Det är lätt att tycka synd om distrikt som Navarra, som ligger i direkt anslutning till betydligt med omtalade distrikt – i det här fallet Rioja – och därmed nästan oundvikligt hamnar i skuggan av sin mer berömda granne. Medan de flesta vinkonsumenter vet lite eller kanske rent av mycket om Rioja, känns Navarra lite mer anonymt. Av precis den anledning får det lov att bli Navarra den här veckan, och ett vin som verkligen kan sägas vara ett fynd. Kan ett bra vin egentligen kosta så här lite?
Vi börjar i rätt ända, med distriktet Navarra som fick sin status som DO (Denominación Origen) år 1967. Redan där låg man något efter, Rioja fick sin status redan 1953. Sådana tekniska aspekter kan man lägga åt sidan för att istället fokusera på vad Navarra är. Går vi tillbaka 100–150 år i tiden var det Garnacha som sågs som områdets bästa druvsort och den dominerade stora arealer här. Och till skillnad från det röda vinet i Rioja var det faktiskt smakrikt rosévin som gällde i Navarra, eller clarete som spanjorerna själva kallade vinet för. Glöm de bleka versionerna rosévin som har blivit populära i södra Frankrike de senaste decennierna, i Spanien och så också här i Navarra gjordes vinerna med längre skalkontakt så att de fick djupare färg och även en del struktur från skalen. I många fall valde man också att lagra sin clarete i ekfat under några år så att vinet vann mer komplexitet.
Garnacha och rosévinet lever alltjämt kvar i den lokala vinkulturen, vars vinodlingar idag täcker 11 025 hektar – mindre än en femtedel mot granndistriktet Riojas vingårdsareal. I mer modern tid har både vitt vin och rött vin tagit för sig, inte minst sedan de franska sorterna Chardonnay, Merlot och Cabernet Sauvignon introducerades i början av 1980-talet. Samtidigt fick de klassiska sorterna Viura och Tempranillo och till del också Garnacha se sig något tillbakaträngda, men alltjämt står de spanska sorterna för cirka 70 procent av distriktets vingårdsareal. Och det är rött vin och rosévin (clarete) som med hela 90 procent dominerar vinproduktionen.
Förutsättningarna att odla vin i Navarra är det minsann inget fel på och ser man till övrigt jordbruk är Navarra ett perfekt område för otaliga grödor, bland annat sparris, kronärtskocka och olika typer av paprika- och pepparfrukter. Djurhållning har också varit en del av kulturen här och därför hittar man både boskap och får – och med det en fin get- och fårostkultur. Matmässigt hittar man precis allt från pintxos (den lokala kulturen av tapas) till fantastiska restauranger som har belönats med stjärnor i Guide Michelin.
Klimatet påverkas av svalka från Atlanten och Biscayabukten i norr, men vingårdarna ligger ändå skyddade från oväder av berg och nederbörden ligger i regel kring 600–700 millimeter om året. I de sydöstra delarna av distriktet tränger det faktiskt också upp lite medelhavsklimat, precis som i södra Rioja, och här når nederbörden sällan mer än 500 millimeter om året. Det finns också ett positivt klimatinslag från Ebrodalen, som också präglar stora delar av Rioja.
Vinodlingen breder ut sig över slättland, dalgångar och sluttningar på cirka 250 till 650 meters höjd och jordarna här är som gjorda för premiumviner; kalksten och alluvial märgel med inslag av lera och järnoxid.
Veckans vin kommer från Bodegas Gran Feudo som har gjort vin här sedan 1872. Det är på sitt sätt ett rätt typiskt modernt vin från Navarra, där både spanska och franska druvsorter har använts. I genomsnitt var stockarna cirka 40 år gamla. Vinifieringen har skett med den naturliga jästen vid cirka 28 grader i ståltankar på modernt vin, därefter tappats över till 225 liter stora fat av amerikansk och fransk ek för malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader. Resultatet är en skön kombination av ljusare och mörkare frukter, av klassisk känsla och modernt hantverk – och det är rätt trevligt. Inte storslaget, men gott och fullt njutbart att dricka nu och ett till två år framöver. Och som sagt – priset är fenomenalt.
En detalj som inte alls har med vin att göra, men ändå är intressant är det vackra landskapet här i Navarra. Många scener i den kritikerrosade serien Games of Thrones har faktiskt spelats in just här.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se