Vecka 41

2023 Moya Meaker Elgin Pinot Noir

Moya Meaker Wines (Damascene), 299 kr, (nr. 92842), Elgin Valley, Sydafrika
100% Pinot Noir

Tänk inte Chambolle-Musigny och syrliga viner från pinotvingårdarna kring Chablis, tänk heller inte de mest ljusröda och späda pinotvinerna från Tasmanien eller Canterbury på Nya Zeelands sydö. I det här vinet är frukten lite mörkare och tätare, men fortfarande i lättare och frisk stil och med större elegans än kraft. Att enbart tillskriva Pinot Noir ljusröda bär är inte helt korrekt, det finns många kloner av Pinot Noir med högre färgpigment och områden som ger intensitet och något tätare pinotviner utan att fräschören går förlorad. Det här är ett sådant vin.
Förklaringen till den lite mörkare färgen och frukten ligger delvis i det kyliga kustnära klimatet där rankorna får kämpa lite för att mogna druvorna som därmed blir lite mindre med ett tjockare skyddande skal. Det ger ett större förhållande färgpigment (skal) till den mindre mängden druvmust. Den andra förklaringen ligger i klonerna, framför allt den pigmentrika Dijon 777 som alltid ger lite mörkare viner. I den här buteljeringen har den klonen fått sällskap av den lite silkigare och något mer rödfruktiga Dijon 667. Druvorna kommer från fem små lotter om totalt 3.25 hektar planterade år 2010 på en sluttning i Elgin Valley, som tack vare den sydliga och sydostliga exponeringen ger ytterligare svalka. Här på södra halvklotet är sydexponering svalare, särskilt i de kustnära vingårdarna i Sydafrika som vetter mot det kalla havet.
Det var faktiskt inte länge sedan vinodlare började hitta ut till kustområdet vid Elgin och för bara tre decennier sedan var det inte många som trodde att blå druvsorter skulle kunna nå mognad här. Idag vet vi att det går alldeles utmärkt och kvalitetsrevolutionen för just Pinot Noir är ung och har i stort sett uteslutande handlat om kustdistrikten Elgin och Hemel-en-Aarde.

Rent geografiskt är Elgin en dalgång på cirka 300 meters höjd som omges av berg i alla väderstreck. Dalgången är inte direkt platt, snarare en böljande formation av sluttningar. Närheten till havet formar såklart klimatet och här blir det i stort sett aldrig varmare än 30 grader mitt på sommardagarna. Det svala klimatet gjorde att de första vinodlarna satsade primärt på Sauvignon Blanc, men med tiden förändrades synen på detta och några odlare insåg att det skulle vara en utmärkt växtplats för Pinot Noir. De fina havsbottenorienterade sandstensjordarna med inslag av vittrat skiffer bidrog också sitt till att Pinot Noir (och Chardonnay) kom att ge fina viner här.
Även om Elgin är en ungefär 7 000 hektar stor dalgång, täcker vinodlingen idag bara cirka 800 hektar, resten är till stor del fortfarande fruktodling och naturmark. Även om närmare 30 producenter gör vin från Elgin finns det inte fler än nio vinerier här, ett av dessa är Damascene Wines.

Druvorna till det här vinet skördades tidigt, mellan den 11 och 14 februari, vid en mognad på 23.5 till 24.0 Brix. Efter sortering och full avstjälkning av druvklasarna inleddes jäsningen naturligt i små ovala cementtankar. Jäsningen och skalmacerationen var bara tio dagar lång och man tillämpade en försiktig överpumpning av musten som extraktionsmetod. Därefter drogs vinet över till 300 liter stora franska ekfat som bara till 20 procent var nya för malolaktisk jäsning och lagring under tio månader. Alkoholhalten i det färdiga vinet landade på 13.7 procent trots att man upplever en god fräschör i smaken ligger pH-värdet på 3.48 och syran på måttliga 5.2 gram per liter (något lägre än i Bourgogne).

Moya Meaker har i sig inget med det här vinet att göra, men hon var en naturkraft och vacker och vann 1959 titeln som Fröken Sydafrika. Därför har hon fått ge namn till en serie viner som kan sägas symbolisera dessa egenskaper. Bakom vinet hittar vi vinmakaren Jean Smit som har en fin meritlista som bland annat innehåller praktik hos Stéphane Ogier i Côte-Rôtie, arbete i både Marlborough på Nya Zeeland och i Russian River Valley i Kalifornien. Dessutom var under tre år vinmakare på Rustenberg (med Adi Badenhorst) och ett decennium på den förstklassiga firman Boekenhoutskloof här i Sydafrika. Sedan 2017 står han på egna ben då han tillsammans med David Curl (som då ägde ett slott med 14 hektar vingård i Fronsac i Bordeaux) grundade Damascene Wines. David hade redan 2010 köpt en 250 hektar stor äppelfarm i Hemel-en-Aarde och låtit plantera några hektar med Pinot Noir, men med Jean Smit som vinmakare växte vingårdsarealen och de utvecklade firman till en av de mest intressanta i Sydafrika. Moya Meaker Wines ett sidoprojekt till Damascene Wines.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se