Vecka 42

2021 Perlato del Bosco

Tua Rita, 399 kr, (nr. 94937), Maremma, Toscana, Italien
100% Sangiovese

Firman Tua Rita har legat på min personliga topplista bland italienska producenter i långt över två decennier. Skillnaden mot mina tidiga upplevelser, är att vinerna idag faktiskt är än mer polerade och imponerande. För den här Veckans Vin tar oss därför ner till Tua Rita i Maremma vid den toskanska kusten, ett knappt en halv miljon hektar stort område som sedan början av 1990-talet har vuxit till ett fantastiskt vindistrikt med idag 8 770 hektar stora vingårdsareal. Vinodling var emellertid inget nytt påfund här i Maremma, redan på 700-talet till 400-talet före Kristus hade etruskerna odlat vin här, men efter att de försvann gick också det mesta av områdets vinodling ur tiden.

I den omfattande kvalitetsutvecklingen i Italien för omkring tre decennier sedan och med stor uppmärksamhet på vinerna från Bolgheri som också ligger ute vid kusten, vände ett flertal välkända vinfirmor blickarna till det här området, där det på sina håll redan fanns ett par vinodlingsområden. Det mest omtalade av dessa var Morellino di Scansano (Morellino är en variant och en synonym för Sangiovese) som fick status som DOC redan 1978. Dessutom fick området som sådant status som Maremma DOC några år senare, 1983.
De nytillkomna vinfirmorna investerade i vad som på den tiden var förhållandevis billigt land för att röja den vildvuxna marken och plantera vingårdar. Fram till 1930-talet hade stora delar av området varit knappt brukbar mark, här och var snarast våtmarker, men med tiden hade pinjeskog tagit över – och den röjdes nu på de för vinodling på de mest lämpade ställena.

Området Maremma sträcker sig från kusten vid Livorno i norr, genom Grosseto och ner söderöver mot Lazio och i öster gränsar det till appellationen Brunello di Montalcino. Under 1990-talet fick området alltmer uppmärksamhet, delvis för att Morellino di Scansano hade vuxit i areal till drygt 1 100 hektar och i kvalitet så att området 1996 fick status som DOGC. Ett annat område, det blott 119 hektar stora Montecucco, uppgraderades 1998 också till DOCC för Sangiovese. Idag är Maremma den tredje största appellationen i Toscana, bara Chianti och Chianti Classico är större.

Idag är Maremma ett välkänt och välmående vindistrikt med ett typiskt medelhavsklimat och en omfattande vinproduktion som till ungefär 65 procent utgörs av rött vin. Sangiovese tillsammans med framför allt bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (som är mycket lovande här) och Merlot dominerar, men man hittar också Syrah som i vissa viner kan imponera. Dessutom hittar man såklart ett antal klassiska toskanska druvsorter. En liten mängd rosévin produceras också, men det vita vinet har med framgång tagit för sig och står idag för cirka 31 procent av produktion. Den fint blommiga, citrusfruktiga och lätt pinjekryddiga sorten Vermentino är den stora stjärnan bland de vita vinerna och ungefär 750 hektar av marken är hem för denna sort.

Perlato del Bosco är ett av flera utomordentligt fina och välgjorda viner från Tua Rita, som är en av områdets allra bästa producenter. Allt började redan 1984 när Rita Tua och Virgilio Bisti köpte en liten egendom utanför Suvereto söder om Bolgheri. Här fanns ett par hektar vingård, men Rita och Virgilio hade större ambitioner och började plantera ännu mer vin. Ambitionen låg också på kvalitet och de kunde snabbt visa att de hade potential att odla och producera några av landets mest hyllade viner. Redigaffi, som gjordes första gången 1992, är ett exempel på det och sedan lång tid tillbaka rankas det tillsammans med Masseto från Tenuta dell’Ornellaia som landets bästa vin med Merlot. Även vinet Per Sempre hör till de allra bästa i landet i sin genre, druvsorten Syrah. Idag har Tua Rita ungefär 65 hektar stora vingårdsägor och den årliga produktionen av ett dussin viner når omkring 220 000 flaskor.
Veckans vin är ett druvrent vin gjort uteslutande med Sangiovese med första årgång 1992. Det har jästs med den naturliga jästen i koniska ektankar med upp emot en månads skalkontakt och sedan lagrats i en kombination av 2 000 respektive 4 000 liter stora ekfat under totalt cirka 18 månader.
I glaset? Ett väldigt elegant vin med en modern känsla av sorten Sangiovese, solmoget körsbärsfruktig och diskret örtkryddig men också med ypperlig balans där varken frukt eller ekfat tar för sig för mycket. Med tiden i glaset växer vinet i intensitet, ett tecken på att viner har goda framtidsutsikter om man vill lagras det vidare i fem sex år. Smaken är lika fint balanserad och stiligt texturerad och med druvtypiska men snyggt polerade tanniner. Det är helt enkelt ett fantastiskt hantverk.
Mer än 360 flaskor kommer det inte till Systembolaget av det här utmärkta vinet, så det blir till att skynda till de butiker som får en tilldelning.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se