Åtta viner från Joseph Drouhin

Familjen Drouhin hör till de gamla och välrenommerade producenterna i Bourgogne och de gör vin från egna vingårdar och av köpta druvor från alla områden i den 30 052 hektar stora vinregionen. Det finns alltid ett antal viner från dem på den svenska marknaden – här läser du om åtta av dem.

Vinlistan

2022 Aligoté / 88 p
2019 Pouilly-Vinzelles / 90 p
2020 Chassagne-Montrachet / 92 p
2020 Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot Marquis de Laguiche / 94 p
2020 Rully / 89 p
2020 Savigny-lès-Beaune Clos des Godeaux / 91 p
2019 Savigny-lès-Beaune Clos des Godeaux / 91 p
2019 Chambolle-Musigny Premier Cru / 93 p

(scrolla ner till provningsnoteringarna)

Redan 1988 började Véronique Drouhin arbeta i vinkällaren i det anrika familjeföretaget Joseph Drouhin, som både var och fortfarande är verksamma som domaine (vin från egna vingårdar) och négociant (viner man gör med köpta druvor och viner). Två år senare anslöt brodern Philippe som tog ansvaret över vinodlingen och snabbt började ett mödosamt och långsiktigt arbete med att konvertera vingårdarna till ekologiska.

”När jag utbildade mig inom vitikultur på 1980-talet talade man aldrig om ekologisk eller naturlig odling – man resonerade inte ens kring huruvida alla de kemiska preparat som vi fick lära oss att använda kunde vara skadliga för rankan, jorden, vattnet eller oss människor”, berättar Philippe när vi talar om utvecklingen i vingårdarna.
”Man nöjde sig helt enkelt med att konstatera att man höll sig under de gränsvärden som hade satts upp och att man inte borde spreja vingårdarna med bekämpningsmedel efter ett visst datum”, fortsätter han.
Philippe Drouhin har tydligt noterat att vinrankorna har blivit starkare sedan han konverterade vinodlingen till naturlig. Han tycker också att vinerna har blivit bättre och fått mer karaktär, men är ändå försiktig med att enbart peka ut den naturliga odlingen som anledningen.
”Förr hade vi ju också mer virus i våra vingårdar, dessutom har halten av koldioxid i luften ökat och det gör allt helt annorlunda och det bidrar idag till att druvorna mognar både fortare och jämnare – mycket beroende på att det har blivit varmare”, menar han.
Hos Drouhin lever man enligt filosofin att man vill finna naturliga lösningar på naturliga problem. För att hålla jordarna porösa och vid liv låter man dem plöjas med häst och plog istället för traktorer.
”Vi vet att en jord som plöjs eliminerar behovet att använda ogräsmedel”, berättar han vidare när vi går runt i vingårdarna.

Idag har familjen 82 hektar stora vingårdsägor, fördelat över 38 hektar i Chablis, bara tre hektar i Rully och resten i Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det inkluderar en domän med tolv hektar stora vingårdar i Saint-Romain som man lyckades köpa 2022.
”Nuförtiden är det nästan helt omöjligt och framför allt ouppnåeligt dyrt att köpa vingårdar i Bourgogne, men vi hade tur att få köpa den här domänen som vi har köpt druvor från under lång tid”, berättar Véronique.
När vi ses för att prova vinerna kommer vi oundvikligt i på hur de senaste årgångarna har varit och hur klimatet har förändrats. Å ena sidan är Véronique hoppfull och menar att man faktiskt överlag har bra årgångar, men å den andra lyfter hon fram de problem som ofta får stort utrymme i skildringar om nutidens årgångar. Hon nämner bland annat 2012, 2013 och 2014 som alla hade mer eller mindre dramatiska hagelstormar och även 2016 som blev problematisk till följd av frost.
”Frost har vi nästan alltid haft problem med i Bourgogne, särskilt i Chablis, men man kan ju till viss del skydda sig mot det med hjälp av marschaller som vi eldar i vingårdarna, men det är dyrbart med ungefär 600 brinnande marschaller per hektar och de räcker bara i åtta timmar”, säger hon och förklarar att de både ska placeras ut, tändas och kanske också släckas efter ett par timmar för att inte elda dem i onödan.
”Självklart har vi mer eller mindre stora problem idag med framför allt klimatförändringarna, men utöver varmare väder och tidigare knoppning med större frostrisk och lite mindre skördar till följd av torka och frost, har vi numera nästan alltid bra årgångar, eller mer precist uttryckt kan vi alltid göra bra viner”, berättar Véronique och minns tillbaka på hennes tidigare årgångar på 1980-talet då man inte alltid kunde göra bra viner.
Som vinmakare anpassar man sig alltid till årgångens egenskaper. Exempelvis fick man högre pH i musten och vinerna under de varmare årgångarna 2020 och 2019 att man valde att knappt göra någon bâtonnage för de vita vinerna. Årgång 2021 behövde man däremot göra det för att addera lite mer textur till vinerna.

På etiketterna ser man både Domaine Drouhin, om vinerna uteslutande kommer från egna vingårdar, eller Joseph Drouhin om man har köpt druvorna eller om man har kombinerat egna och köpta druvor. Kvalitetsmässigt är det egentligen inte skillnad – ambitionen är densamma.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se

2022 Aligoté
Joseph Drouhin
88 p
Doften är knappt medelstor, något försiktig och diskret jordig med en fin solmogen citrusfrukt – fullt öppen och njutbar direkt serverad ur flaskan. Smaken är ganska lätt men absolut inte tunn, fint fruktig och aningen citronskalsfet med en uppfriskande men fint balanserad syra och en liten kalkig mineralisk struktur mot slutet av smaken. Det är ett vin att njuta av ungt, nu och de kommande två till fyra åren, svalt serverat vid cirka tio grader och gärna i glas med typisk bourgognekupa för att lyfta fruktigheten något.
”Det är alltid roligt och trevligt att dricka Aligoté, det är en fantastisk druvsort, men när man talar om vinerna från Bourgogne är det alltid Chardonnay och Pinot Noir som man pratar om”, berättar Veronique när vi provar vinet.
Det finns idag bara omkring 1 800 hektar Aligoté i den totalt 30 052 hektar stora vingårdsarealen i Bourgogne. Aligoté används framför allt till den här generiska kategorin Bourgogne Aligoté, men det finns också ungefär 56 hektar Aligoté i appellationen Bouzeron i norra Côte Chalonnaise. I båda fallen måste vinet till hundra procent göras med Aligoté.

2019 Pouilly-Vinzelles
Joseph Drouhin
90 p
Att årgången var solig och varm och att appellationen Pouilly-Vinzelles ligger i södra Bourgogne märks i det att vinet har en något varm gulfruktig ton och ett ganska fint djup, detta utan att vara ett kraftigt vin. En liten mineralisk aspekt noteras också, men ingen ek. Smaken är medelfyllig, ung och lika fint fruktig som doften lovar, men den är absolut torr och gränsande till lite stram tack vare en uppfriskande syra och viss mineralisk struktur. Vinet vinner lite på luftning, därför rekommenderas åtminstone ett glas med stor kupa snarare än att man behöver dekantera vinet. Det är ett vin att dricka nu och de kommande tre till fyra åren då det fortfarande är som mest spänstigt.
Lite senare i år kommer årgång 2020 att lanseras och det är ett vin av samma kvalitet men med en lite friskare syra och tydligare mineralitet tack vare något svalare nätter mot slutet av växtsäsongen.
”Den här appellationen är både liten, bara omkring 50 hektar, och närmast okänd, ligger alldeles intill den mycket mer berömda Pouilly-Fuissé, men vi har ett långvarigt samarbete med en 17 hektar stor egendom och har kontrakt på tolv hektar från dem”, berättar Véronique.
Efter experimenterande i vineriet har man kommit till insikt om att kombinationen ståltankar och äldre större ekfat är den optimala metoden.
Det här vinet visar med önskvärd tydlighet att man kan göra riktigt bra och klassiskt eleganta vita bourgogner även här i Mâconnais och att de varmare årgångarna per automatik inte behöver innebära att vinerna bli tunga med avsaknad av mineralitet och fräschör. Det här vinet är ett absolut fynd!
Finns på Systembolaget, nr 93671 för 249 kr.

2020 Chassagne-Montrachet
Joseph Drouhin
92 p
Det finns helt klart en större jordighet, mineralitet och komplexitet i det här vinet jämfört med vinet från Pouilly-Vinzelles, helt väntat med tanke på appellationens status. Också i det här vinet finns det en god intensitet som vittnar om att även 2020 var en solvarm årgång, men det är ändå ett tydligt strukturerat och ganska stramt vin som vinner lite mer fetma med luftning (15 minuter i glaset i det här fallet). Vinet är utmärkt att dricka nu till elegant klassiska maträtter med en fin balans av syra, sälta och något fett, fisk företrädelsevis, men det är också ett vin som kommer att hålla sig fint minst sju åtta år till – i en bra källare lite längre än så.
Den är precis lika bra och stramt strukturerad men något mer koncentrerad än den 2021 Chassagne-Montrachet som kommer att lanseras senare i år.
”Omkring 20 procent av vinet är faktiskt inte village utan premier cru”, berättar Véronique och lägger till att vinerna på den här nivån hanterar ekfat på ett bra sätt.
Finns på Systembolaget, nr 5648 för 629 kr.

2020 Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot Marquis de Laguiche
Joseph Drouhin
94 p
Doften är medelstor och lite fetare och djupare än den i den vanliga versionen. Frukten är något rikare, men smaken precis lika torr och mineraliskt stram med en fint livfull syra. Faten noteras som en liten kryddighet och mjuk vaniljsötma, men de är mycket snyggt integrerade. En annan detalj som är mycket typisk för Chassagne-Montrachet är den försiktigt mintiga nyansen i doften och det finns dessutom en viss blommighet med nyans av jasmin som är ytterst läcker. Smaken är riktigt fint balanserad och fortfarande ungdomligt knuten och av de vita vinerna är det här vinet det som allra mest vinner på och faktiskt behöver en luftning i karaff och servering i glas med stor bourgognekupa.
Morgeot är en intressant premier cru i den södra delen av byn. Även om det finns en enskild vingård som heter just Morgeot, efter ett kloster som ligger här, får nio vingårdar om sammanlagt 51.18 hektar enskilt eller tillsammans buteljeras som Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot. Druvorna till det här vinet kommer från familjen Laguiche, som också äger den del av grand cru Montrachet. De äger tre hektar i de två vingårdarna Les Grands Clos, alldeles ovanför det lilla klostret, och i Les Vignes Blanches. I den senare vingården får vinet alltid en extra intensitet tack vare millerandage, som ger små druvor.
Kommer på Systembolaget web-lansering den 19 oktober (48 flaskor), nr 92936 för 1 249 kr.

2020 Rully
Joseph Drouhin
89 p
Det här vinet är alltid ett givet fynd och särskilt i lite solvarmare årgångar är det extra inbjudande och gott. I den här årgången, precis som 2018 och 2019, har vinet en lite mörkare och något sötare körsbärsliknande fruktighet med god intensitet. Precis som annan röd bourgogne vinner vinet på att serveras svalt, kring 16–17 grader och även om det inte är ett vin man behöver lagra eller lufta, blommar det faktiskt ut i glaset. Smaken är medelfyllig, mjukt texturerad och elegant men också stilfullt strukturerad av fina tanniner, en god syra och en viss mineralisk stringens. För priset är det oväntat strukturerat och seriöst.
Druvorna kommer från både egna och kontrakterade vingårdar i den lilla appellationen Rully i norra Côte Chalonnaise. Man har avstjälkat druvorna fullt och vinifierat i ståltankar och vinet har sedan mognat under ett års tid i 500 liter stora ekfat som till bara tio procent var nya.
Rully är en by med ungefär 460 hektar stora vingårdar som till knappt 65 procent är planterade med Chardonnay och resten (såklart) Pinot Noir. Det finns 23 vingårdar om totalt 109.30 hektar som är klassificerade som premier cru, men majoriteten av vingårdarna har status village, den kategori som det här vinet hör till.
Kommer att lanseras på Systembolaget den 10 november, nr 93181 för 249 kr.

2020 Savigny-lès-Beaune Clos des Godeaux
Joseph Drouhin
91 p
Savigny-lès-Beaune är en underskattad appellation, inklämd mellan Corton-kullen och staden Beaune och därmed nästan alltid förbisedd. Vinodlingen täcker ungefär 370 hektar och fördelas över flackland och sluttningar med både något nordlig, sydlig och östlig exponering. Närmare 90 procent av vinet är rött och 22 vingårdar om totalt 142.25 hektar har statusen premier cru. Den här bara 1.50 hektar lilla vingården ligger ovanför den mer omtalade premier cru Les Lavières och har ägts av familjen Drouhin sedan dess. Eftersom vingårdens läge är lite för högt upp på sluttningen har den inte fått klassificering premier cru utan village, men vinet har både kvalitet och karaktär som ligger i paritet med den högre klassificeringen. Vinet har framställts som det från Rully.
Färgen är årgångstypiskt mörk (tack vare solvärmen byggde druvorna extra mycket antocyaner, färgämne) och doften är medelstor och solmoget intensiv med inslag av mörka körsbär och solmogna vildhallon och så pass djup att man knappt noterar ekfaten. I nuläget är vinet mer drivet av frukt än av mineralitet och det finns också något kryddigt över doften som är ganska läckert. Smaken är medelfyllig och ungdomligt strukturerad med en mörk och rätt intensiv fruktighet och rent spontant känns det som att man hellre vill låta vinet ligga till sig i minst två år till från idag för att låta det poleras lite och öppna upp sig lite mer. Återigen ett väldigt seriöst vin med attraktivt pris från en appellation som fler personer borde upptäcka.
Kommer att lanseras på Systembolaget den 8 september, nr 92878 för 429 kr.

2019 Savigny-lès-Beaune Clos des Godeaux
Joseph Drouhin
91 p
Med två väldigt snarlika och närliggande årgångar är det här vinet inte påtagligt annorlunda än det från 2020, men det är lite mer elegant och bjuder på en något rödare fruktighet. Det finns en god intensitet, en generös frukt som ger känsla av silkighet och textur, och en fin syra som lyfter eftersmaken. Tanninerna är fortfarande kännbara och stramar upp eftersmaken något. Också den här årgången är utmärkt för appellationen.
Finns på Systembolaget, nr 94029 för 419 kr.

2019 Chambolle-Musigny Premier Cru
Joseph Drouhin
93 p
”Om det finns ett vin som vi verkligen älskar att göra och älskar att visa upp är det vinet från Chambolle-Musigny, det är essensen av Pinot Noir, finess och mineralitet och helt enkelt älskvärt”, säger Véronique och menar att det till stor del definierar vad familjen Drouhin är. Det är en cuvée av druvor från sex premier crus (därför anges inget vingårdsnamn på etiketten), ungefär lika mängd från norra delen av byn som ger lite mer strukturerade viner och från södra delen av byn som alltid ger lite mer finess i vinet. I den här årgången är närmare 95 procent av vinet från egna vingårdar. Framställningen har skett med full avstjälkning och sedan lagring i mestadels 500 liter stora ekfat som till cirka 20 procent var nya.
Doften är medelstor, härligt bärfruktig och aromatiskt med en fin rödblommighet, bara förnimbar ekfatskaraktär och med en fint kalkig jordkänsla. Det är så snyggt som man förväntar sig från appellationen och i varmare årgångar som den här är det särskilt förföriskt. Smaken är medelfyllig och djup, samtidigt nästan fjäderlätt och mer byggd med finess, syra, mineralitet än kropp och frukt. Visst är det fantastiskt gott redan idag, helst serverat svalt vid cirka 16–18 grader, men det är också ett vin som har minst 20 års framtid mot mer nyanser och komplexitet om man så önskar.
Finns på Systembolaget, nr 83192 för 1 099 kr.