Vecka 33

2023 Magic Mountain Riesling

Weingut Leitz, 166 kr, (nr. 70626), Rheingau, Tyskland
100% Riesling

Den här veckan tar vi oss till Rüdesheim i Rheingau för ett kassaskåpssäkert vin gjort med Riesling. Tre detaljer är väldigt bra med det här vinet. För det första är det producenten, Weingut Leitz, som är en av de allra bästa och mest pålitliga i regionen. För det andra är det vinet som sådant som är fantastiskt gott och i alla avseenden typiskt, och för det tredje är det priset som i flera år har varit på tok för lågt sett till innehållet i flaskan.
”Det allra viktigaste med det här vinet är att det är väldigt bra, och såklart att det är väldigt typiskt för vingårdarna i Rüdesheim”, säger Johannes Leitz när jag frågar.
Johannes är en driven terroirist, en vinodlare med största fokus på varje vingårds unika förutsättningar och egenskaper. Han har sammanlagt 43 hektar stora vingårdsägor i flera av de finaste lägena i Rüdesheim, bland annat i Berg Schlossberg (1.17 hektar), Rosengarten (1.28 hektar), Berg Rottland (2.46 hektar), Berg Roseneck (1.36 hektar), Berg Kaisersteinfels (1.64 hektar) och Klosterlay (1.36 hektar). Från dessa gör han små volymer av utomordentligt fina vingårdsspecifika viner med distinkt känsla av sina respektive ursprung. Men så blir det små skvättar över från var och en av dem, oftast yngre delar av vingårdarna, och från andra små lägen och de används till hans alldeles för billiga ”enklare” viner.

Att det här vinet (främst från kvarts- och skifferjordar i Berg Rottland, Berg Roseneck och Bischofsberg) och vinet Dragonstone (från vingårdsläget Drachenstein, ska förtydligas) bär engelska namn kan man tycka vad man vill om, men sedan Johannes gjorde sin första affärsresa till USA för att marknadsföra sina viner har han blivit väldigt framgångsrik i USA. Det är därför inte konstigt att han har gett två av sina viner engelska namn, det är ett klokt sätt att flirta med (bland annat) den amerikanska publiken. Men så är också båda vinerna awesome, för att använda ett passande amerikanskt uttryck.

Vi slår upp det lagom kylda vinet, tio grader men helst inte kallare, i ett glas med medelstor kupa och möts omedelbart av en skolboksmässig doft – en absolut renhet och druvsortens fina blommighet i samspel med toner av citrusskal som ger den lite oljiga och parfymerade känslan, dessutom en stenig jordighet som gör att vinet känns än mer högklassigt och komplext än väntat av prislappen. Smaken är fruktig och något avrundad men helt torr och det finns också här en slags fetma och den för Riesling så typiska fruktsyran. Det är precis så bra som man hoppas på från Johannes Leitz.
Drick vinet nu och de kommande sex till åtta åren, svalt som det är (det är ett utomordentligt trevligt sällskapsvin) eller till lite mer eleganta fisk- och skaldjursrätter som inte behöver ha någon direkt sötma, däremot en uppfriskande syra från lime eller citrus. Man kan njuta av det till sashimi, snarare än sushi som kan vara lite sötare, eller till den i augusti typiska soppan man kokar av lättrostade kräftskal med vitt vin och grädde.

Årgång 2023 räknas som bra och på sina håll även högklassig, inte minst när det kommer till Riesling som blev en av årgångens stora vinnare. Säsongen hade bjudit på en del nederbörd men mot slutet av sommaren blev det varmt (upp emot 30 grader i början av september) och det ledde till en snabb utveckling i vingårdarna. Många odlare vittnar om att 2023 blev en av de snabbaste skördarna någonsin. Att Riesling blev så framgångsrik är särskilt positivt för regioner som Rheingau där 2 460 hektar av totalt cirka 3 200 hektar täcks just av Riesling.

Importör i Sverige är Johan Lidby Vinhandel, www.johanlidbyvinhandel.se