Det finns skäl att gå en bra bit tillbaka i tiden för att sätta saker i perspektiv. Få vinregioner i världen har nämligen utvecklats så fantastiskt som södra Frankrike har gjort. För drygt 50 år sedan kom närmare tio procent av hela världens vinproduktion från det då omkring 300 000 hektar stora område som kallades Languedoc-Roussillon. På den tiden fanns det bara tre små appellationer här, de två för de söta spritförstärkta vinerna Banyuls och Rivesaltes, som båda fick status som appellation 1936, och det historiska mousserande vinet Blanquette Limoux som fick sin appellationsstatus 1938. För övrigt var allt vin så kallat vin de table, billigt och enkelt volymproducerat vin.
År 1975 fick stora delar av regionen en något upplyft status som vin de pays, lantvin, och därmed började man lite mer definiera vad för typer av vin man odlar och gör. Ungefär hälften av dagens totala vingårdsareal om 240 000 hektar utgörs av lantvinsområdet IGP Pays d’Oc där 55 druvsorter godkänns som ensamdruvor eller blandade hur som helst, medan resten är mindre lantvinsområden och sammanlagt 23 mindre appellationer för mer definierade och högklassiga viner. I takt med minskad total vinproduktion, etablering av kvalitetsappellationer och ett ökat intresse för bättre viner har området kommit att bli ett av de mest intressanta i hela Frankrike. Idag heter området egentligen Occitanie – ett drag för att lite grand städa av det lite klenare rykte som Languedoc-Roussillon tidigare hade.
Idag finns det dessutom verkligt kvalitetsorienterade producenter som odlar och gör viner av allra högsta klass. Gérard Bertrand är en av dessa. Det var Gérards farfar Paule som var familjens första vinodlare på den då ganska lilla egendomen Villemajou i Corbières. Paule var en vinodlare som alla andra på den tiden, men hans son Georges skulle med större ambitioner lyfta vinodlingen till en lite högre och framför allt mer detaljerad nivå, inte minst genom att i större utsträckning söka uttryck från de olika vingårdslägena. Att Georges son Gérard skulle bli den stora stjärnan var inte självklart, Gérard hade siktet inställt på rugby och hade en mycket framgångsrik karriär med 17 säsongen i rugbylaget i Narbonne.
Vinet fanns såklart med honom och 1985, två år innan hans far gick bort och Gérard tog över familjens vingårdar, var han bland annat i Kalifornien och träffade Robert Mondavi. Det inspirerade honom väldigt mycket och Mondavis sätt att låta vinet och maten bli en livsstil fick honom att vilja göra ungefär samma sak hemma i södra Frankrike. Med tiden skulle den lilla familjeegendomen få tillskott av flera vingårdar och egendomar.
Cigalus är en av dessa egendomar och den där Gérard bor med sin familj. Det var också här som han i början av 2000-talet började experimentera med biodynamisk odling. Egendomen ligger utanför Narbonne och eftersom vinet görs med en för appellationen här otillåten druvsammansättning får det lantvinsstatus IGP Aude Hauterive.
Cigalus Rouge är ett modernt designat vin, en cuvée mellan de typiska sydfranska sorterna Grenache Noir, Carignane, Mourvèdre, Syrah och Caladoc (en värmetålig korsning mellan Grenache och Malbec) och bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon och Merlot som i regel står för omkring 70–80 procent av cuvéen. Alla sorter handskördas i början av oktober och för Syrah och Carignan sker vinifiering i hela klasar i slutna tankar enligt tekniken maceration carbonique. De övriga sorterna har vinifierats i ståltankar med skalkontakt på upp emot 20 dagar. Lagringen har dock överlag skett i 225 liter stora ekfat, en hel del nya, under tolv månader. Vinet har sedan buteljerats utan att filtreras.
Jämfört med många andra viner i trakten är vinet ganska mörkt och lite tätare fruktigt, men det finns också en del lite svalare röda fruktstrimmor och en lite mer diskret kryddighet jämfört med viner som domineras av Grenache, Syrah eller Mourvèdre. På så sätt känns det här vinet inte riktigt lika sydfranskt, men vad gör det när det är så gott och visar på den stora ambition som Gérard har med sina viner. Balansen är riktigt fin och ekfaten är väl integrerade. Smaken är medelfyllig, lika rent och modernt fruktig som doften lovar och på sitt sätt lite avrundad med en elegant mörk bärton som känns igen från Cabernet Sauvignon och Merlot, men också ganska uppfriskande och trevligt tanninstrukturerad och med en god längd. Ge gärna vinet ett till två års vidare lagring för ytterligare polering – och när det dricks bör det dekanteras för luftningens skull i cirka en timma.
Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se