Det finns nog en uppfattning om att vinerna från Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône alltid är kraftfulla, fylliga, fruktsöta och alkoholrika. Till viss del kan det stämma, särskilt avseende alkoholhalten som oftast ligger på 14.5 procent eller en bit över 15.0 procent. Samtidigt ska man veta att den dominerande druvsorten i Châteauneuf-du-Pape är Grenache, som täcker cirka 72 procent av den 3 128 hektar planterade arealen. Grenache kräver solvärme och långa växtsäsonger och i regel når den full fenolisk mognad (skalens och kärnornas mognad) först när den potentiella alkoholen ligger en bit över 14.0 procent, men det behöver inte betyda att vinet är kraftfullt med hög alkoholhalt. Det här vinet är ett bra exempel på ett vin med lite måttligare och faktiskt ett mer elegant uttryck.
Vinet görs med drygt 70 procent Grenache som vinifieras fullt avstjälkad och lagras i gamla stora foudres, och resten Syrah och Mourvèdre som lagras i små ekfat. Druvorna kommer från flera vingårdslotter med både sandjord och kalksten, merparten av dem täckta med de karaktäristiska rullstenarna (galets). Jäsningen har skett med den naturliga jästen och drygt tre veckors skalkontakt. Inför buteljering har vinet filtrerats lätt.
Till utseendet är vinet klarrött med viss ungdomlig purpurnyans och en medelhög intensitet. Doften bjuder på en härlig ren och rödaromatisk fruktighet med en mjuk sötma som verkligen hör hemma i appellationens viner, liksom en finstilt kryddighet. Det är faktiskt snarare försiktighet än kraft som präglar doften. Smaken är medelfyllig och solmoget fruktig med en rondör och finstilta tanniner, en viss fräschör och en liten känsla av mineralisk energi. Och visst, det finns en liten alkoholvärme mot slutet av smaken – precis som väntat.
Något storslaget vin är det inte, men det är ett välgjort, skolbokamässigt och väldigt lättgillat vin med stort och tydligt uttryck för Châteauneuf-du-Pape. Och ett attraktivt pris!
Vinet kan drickas direkt, gärna serverat något svalt vid cirka 17–18 grader för att förhöja den rödaromatiska frukten och elegansen och samtidigt lyfta fräschör och mildra alkoholvärmen något (det är något som faktiskt rekommenderas för alla viner från den här appellationen).
Charles Brotte etablerade sig som négociant här i Châteauneuf-du-Pape år 1931 och precis som andra vinhandlare i Rhônedalen på den här tiden köpte han vin av vinodlare och lagrade dem för att sälja dem vidare. Det som gjorde honom speciell var att han tidigt började buteljera sina viner, inte bara sälja dem i fat.
Idag drivs firman av sonsonen Laurent och produktionen är stor och omfattar många appellationer här i södra Rhône, utöver Côtes du Rhône och Châteauneuf-du-Pape också fina viner från Gigondas och Vacqueyras. Dessutom äger man den 15 hektar stora egendomen Domaine Barville i Châteauneuf-du-Pape, där man har 13 hektar planterat med blå druvor och resten med gröna. Under många år anlitade man Philippe Cambie, en berömd konsult som har arbetat med de flesta av de allra bästa vinproducenterna i södra Rhône.
Den här typen av fruktgenerösa och lite smakrikare viner hör verkligen hösten till. Dess fina fruktsötma möter upp sötman i rotsaker som kan vara råstekta, friterade, gjorda som puréer eller vara del i höstens långkok. Det matchar smakrikare kötträtter och gärna vilt som serveras med fylliga såser och även någon god gelé. Och köper man några flaskor för att spara över vintern är de perfekta att ta fram till sommarens grillfester.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se