Vecka 26

2021 La Dula Garnacha

Sierra de Toloño, 219 kr, (nr. 92435), Rioja, Spanien
100% Garnacha

De senaste tio åren har vingårdsarealen i Rioja ökat marginellt till dagens 66 271 hektar, samtidigt har antalet buteljerande bodegor faktiskt minskat från 583 stycken 2011 till idag 576. Blickar man tillbaka till 1985 fanns det faktiskt bara 58 bodegor, men under 1990-talet skedde en enorm utveckling från 301 buteljerande bodegor 1990 till 443 år 2000. Även om det finns en renässans för det vita vinet i Rioja utgör det bara nio procent av distriktets totala produktion. På rödvinssidan är det Tempranillo som med 52 834 hektar är den allra viktigaste druvsorten. Garnacha är distriktets näst mest plantera druvsort totalt, men dess areal är faktiskt inte större än 4 514 hektar.
Historiskt sett har Garnacha haft sitt starkaste fäste i Rioja Baja, det område som idag heter Rioja Oriental, eftersom det är ett lite varmare område än de generellt sett högre belägna vingårdarna i Rioja Alavesa och Rioja Alta i norr. Idag är det inte längre så, Tempranillo har tagit över även i södern och alltfler toppviner från Rioja görs idag uteslutande med Tempranillo.

Det är nu elva år sedan som Sandra Bravo grundade sin firma Sierra de Toloño. Hon hade utbildat sig inom oenologi i Rioja och sedan arbetat runt i Bordeaux, Toscana, i Marlborough på Nya Zeeland och i Kalifornien och på så sätt skaffat sig en gedigen och bred erfarenhet. Därefter tillbringade hon sju år hos Ricard Rofes i Priorat (numera är han källarmästare på Scala Dei) och kunde omsätta mycket av sina kunskaper i praktik.
”Åren i Priorat blev väldigt betydelsefulla för mig, det var där som jag verkligen kom till insikt med hur viktigt ett noggrant arbete i vingårdarna är, och att gamla vingårdar ger viner med en särskild själ”, berättar Sandra.
När hon kom tillbaka till Rioja ville hon följa dessa idéer och hon etablerade sig uppe i Rioja Alavesa där man har magra fina kalkstensjordar och där klimatet är tempererat med svalka i de högre belägna vingårdarna. Hennes vingårdar ligger på cirka 650–700 meters höjd i upp i bergskedjan Sierra de Toloño, som också fick ge namn till hennes firma. Dessa vingårdar är bland de högst belägna i hela Rioja och det förklarar fräschören i hennes viner. Hon arbetar enligt ekologiska och till viss del också biodynamiska principer och hennes vinproduktion omfattar ett flertal småskaligt och hantverksmässigt gjorda viner, ett vitt (med Viura som är samplanterad med Tempranillo i gamla vingårdslotter), ett rosévin och ett par röda viner med Tempranillo, Garnacha och Graciano. Sedan 2013, hennes andra årgång, arbetar hon med en kombination av ståltankar, äldre ekfat och amforor.

Det här vinet görs uteslutande med Garnacha som växer i vingårdslotter i Rivas de Tereso med över stockar planterade 1944 på 650 meters höjd. Som alla andra viner skördas druvorna för hand och de förs till vineriet i Villabuena de Álava i små plastlådor. Vinifiering och lagring har skett i 300 liter stora amforor, vilket är klokt eftersom den här typen av väldigt elegant garnachavin lätt blir överkryddat av ekfat.

Förväntar man sig ett sötfruktigt, solvarmt och lite kryddigt vin, vilket är den vanligaste typen av vin med Garnacha, blir man nog en aning överraskad. Här möts man av ett ganska mörkt, purpurnyanserat och ungdomligt vin med en stor, underbart svalt mörkt bärfruktigt vin med en blommighet snarare än krydda och med en fräschör (tack vare vingårdarnas höga höjd) och det finns också en liten jordighet som vittnar om att vinet är gjort i en elegant och något transparent snarare än fruktmättad stil. En del av jordigheten kommer troligen också från den naturliga hållningen i vingårdskötseln. Vinet växer och får en allt finare doft med tiden i glaset, som gärna får vara av bourgognemodell, och därför rekommenderas en kort stunds luftning i karaff. Smaken är medelfyllig, mjuk och elegant fruktig med en för druvsorten lite oväntad med men härlig fräschör. Också smakupplevelsen växer i finess i takt med att vinet får luft. Det är ett vin som både kan och kanske också bör drickas relativt ungt, nu och de kommande fem åren ungefär, och för att lyfta finessen och blommigheten är det klokt att hålla vinet svalt, gärna kring 16–18 grader.
Det här är ett absolut smashfynd – så det är klokt att hänga på låset när de 900 flaskorna lanseras på Systembolaget den 7 juli.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se