Det här vinet har figurerat i tidigare årgång som Veckans Vin här på Vinlegender, men det är lika aktuellt i sin nya årgång. Druvorna till Ritual Chardonnay kommer från den kustinfluerade Valle Casablanca där friskhet och elegans är två verkligt rimliga beskrivningar för vinerna. För bara fyra decennier sedan var den chilenska vinodlingen till största del centrerad till Valle Central söder om Santiago de Chile, och allra främst Valle Maipo och till viss del till Valle Aconcagua i norr. Med Valle Casablanca skulle chilenska vinodlare och vinmakare snabbt förstå fördelarna med närheten till det svala havet. De första vinstockarna planterades i den ungefär 30 kilometer långa öst-västligt orienterade dalgången i mitten av 1980-talet. Resultatet såg man i början av 1990-talet och det blev milt sagt överväldigande – aldrig tidigare hade man gjort viner med Chardonnay och Sauvignon Blanc med sådan fräschör som just här. Och det blev faktiskt startskottet på den chilenska vitvinsrevolutionen.
Dalgången ligger ungefär 100 kilometer nordväst om Santiago de Chile och hör märkligt nog till vinregionen Aconcagua. I sig känns det orimligt eftersom Valle Aconcagua är mycket varmare, men sedan kustnära och svala Aconcagua Coast utvecklades för drygt 15 år sedan känns det ändå rimligt. Nederbörden ligger i snitt på cirka 550 millimeter om året och klimatet är svalt, det blir sällan varmare än 26–28 grader mitt på dagarna. På eftermiddagarna sveper det in svalkande kustvindar och dimmor som drar ut på druvmognaden och är undergörande för vinernas aromer och fräschör.
Av de ungefär 3 600 hektar som idag är planterat här står Chardonnay för hälften. Just tack vare Valle Casablanca skulle Chardonnay bli en av landets viktigast gröna druvsorter, idag nummer fyra (efter Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Merlot) med totalt 11 415 hektar av landets totala areal om cirka 214 000 hektar.
I vineriet hos Viñedos Veramonte pressas druvklasarna varsamt och musten jäses sedan i en kombination av cementägg och 400 liter stora franska ekfat som bara till 20 procent är nya. Det är en ambitiös proportion nya ekfat till ett så billigt vin, men faten är snyggt integrerade i vinets friska fruktkropp. Man ger vinet en kort tids lagring på jästfällningen med viss bâtonnage för att öka texturen, därmed inte sagt att vinet har fått den smöriga karaktär som så ofta förknippas med tekniken bâtonnage.
I glaset hittar vi ett vin i mer elegant stil, friskt fruktigt med bara ett litet uns av solmognad och med riktigt fin och diskret vaniljsöt och kryddig ekfatsnyans. Smaken är knappt medelfyllig och mjukt texturerad med finstämd och sval frukt och en härligt uppfriskande syra. Det bör drickas svalt, omkring tio grader är lämpligt, och det kan serveras som aperitif på egen hand eller till mildare tilltugg som hellre bjuder på en syrafrisk och salt smaksättning söt. Fiskrätter bör ha samma balans – färska ostron, vitvinskokta musslor, milda fiskrätter (kokta, ugnsbakade eller gratänger) med vitvinssås med fin syrafrisk smaksättning med citron. Och som vanligt med den här typen av elegant fruktiga vita viner, till färskostar och komjölkostar … men skippa söta marmelader och liknande, det här vinet är för torrt för sådana smaker.
Viñedos Veramonte som grundades 1995 av visionären Agustin Huneeus. Han blev en av de allra vinodlarna i Valle Casablanca när han lät plantera 40 hektar med Sauvignon Blanc. Sedan 2017 ägs Viñedos Veramonte av den stora och kvalitetsdrivna sherry- och brandyfirman Gonzales Byass och man har idag en 350 hektar stor sammanhängande vingård i Valle Casablanca samt ytterligare cirka 150 hektar stora vingårdar i Valle Colchagua och Apalta. Allt detta är ekologiskt certifierat och de flesta viner är också vegancertifierade, exempelvis just detta. Ytterligare en certifiering är intressant, Fair for Life. Det rör sig om en organisation som etablerades 2006 som värnar om bönders och medarbetares socio-ekonomiska villkor för att skapa rättvisa och möjlighet till goda och lönsamma arbetsförhållanden. Idag är drygt 700 företag i 70 länder certifierade och det påverkar direkt över en kvarts miljon människor.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se