Vecka 14

2021 Argentino Malbec

Catena Zapata, 795 kr, (nr. 94110), Mendoza, Argentina
100% Malbec

Det är svårt att inte imponeras av familjefirman Catena Zapata, som i mångt och mycket satte Mendoza och Argentina på den moderna internationella vinkartan för tre decennier sedan. Innan Nicolas Catena hämtade sin inspiration och mycket av sina idéer och metoder från Kalifornien och framför allt Napa Valley, var Argentina ett vinland med volym- snarare än kvalitetsproduktion. Han kämpade i motvind, de argentinska vinfirmorna förstod inte hans visioner, men han fick till sist full vind i seglen med stor framgång när hans viner började vinna priser internationellt och dessutom fick uppmärksamhet i ansedda tidskriften Wine Spectator. Det här var på 1990-talet och sedan dess har det hänt fantastiskt mycket i Argentina som vinland och hos familjen Catena som vinproducent. Den här veckan slår vi på stort, i stil med vad Nicolas Catena ville göra förr, och satsar på ett absolut fantastiskt vin med Malbec som Veckans Vin. Visst kostar det, men så är det också ett vin som kan mäta sig med toppviner från Napa Valley, Bordeaux, Toscana och Ribera del Duero – och då ter sig prislappen faktiskt inte särskilt hög.

Så vad är det vi har i glaset? Inget mindre än familjen Catenas hyllning till druvsorten Malbec. Om man börjar med etiketten berättar den historien om Malbec, från Frankrike till Argentina. Ett av porträtten visar Eleonora av Akvitanien (området i sydvästra Frankrike som bland annat omfattar Bordeaux mot Cahors, varifrån Malbec ursprungligen kommer) som var drottning i Frankrike mellan 1137 och 1152 och sedan i England från 1154 till 1189. Etiketten visar också en mörkare sida, en spökliknande kvinna som symboliserar vinlusen som spred sig i Europa i slutet av 1800-talet och förgjorde vingårdarna här.
”Tack och lov hade Malbec kommit till Argentina på 1850- och 1860-talet, innan vinlusen satte grepp i de europeiska vingårdarna och den Malbec vi har här i Argentina är av de kloner som fanns i Europa på 1800-talet och det kan till viss del förklara varför våra viner är lite annorlunda än de europeiska”, förklarar Adrianna Catena som är dotter till Nicolas.
”Eftersom vi inte har sett vinlusen i Argentina, i alla fall än så länge, är närmare 90 procent av våra vingårdar i Argentina och mer exakt 96 procent av vingårdarna i Mendoza oympade, alltså planterade med egna rötter”, säger hon vidare och menar att det tillsammans med den höga höjden och tunna luften också påverkar vinets karaktär.
På etiketten ser man också en inte personifierad vinodlare, enligt Adrianna en viktig spelare i historien om druvsorten eftersom det var bönderna i Argentina som skötte om vingårdarna och såg till att dagens odlare har kunnat göra vin med Malbec. Och så ser vi såklart också familjen Catena personifierad som symbolen för renässansen av Malbec i Argentina.
Mer precist i glaset har vi ett ganska imponerande vin med mörk och tät färg, drygt medelstor till intensitet med en mörk och rik körsbärsfrukt, både djup och nästan lite blåblommigt aromatisk med en ungdomlig men fin ekfatssötma. Det är på sitt sätt ett rätt mäktigt vin som allra helst ska slås upp i karaff för att luftas i minst en halvtimma eller gärna lite längre, alternativt (om man har tålamod) lägga undan i vinkällaren omkring fem år för större finess.
Smaken är fyllig men inte koncentrerad och tung, generöst och mörkt fruktig med en antydan av fruktsötma men intressant nog också en sval känsla. Det hela hålls ihop av en ung och stadig men samtidigt fin tanninstruktur och allt lyfts av en uppfriskande syra. Det är verkligen snyggt sammansatt.

Argentino Malbec är det typiska grillvinet, nu på våren eller till sommaren, där maten kan vara smakrik och lite rökig utan att det tar över vinets karaktär, och tack vare vinets rikedom klarar vinet också en viss kryddighet eller mild sötma i tillbehören. Såklart kan man köpa några flaskor och spara till höstens mustiga grytor och långkok och om man har tillgång till viltkött blir Argentino Malbec också det utmärkta sällskapet till sådana rätter med skön gräddsås och söt bärgelé. Oavsett vad man serverar vinet till, är ungefär 18 grader en passande temperatur.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se