den typiskt mineraliska strukturen. Dessutom har vinets doft inte full ut präglats av solmogen frukt – här finns precis den nästan lite kalkjordsrökiga nyans som alltid i viner från den i Chablis så karaktäristiska jordtypen kimmeridge, en 150 miljoner år gammal kalkstensmärgel med stort inslag av ostron- och musselfossil. En annan fördel med en lite varmare årgång i Chablis är att vinerna upplevs något mer tillgängliga när de är så här unga. Årgångar som 2009 och 2015 var också så här fint balanserade i fruktighet och mineralitet när de var motsvarande unga och de har utvecklats fint för att nu vara begynnande mogna (2009) till något mer öppna och mineraliska än de var som unga (2015). Således – luta dig tillbaka, drick en flaska eller två nu och spara resten till kommande måltider under 2020-talet och början av 2030-talet.
Finns på Systembolaget, nr 92533 för 349 kr.