Vi tar oss till distriktet Langhorne Creek, som i och för är 6 059 hektar stort (Australiens totala vingårdsareal är 146 244 hektar) men ändå inte särskilt känt för den breda massan vinkonsumenter. Området ligger sydost om staden Adelaide i South Australia och är faktiskt ett av de tidigaste att odla vin. Det var boskapsuppfödaren Alfred Langhorne som först etablerade en farm här på 1840-talet och gav namn åt områden, men de första vingårdarna planterades decenniet efter av Frank Potts som ansåg att de bördiga jordarna var väl lämpade att odla vin i. I april 1850 lät han plantera 16 hektar med Verdelho och Syrah och grundade Bleasdale Winery. Sedan dess har vinkulturen vuxit och området blivit ett välkänt distrikt med mer än dubbelt så stor vingårdsareal som Yarra Valley, lite större än Margaret River och drygt hälften så stor vingårdsareal som det mycket mer berömda Barossa Valley. Det är på inga sätt ett oviktigt distrikt.
Precis som i så många andra australiska vindistrikt flödar solen här men tack vare vindar som sveper in från det kalla havet i sydväst blir temperaturerna ändå behagliga och absolut lämpliga för vinodling. Blå druvsorter som Cabernet Sauvignon och Syrah (som här i Australien nästan alltid kallas Shiraz) är de dominerande sorterna. Nederbörden är så pass låg att man behöver ta till bevattning, ett normalår faller det numera inte särskilt mycket mer än 170–200 millimeter regn.
Bakom det här vinet hittar vi den välkända vinmakaren Ben Glaetzer, som tillsammans med sina vänner Scott Collett och Grant Tilbrook grundade firman Heartland Wines. Idén som Ben hade var att lyfta fram just distriktet Langhorne Creek som han tyckte förtjänade större uppmärksamhet. Man är helt klart en rödvinsproducent och Shiraz och Cabernet Sauvignon är firmans primära fokus, men man gör också riktigt trevliga och stiltypiska viner med de norditalienska sorterna Lagrein och Dolcetto. Dessa är också värda att leta efter, 2018 Heartland Cabernet Sauvignon (nr 88287 för 159 kr) och 2020 Heartland Dolcetto (nr 90124 för 148 kr) finns nu att beställa på Systembolaget.
Det här vinet görs uteslutande med Shiraz som växer i ett par äldre vingårdslotter med övervägande del sandjordar, vilket är den vanligast jordtypen i Langhorne Creek. Jäsningen har ägt rum i ståltankar vid svala 22 grader för att lyfta fram mer fräschör och med en särskilt renodlad jäststam från Rhône i Frankrike som förmodligen också har främjat druvans finare och kryddigare personlighet. Trots det låga (attraktiva) priset har man faktiskt låtit lagra vinet i både amerikanska och franska ekfat som till 40 procent var nya. Det är faktiskt en dyrbar hantering som inte direkt återspeglas i prislappen.
I glaset har vi en ganska typisk solmogen och härligt fruktig syrah från Australien, men det är inget tungt eller alltför fruktmättat vin och dessutom är ekfatskaraktär snyggt integrerad i frukt och kropp. Smaken är medelfyllig, lika soligt fruktig som doften lovade och här noterar man en fin tanninstrultur och en mild kryddighet från ekfaten samt en uppfriskande syra.
Det är ett vin att dricka ungt och de kommande två tre åren och gärna vid cirka 18 grader snarare än över 20 grader för att lyfta fräschören. Och det är ett vin som passar alldeles utmärkt till sommarens grillade korvar, kycklingar och köttbitar med allt ifrån en kall fet potatissallad, bakad potatis med gräddfil och färska örter, hasselbackspotatis eller friterad potatis, en god sallad med olivolja och olika typer av kryddsmör eller såser, både milda och med någon kryddhetta. Det är egentligen ett rätt användbart vin.
Importör i Sverige är Solera Sweden, www.solera.se