Vecka 28

2021 Spätburgunder JS

Jean Stodden, 395 kr, (nr. 94680), Ahr, Tyskland
100% Pinot Noir

Från distriktet Ahr, som är det nordligaste i Tyskland, kommer flera av de allra mest eleganta och svala pinotvinerna i landet. Tack vare det nordliga läget och de magra jordarna på de branta sydexponerade sluttningarna får vinerna en lite ljusare och mer svalt fruktig doft och lättare och mer återhållen smak som i unga år kan upplevas lite knuten. På så sätt blir vinerna mycket mer bourgogneliknande här än på annat håll i landet – och det är minst sagt läckert.

Vin har troligen odlats i Ahr sedan romartiden, men vinodlingen är mer dokumenterad sedan 890-talet då benediktinermunkar etablerade sig här. Trots den långa historien är det här ett litet vindistrikt och vin odlas idag på bara 563 hektar. Vingårdarna ligger primärt på de branta sydsluttningarna vid floden Ahr som sträcker sig ungefär 25 kilometer mot floden Rhen söder om Bonn. Här finns inte mer än 43 vingårdslägen och jordarna domineras av sandsten och lössjord (i de lägre delarna, samt mot öster), vulkaniskt skiffer (centralt) och granit- och urbergsjordar (i väster). Trots det nordliga läget fångas solvärmen söderifrån och bildar en slags växthuseffekt här, vilket är positivt eftersom det annars hade blivit svårt för druvorna att mogna fullt. Tack vare en förhållandevis låg nederbörd har man sällan problem med fuktrelaterade sjukdomar som mjöldagg och botrytis – men just 2021 var ett ytterst besvärligt år då man till följd av våldsamma översvämningar förlorare över tio procent av vingårdarna.

Pinot Noir är den dominerande druvsorten i Ahr, den täcker faktiskt hela 365 hektar distriktets vingårdsareal. På andra plats kommer Riesling, men dess areal är inte större än 46 hektar. Rött vin har egentligen ”alltid” varit den betydelsefulla vintypen här, men historiskt sett var vinerna lätta och syrliga och vinifierade med kort skalkontakt och utan ekfatslagring. Först mot slutet av 1980-talet började det förändras när ett par vinodlare började skörda druvorna vid lite högre mognad, jäste dem med längre skalkontakt och även introducerade lagring i små ekfat precis som odlare i Bourgogne alltid har gjort. Därmed förändrades stilen mot mer seriösa röda viner. Att man från slutet av 1990-talet och än mer på 2000-talet har sett den varmare effekten av den globala uppvärmningen (som här mest har varit positiv) har lett till lite tjockare skal, något mer pigment i skalen och en aning högre mognad i druvorna. Det har också förändrat vinerna till det bättre.

Väljer man vin från Ahr är det just Pinot Noir man ska satsa på och då kan man gärna välja en av de allra mest ansedd producenterna, Jean Stodden. Familjen Stodden kan spåra sina vinodlargener i Ahr tillbaka till 1578, men det var först 1900 som Alois Stodden började tillverka vinet själv och marknadsföra det under eget namn. Tidigt kom man att bli omtalad för sina röda viner, som fortfarande idag från de egna 6.50 hektar stora vingårdarna uteslutande görs med Pinot Noir. Sedan 2001 drivs firman av Alexander Stodden som har skolad inom vitikultur och oenologi och sedan har skaffat sig internationell erfarenhet i både Sydafrika och Oregon. Idag gör han både vitt vin med Pinot Noir (så kallat blanc de noirs), rosévin och ett par röda viner av vilka Spätburgunder Alte Reben från stockar planterade på 1940- och 1950-talet ses som det finaste.
Veckans Spätburgunder JS görs med Pinot Noir från ett par olika vingårdar som ligger på branta sydexponerade sluttningar. Druvorna har avstjälkats helt och musten har jästs med den naturliga jästen i ståltankar med 14 dagars skalkontakt varefter vinet har dragits över till 228 liter stor ekfat, delvis nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 16 månader. I många avseenden är det ett väldigt bourgognelikt vin, friskt och elegant rödfruktigt med en uppfriskande syra och elegant struktur, det som skiljer är att man inte hittar samma kalkfeta mineralitet i smaken, dock en utmärkt livlighet och mineralisk spänst. Vinet bör serveras något svalt, cirka 16 grader, och såklart i en klassisk bourgognekupa. Med tanke på den bourgogneliknande stilen serveras vinet till precis samma maträtter som till klassisk röd bourgogne.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se