Det finns idag ett 80-tal vinodlare och vinproducenter i Clare Valley och firman Jim Barry hör definitivt till de allra bästa av dem – man kan nog säga att firman närmast är legendarisk. Jim var faktiskt en av de första som examinerades som vinmakare vid Roseworthy University (1947) och grundade 1959 den egna firman. Vid den här tiden var Australien inget utvecklat vinland och närmare hälften av det vin som dracks var antingen sötaktigt eller gjort som ett starkvin.
Familjen Barry har idag 140 små block fördelade över 17 vingårdar om totalt 320 hektar, allt i Clare Valley, och tillsammans med Riesling är Shiraz firmans viktigaste druvsorter. Just det här vinet har en särskild betydelse för familjen Barry eftersom de 1964 köpte knappt 30 hektar mark av grannen Duncan McRae Wood. Här lät de bland annat plantera Shiraz som till en början gav ett vin som buteljerades som Clare Valley Shiraz. Få producenter, utöver Penfolds och Henschke, gjorde premiumviner på den här tiden. Jim hade inga ambitioner åt det hållet, men hans söner hade däremot andra idéer. De insåg att de bästa delarna av vingården gav vin av så exceptionell kvalitet att de borde särbuteljera vinerna till ett prestigevin. Det var upptakten till vinet The Armagh som gjordes första gången 1985 och snabbt kom att bli ett av Australiens mest hyllade röda viner. När efterfrågan på The Armagh Shiraz ökade utvecklade man det här vinet som också bör ses som en premiumsatsning med druvor från de fina lågavkastande vingårdar man har. När den första årgången 1992 lanserades för snart 30 år sedan sågs vinet som ett modernt och förstklassigt vin – så ska man fortfarande se på vinet. Idag beskrivs det emellanåt som ett andravin till The Armagh Shiraz.
I många fall i Australien låter vinmakare blanda i lite andra Rhônedruvor (oftast, ibland Cabernet Sauvignon) i vinerna med Shiraz, men det här vinet görs uteslutande med Shiraz som enbart kommer från de egna vingårdarna, bland annat från vingården varifrån The Armagh Shiraz görs. Druvorna avstjälkas helt och musten jäses sedan i ståltankar och dras därefter över till franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader.
Doften är stor och generöst fruktig i den solmogna mörka bärighet som kännetecknas shirazviner från Australien, men det finns också en god portion elegans och fräschör som skiljer vinet från många gånger tyngre och mer fruktmättade vinerna från Barossa Valley.
Vinet är kanske lite för smakrikt för att vara det perfekta sällskapsvinet, men det är så pass elegant att det kan matcha både något lättare kötträtter såväl som grillat med höga dofter och smaker. Skulle maträtten vara lite kryddhet gör det inget eftersom tanninerna är få pass fina och fruktigheten lindar in hettan samtidigt som syran lättar upp kombinationen. Njut av vinet vid cirka 18 grader hellre än 20 eller däröver. Drick de nu och de kommande sju åtta åren för mer ungdomlig spänst och upp till tolv års ålder för komplexitet.
Clare Valley ligger ungefär tio mil norr om Adelaide i South Australia och är ett av de äldsta vinområdena i Australien. De första vingårdarna planterades redan på 1840-talet av jesuitpräster som gjorde vin för kyrkligt bruk, men när fler europeiska immigranter bosatte sig här på 1880-talet för att arbeta i gruvorna växte vingårdsarealen. Att Riesling tidigt kom att bli en rikligt planterad druvsort kan bero på att skifferjordarna var passande för Riesling. I modern tid räknas Clare Valley som ett av de bästa områdena i Australien för Riesling.
Vinodlingen i Clare Valley breder ut sig över 4 290 hektar, belägna på mellan 190 och 600 meters höjd. Riesling är planterad i de lite svalare lägena, medan det i varmare vingårdar istället är Shiraz och Cabernet Sauvignon som dominerar. Mitt på sommaren kan det vara varmt under dagarna, temperaturen svänger mellan förvisso mellan 18 och 35 grader och den genomsnittliga temperaturen ligger på måttliga 22–23 grader. Tack vare att nätterna blir mycket kallare bevaras syra och fräschör i druvorna. Nederbörden är låg, mellan 230–300 millimeter om året, och därför måste man förlita sig på bevattning.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se