Blanc de Noirs RB28 från Exton Park

England har tagit stora kliv framåt med sina mousserande viner. Det som för tio år sedan sågs som en nästan obskyr vintyp, såsom vi såg svenska viner för några år sedan, är idag en självklarhet på den internationella vinscenen. Exton Park hör till de bättre firmorna och deras viner övertygar skarpt, som deras Blanc de Noirs med Pinot Noir som råmaterial.

Exton Park Vineyard i Hampshire, England.

Det går minst sagt bra för de brittiska vinproducenterna just nu. Trots att volymen minskade med 24 procent under pandemin, främst på grund av minskad export, har antalet producenter successivt ökat. År 2019 fanns det 178 licensierade vinproducenter i England (nja, två av dem ligger i Wales), två år senare 197 och nu har volymen nästan tagit sig tillbaka till den före pandemin.
Ser man till vingårdsarealen har den ökat dramatiskt sedan de första kommersiella vingårdarna etablerades i början av 1980-talet. Då fanns det strax över 200 hektar, men till början av 1990-talet hade vingårdsarealen minskat till ungefär 150 hektar. Troligen berodde det på nyetableringar som visade sig inte fungera. Under 1990-talet blev det fart på vinodlingen som växte till nästan 700 hektar kring milleniet och till närmare 2 200 hektar år 2010. I snabb takt med att främst det brittiska mousserande vinet har fått ett internationellt genombrott, har vinodling vuxit till 3 760 hektar, exklusive det som har planterats 2022 – och den fortsätter att växa.
Från att de tidiga brittiska vinodlarna precis som här i Sverige satsade på hybrider som Seyval Blanc, Solaris, Bacchus och Rondo har kvalitetsodlingen utvecklats på ett imponerande sätt. Idag är de två största druvsorterna Chardonnay med 1 179 hektar och Pinot Noir med 1 164 hektar. Förklaringen är enkel, det mousserande vinet. Idag står det för 68 procent av det brittiska vinet och i flera fall spelar det på samma kvalitetsnivå som Champagne.

Idag finns det strax över hundra vinproducenter i södra England som tillsammans gör drygt 6.3 miljoner flaskor mousserande vin om året. Även om det är först de senaste tio åren som vi har hört talas om brittiskt mousserande vin är de inte särskilt nytt. Redan 1988 började Nyetimber tillverka mousserande vin enligt den klassiska metoden från sina vingårdar i Sussex, som ligger i den något varmare östra delen vinodlingsområdet där omkring en fjärdedel av de engelska vingårdarna ligger. Omkring 98 procent av det mousserande vinet görs enligt den klassiska metoden med den andra jäsningen i flaskan, bara två procent görs som prosecco med den enklare tankjästa metoden charmat.
Exton Park Vineyards grundades av Malcolm Isaac som 2003 planterade sina första 4.85 hektar stora vingårdar i Hampshire. Idag har egendomen kommit upp i en areal om 24.30 hektar med en 2.02 hektar liten vingård planterad 2019 med Pinot Meunier som senaste. Precis som de andra firmorna som producerar mousserande vin här i södra England delar man i stort sett samma geologiska (krita) och klimatmässiga (soligt men svalt utan några direkta värmeböljor) som i Champagne. Att man dessutom har planterat Chardonnay, Pinot Noir och till mindre del Pinot Meunier och följer samma framställningsmetod gör att vinerna likhet med champagne kan vara slående.
I vineriet har man ett starkt kort, Corinne Seely har sin vinmakarbakgrund i Bordeaux där hon först arbetade på Château Lynch Bages och senare blev chefsvinmakare på Domaine du Chevalier. Innan hon kom till Exton Park Vineyard hade hon konsultuppdrag runt om i världen. Hon har i allra högsta grad varit delaktig i att designa vineriet, där man har små tankar som motsvarar varje vingårdslott. På så sätt kan man vinifiera allt separat och med det bättre anpassa jäsningen till varje lotts unika egenskaper. Satsningen hos Exton Park Vineyard är minst sagt stor och fokuserad på de små detaljerna.

En ren kuriosa som vi kan vara lite stolta över – Sverige är efter Norge och USA den tredje största marknaden för brittiskt vin.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se

NV Blanc de Noirs RB28
93 p
Det här vinet görs uteslutande med Pinot Noir som kommer från de något varmare sydligt exponerade lotterna i vingårdarna (så odlas också Pinot Noir i Champagne). Precis som firmans andra viner gör man vinet enligt den klassiska metoden, initialt med sval jäsning i ståltankar och sedan en andra jäsning i flaskorna följt av lagring på jästfällningen under cirka tre år. Namnet RB28 syftar till att man har använt sig av 28 olika basviner i cuvéen. Inför slutkorkning har man lagt till en dosage på 10.0 gram per liter.
Jodå, visst finns alla parametrar man önskar i ett mousserande vin av Pinot Noir, det lite större djupet i frukten mot chardonnayvinernas, den något mer rödäppelfruktiga känslan snarare än citrus och ljusare äpplen och även en lite större komplexitet. Det kritiga underlaget finns kvar, jordigheten och komplexiteten trots vinets ungdom och även en fin känsla av de nära tre årens lagring på jästfällningen. Smaken är medelfyllig, fint äppelfruktig och ganska rik för att vara ett mousserande vin, dosagen ger sig tillkänna med en mjuk charm, men syran är precis så frisk man önskar och den kritiga jordigheten går igen även i smaken. Gott, det är verkligen gott, och elegant så det förslår, det här är ytterligare ett briljant vin från Exton Park. Drick det nu och de kommande tio åren (troligen längre fram i tiden än så också) och gärna i ett glas med kupa snarare än klassiskt champagneglas så att alla goda nyanser får chans att blomma ut.
Finns på Systembolaget, nr 95524 för 369 kr.