Det har blivit en del mousserande vin som Veckans Vin nu mot slutet av året – och det passar säsongen särskilt bra med tanke på alla årsavslutningar, familjesammankomster och stundande jul- och nyårshelg. Men allt mousserande vin behöver inte vara exklusivt, det behöver heller inte vara dyrbart och det behöver verkligen inte komma från Champagne. Mousserande vin görs i alla vinproducerande länder, med precis samma teknik som i Champagne. Ett av de mest producerade och populära av mousserande vin är det från Spanien.
Det är precis 152 år sedan det första mousserande vinet enligt den klassiska metoden gjordes i området kring Sant Sadurni d’Anoia i Katalonien i nordöstra Spanien. Inspirationen kom såklart från Champagne, men med ett både annorlunda klimat (och jordar) och en annan uppsättning druvsorter skulle den spanska tolkningen bli annorlunda än den franska förebilden. Under lång tid kallades vinet bara för ”champagne”, men senare skulle vintypen komma att kallas cava efter de källare där flaskorna lagrades under tillverkningen. I början av 1900-talet blev det mousserande alltmer populärt i Spanien, men till skillnad från champagne såg spanjorerna inte cava som ett exklusivt vin ämnat för fest och finare tillställningar, snarare som ett gott vin som kunde drickas närsomhelst. Med sitt måttliga pris skulle produktionen växa så mycket att cava till volym sett blev världens största mousserande vin.
Idag produceras omkring 230–240 miljoner flaskor cava per år från en omkring 33 000 hektar stor vingårdsareal, mer eller mindre samma areal som Champagne har. Ungefär nio av tio flaskor cava görs med druvor från vingårdar på cirka 250 upp till svala 800 meters höjd i Penedés i Katalonien, där också alla stora cavatillverkare har sin bas. En unik detalj med vintypen cava är att appellationen, DO Cava, främst är styrd av vintypen och tillverkningen som sådan, inte som alla andra av landets cirka 75 appellationer av tydliga geografiska gränser. Sammanlagt 156 byar i tio provinser i Spanien har nämligen rätt att tillverka och namnge vinet cava.
Veckans Vin är gjort med de klassiska druvsorterna Xarel-lo (elegans, frisk syra, viss struktur), Macabeo (hög syra, äppelliknande frukt och lång lagringskapacitet), Parellada (frisk syra, elegant fruktighet, viss blommighet) och lite Chardonnay, en druva som alltmer används till bättre cava. Två saker skiljer sig från den stora mängden cava – dels är samtliga vingårdar för det här vinet skötta ekologiskt, dels har druvorna skördats för hand. Det är snarast vanligt i den nutida kategorin corpinnat som introducerades 2017 av de sex bästa producenterna av cava som ville skärpa kraven och höja både ambitions- och kvalitetsnivå. Ytterligare en detalj skiljer sig, lagringen. Efter jäsning i ståltankar, blandning och buteljering och den andra jäsningen i flaska, har vinet legat hela 15 månader på sin jästfällning innan dégorgering – det är ett halvår längre än vad regelverket för cava kräver. Därmed finns det ett litet extra steg av nyansrikedom i det här vinet.
Det finns faktiskt ytterligare en intressant och rolig historia bakom det här vinet. När styrelsen för vintypens appellation Denominación Origen Cava skulle ha sina möten och andra sammankomster upplevde medlemmarna, som alla också producerade egna viner, att det skulle vara svårt att välja ut viner från enstaka producenter i området. Dessutom låg det ett problem i att urvalet skulle kunna ses som orättvist. Därför beslöt de sig för att helt enkelt skapa ett helt eget märke där medlemmarna enades om att ta fram ett stiltypiskt kvalitetsvin som alla kunde vara nöjda med. Till projektet knöts en familjefirma med sina (idag) cirka 50 hektar stora ekologiska vingårdar ett par kilometer från Medelhavet i appellationen Alta Alella. Det mousserande vinet kom att kallas Privat och med tiden har det märket vuxit till att bli kommersiellt och dessutom få flera syskon i produktionslinjen.
Det här är ett av dem – på Systembolaget hittar du också en rosa version samt den exklusiva årgångsspecifika Privat Gran Reserva (nr 53461 för 359 kr) som uteslutande görs med Xarel-lo från omkring 60 år gamla stockar och som lagras i 30 månader innan dégorgering. Det vinet kan varmt rekommenderas om du vill uppgradera till upplevelse av cava till verkligt hög nivå.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se