Med allt fler medlemmar har antalet event ökat, men intresset för flera av eventen är så stort att platserna snabbt fylls. I många fall förhandsbokas provningar och vinmiddagarna nästan direkt de presenteras och det gör att det kan vara klokt att så snart så möjligt man har bestämt att man vill gå och också kan komma, boka sin plats (det gör du genom att skicka mejl till michel@mvg.nu) – risken är annars stor att man blir utan plats och i stället hamnar på väntelistan. Så snart du har gjort din förhandsanmälan, får du också besked om tilldelning av plats.
Hög kvalitet, mycket kunskap och personlighet är det som genomsyrar alla event. De flesta vinprovning sker på Café Rotsunda, vår ”hemmarestaurang” i Sollentuna (intill centrum, 15 minuter med pendeltåg från Stockholm city). Här blir vi oftast 12 gäster och vi äter alltid en god måltid tillsammans med vinerna.
Ett par gånger om året arrangeras också mer omfattande vinmiddagar på Café Rotsunda, vanligen 5 rätter och 8 viner. Även här är vi som mest 12 gäster. OBS! Om du är ett sällskap eller företag som vill boka en helt egen middag för 8-12 personer, kontakta Michel för att diskutera möjligheten till detta.
I flera fall arrangeras också vinmiddagar på restauranger både i Stockholm och på andra ställen i Sverige.
Onsdag 23 januari
18:30, på Café Rotsunda
ÄLSKADE GRENACHE
Eftersom höstens provningsschema behövde skjutas upp, läggs den här provning in det här datumet istället. Hade du redan bokat plats till höstens inställda provning har du förtur – men du måste ändå vara snabb med att bekräfta ditt intresse för plats, annars går den vidare till annan gäst.
Den här provningen fokuserar vi på 12 superintressanta och goda viner med i stort sett enbart Grenache från Spanien, södra Frankrike, USA och Australien. Det rör sig framför allt om gamla vingårdar och om vingårdslägen som är lite svalare – såldes viner med både intensitet och fräschör.
Som vanligt serveras en tvårättersmiddag under provningen, som hålls på hemmarestaurangen Café Rotsunda i Sollentuna (ca 10 minuter promenad från pendeltåg Sollentuna Centrum).
Antal platser: maximalt 12 personer (GENOMFÖRD)
Preliminärt pris per person: 2 400 kronor
* * *
Tisdag 11 februari
19:00, på restaurang Frantzén
MIDDAG PÅ *** FRANTZÈN
Eftersom det är så svårt att få bord på enastående trestjärniga Frantzén, har jag under ett par års tid bokat specialbordet för 8 gäster ett par gånger om året, så att jag kan erbjuda platser till vinklubbens medlemmar. Det är alltid en underbar upplevelse – vi börjar med champagne och små fina tilltugg, därefter avnjuter vi den långa menyn med matchande goda viner under ledning av restaurangens kockar och sommelierer, innan vi avslutar med kaffe och en uppsjö av små goda mignardiser. För den som önskar beställa in någon god sprit till avslutningen, får man lägga till det själv. Om du står på reservlistan för 2024, har du förtur till plats till den här middagen – och intresset verkligt stor kan jag arrangera ytterligare en middag lite längre fram.
Antal platser: maximalt 7 personer (FULLTECKNAD)
Preliminärt pris per person: troligen 8 900 kronor
OBS! Ny middag/middagar planeras till hösten – är du intresserad, sätt upp dig på intresselistan redan nu!
* * *
Onsdag 26 februari
18:30, på Café Rotsunda
STAGS LEAP DISTRICT – DÅ OCH NU
Eftersom höstens provningsschema behövde skjutas upp, läggs den här provning in det här datumet i stället. Du som tidigare har anmält intresse för den här provningen har förtur.
Den här provningen fokuserar på appellationen Stags Leap District i sydöstra Napa Valley, som slog igenom ordentligt genom provningen The Judgement of Paris år 1976, då Stag’s Leap Wine Cellars vann avdelningen med Cabernet Sauvignon över exklusiva viner från Bordeaux. Vi provar viner från 1990-tal, 2000-tal och 2010-tal från ett flertal vineriet. Det blir minst sagt en fin studie i tid och rum.
Som vanligt serveras en tvårättersmiddag under provningen, som hålls på hemmarestaurangen Café Rotsunda i Sollentuna (ca 10 minuter promenad från pendeltåg Sollentuna Centrum).
Antal platser: maximalt 12 personer (FULLTECKNAD)
Preliminärt pris per person: 2 600 kronor
* * *
Onsdag 5 mars
18:00, på restaurang Aira
MIDDAG VID CHEFS TABLE @ ** AIRA
Aira är idag lika bra som Frantzén och den tredje stjärnan i Guide Michelin är nog inte särskilt långt borta. Den här kvällen intar vi chefs table som ligger mitt i köket, där man trakteras lite extra jämfört med den vanliga restaurangen. Det är en riktigt fin och speciella upplevelse. Vi börjar med champagne och små fina tilltugg, därefter avnjuter vi den långa menyn med matchande goda viner under ledning av restaurangens kockar och sommelierer, innan vi avslutar med kaffe och små goda mignardiser. För den som önskar beställa in någon god sprit till avslutningen, får man lägga till det själv.
Om intresset är stort kan det eventuellt bli ytterligare en middag senare på våren.
Antal platser: maximalt 7 personer (FULLTECKNAD)
Preliminärt pris per person: 8 200 kronor
OBS! Ny middag/middagar planeras till hösten – är du intresserad, sätt upp dig på intresselistan redan nu!
* * *
Torsdag 27 mars
18:30, på Café Rotsunda
OREGON – CHARDONNAY & PINOT NOIR
På bara drygt fem decennier har Oregon tagit från ett vinmässigt nybyggarland till ett av världens mest respekterade områden för vin – inte minst Pinot Noir som är delstatens allra viktigaste druvsort. Med inspirationen hämtad från Bourgogne var det märkligt att man inte tidigt också lyckades med Chardonnay, men från 2010-talet och framåt bemästrar man också den sorten och gör numera viner i världsklass. Den här provningen bekantar vi oss med flera av delstatens bästa producenter och njuter av fantastiska viner med Chardonnay och Pinot Noir.
Som vanligt serveras en tvårättersmiddag under provningen, som hålls på hemmarestaurangen Café Rotsunda i Sollentuna (ca 10 minuter promenad från pendeltåg Sollentuna Centrum).
Antal platser: maximalt 12 personer (preliminärt 6 platser kvar)
Preliminärt pris per person: 2 400 kronor
* * *
Fredag 16 maj
18:30, på Café Rotsunda
VIVA ESPAÑA WINE DINNER
Spanien är inte bara världens till vingårdsareal sett största vinland, det är också ett av världens allra mest intressanta vinländer. De flesta vinälskare vet faktiskt inte mycket om vad som sker (snabbt och imponerande) i de över 75 appellationer som finns på fastlandet och öarna. Den här kvällen tar vi oss runt i Spanien på en fantastisk upplevelseresa bland mousserande, torrt vitt, rosévin och rött och vi får såklart också njuta av ett sött vin. Det blir en middag i fem akter med verkligt intressanta och goda viner.
Antal platser: maximalt 12 personer (preliminärt 7 platser kvar)
Preliminärt pris per person: 3 900 kronor
* * *
Onsdag 21 maj
18:30, på Café Rotsunda
BOURGOGNE?
Blindprovning är alltid intressant och roligt och oftast mer lärorikt än belönande för självförtroendet. Huruvida man träffar rätt i sin gissning eller inte är egentligen mindre viktigt än de intressanta kunskaper man får. I den här provningen kommer fyra (eller fem?) bra vita bourgogner utsättas för motstånd från fem eller sex utmanare från toppfirmor utanför Bourgogne. Det kanske inte ens enbart är chardonnayviner som dyker upp i glasen, vem vet?
Som vanligt serveras en tvårättersmiddag under provningen, som hålls på hemmarestaurangen Café Rotsunda i Sollentuna (ca 10 minuter promenad från pendeltåg Sollentuna Centrum).
Antal platser: maximalt 12 personer (preliminärt 8 platser kvar)
Preliminärt pris per person: 2 900 kronor
Övriga event under våren
Kurser inom MAT & VIN I KOMBINATION
Restaurangakademien, Stockholm
Följande söndagar 09:30–17:00 är planerade; 26 januari, 3 mars, 30 mars och 4 maj
Det här är en otroligt rolig och lärorik kurs som hela dagen handlar om att kombinera vinet med maten. Efter omkring 70 sådana kurser vet jag att resultatet är fantastiskt. Dagen börjar med en grundläggande föreläsning om våra sinnen och om hur de interagerar med varandra i mötet mellan maten och drycken. Därefter ska varje grupp om 3 personer skapa och tillaga en matchande rätt till det vin de har tilldelats. Efter 2 timmars matlagning provar vi de fem olika vinerna med matchande maträtt. Visst låter det härligt? Först till kvarn gäller och det är värt att boka snabbt, det här är väldigt populärt!
Bokning sker genom Restaurangakademien, www.restaurangakademien.se/kurser/dryck/mat-och-vin-i-kombination/
Michel gästar superbra restauranger i vår
I nuläget är två gästspel planerade, båda i samarbete med den högklassiga importörer Wine Affair från vilken Michel väljer viner och sedan planerar en meny tillsammans med restaurangerna. Bokning av platser sker direkt hos restaurangerna.
Fredag 14 mars
WAGYU-MIDDAG på SJÖMAGASINET
i Göteborg
Torsdag 8 maj
THÖRNSTRÖMS PRIVATA RUM
i Göteborg
Fredag 9 maj
SPISERIET
i Varberg
AKTUELLA RESOR FÖR 2025
Södra Rhône
Söndag 6 april till lördag 12 april
FULLTECKNAD
* * *
Washington State & Oregon
Lördag 24 maj till söndag 1 juni
FULLTECKNAD
* * *
Underbara Rioja
Måndag 9 juni till lördag 14 juni
Vi börjar och slutar i Bilbao och dit, till hotellet som är bokat för dig, tar du dig själv. Efter en trevlig middag på måndagen tar vi oss sedan ner till Rioja för att under fyra dagar besöka flera av de allra bästa producenterna – klassiska såväl som nytänkande och moderna. Jag vågar lova storartade upplevelser och nya referenser på vad Rioja är och kan vara. Vi äter också gott – alltifrån fantastiska tapas (på en rolig frikväll i Logroño), till makalösa stjärnsprakande måltider, bland annat på *** Azurmendi på fredagen, som är en av mina favoritrestauranger i världen. Än så länge är inget bokat, det är för tidigt för det, och planeringen sätter igång i början av 2025, men resorna till Rioja blir alltid helt fantastiska. Utöver den fria kvällen i Logroño är det en ”all inclusive” där alla restauranger och generöst med mycket bra viner ingår i priset.
Preliminärt pris: cirka 55 000 kronor per person i enkelrum / 95 000 kr per par i dubbelrum
Preliminärt 6 platser kvar
(programmet kommer att vara klart i början/mitten av februari 2025 och då får man betala en anmälningsavgift om 10 000 kr per person – slutfakturering sker i slutet av april)
* * *
Sonoma County och Napa Valley
Söndag 5 oktober till söndag 12 oktober
FULLTECKNAD