Vecka 34

NV Vieille France Blanc de Blancs Brut

Charles de Cazanove, 549 kr, (nr. 57432), Champagne, Frankrike
100% Chardonnay

Blanc de blancs, champagnestilen som bygger på enbart Chardonnay (eller åtminstone gröna druvsorter) är inte den mest klassiska typen av vin i Champagne. Går vi tillbaka några hundra år i tiden var det primärt Pinot Noir som odlades i Champagne och ytterligare en bit tillbaka i tiden var det stilla rött vin som gjordes. Dagens Champagne är således ett helt annat distrikt än dåtidens och idag är Chardonnay med sina 10 474 hektar en viktig komponent i blandningen som ger champagne – eller som ensam komponent i blanc de blancs. Lika viktig är den blå Pinot Meunier som odlas på lika stor areal som Chardonnay, men störst är ändå Pinot Noir som odlas på 13 219 hektar.
Till en början användes Chardonnay enbart till blandningar med de blå sorterna, framför allt för finess och fräschör, men när prestigechampagnen Salon gjordes i sin första årgång 1905 blev det början på något nytt, just blanc de blancs. När Taittinger ett halvsekel senare (1952) gjorde den första årgången av sin chardonnaychampagne Comtes de Champagne befästes storheten i stilen. Sedan dess har blanc de blancs blivit en självklarhet i Champagne och dessutom fått spridning till alla vindistrikt i världen där man gör mousserande viner.

Den här veckan tar vi oss därför an en champagne gjord uteslutande med Chardonnay. Den kommer från Charles de Cazanove, en familjeägt hus med säte i Reims som har cirka 200 hektar egna vinmarker fördelat över 64 vingårdar i många byar. Odlingen sköts naturligt och sedan 2021 är man certifierad som HVE3, den högsta nivån av Haut Valeur Environnementale. Sedan firmans grundande år 1811 (av en glastillverkarfamilj) har de gjort en champagne som heter Vieille France. Till en början var det en cuvée, men numera finns den i versionerna blanc de blancs och blanc de noirs (enbart de blå druvsorterna). Omkring 34 hektar av firmans vingårdslotter går idag till vinserien Vieille France.
Sedan 2004 ägs Charles de Cazanove av Christophe Rapeneau vars familj har varit verksamma i Champagne sedan 1901. Hans tradition och kunnande är gediget och han har både blivit invald i distriktets Hall of Fame och utsetts till Champagne Winemaker of the Year, förvisso år 2017, men ändå en fin utmärkelse.
Vinet är såklart gjort med Chardonnay som nästan helt har vinifierats i ståltankar. Inför slutkorkning har man tillsatt en dosage på 10.0 gram per liter, vilket är lite högre än snittet i Champagne idag. Den lilla sötman noteras i den medelfylliga och fruktiga smaken bjuder toner av gula äpplen och citrus och det finns även en liten brödigt nyans från jästlagringen. Möjligen är smaken lite av kortare slag och kanske är syran åt det lite försiktigare hållet till, men det finns en omedelbar måltidsinbjudande känsla snarare än en lockelse att skänka upp den här champagne som en uppfriskande aperitif.
Champagne och mat är en lika uppskattad som tyvärr bortglömd kombination. Trenden mot allt torrare och syradrivna champagner med lägre dosage har gjort att champagne emellanåt är för stram för många maträtter. Här har du dock en champagne som är den perfekta partnern till smörstekt fisk som gärna kan ha ett aromsmör eller en sås med fet textur, exempelvis hollandaise, där just stekytan och smöret gifter sig med champagnens fruktighet och mjuka sötma och där champagnes syra ändå ger en fin balans till rättens feta texturer. Champagnens fina brödighet är också en komponent som på ett utmärkt sätt möter de stekta eller grillade tonerna och brynt smör om sådant finns med i rätten. Det behöver inte vara de mest exklusiva rätterna bara för att det är champagne, en god fish’n’chips med den feta tartarsåsen är exempel på en helt perfekt rätt som kan få sitt lyft mot lyx tack vare champagnen.

Och helt ärligt, är inte champagne något vi alla borde unna oss oftare just att kvotera in lite extra känsla av lyx i vardagen.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se