Den här veckan tar vi oss till Duoro, en drygt nio mil lång dalgång som är världsberömd för sina fina portviner, men nu håller vi oss till ett vanligt rött bordsvin. Vi vet att det har funnits vindruvor här i Duoro i omkring 3 000 år, men de första tydliga tecknen på vinproduktion är snarare cirka 2 000 år gamla. Genom historien har det vuxit otaliga druvsorter på de karga sluttningarna utefter floden Duoro och idag finns det omkring hundra olika sorter dokumenterade. Dalgången har mest blivit känd för sitt spritförstärkta portvin, en vintyp som omnämndes första gången på 1670-talet och med handeln till England blev mycket mer omtalat från mitten och slutet av 1700-talet. Det var just portviner som huvudsakligen producerades här, men i mitten av 1900-talet började alltfler vinmakare tillverka vanliga torra bordsviner. Det mest kända av de tidiga bordsvinerna var Barca Velha från Quinta do Vale de Meão som gjordes första gången 1952 och under de kommande decennierna närmast blev ett kultvin. Idag ägs märket av Sogrape som har lagt till flera vingårdslägen och med sin kultstatus (det är ganska sällsynt och har bara gjorts 18 gånger sedan 1952) har det nått en prislapp på en bit över 4 000 kronor flaskan.
De torra bordsvinerna blev därefter alltmer populära och än mer ökade intresset för dem här en handfull familjefirmor för drygt 20 år sedan etablerade något de kallade för Duoro Boys, en gruppering som hade som ambition att lyfta fram de torra bordsvinerna från Duoro. En av dessa vinmakare var Dirk Niepoort på familjefirman Niepoort Vinhos som hade etablerats 1842 som handelsfirma för portviner. Och portvinerna är såklart utmärkta.
Dirk Niepoort kan sedan lång tid tillbaka räknas in i skaran av världens mest kända och bästa vinmakare. Han föddes 1964 och skulle i ung ålder hjälpa sin far i vineriet. Han studerade sedan vin och arbetade en tid inom vinhandeln där han knöt kontakter över hela världen och i grunden lärde sig ”allt” om världens bästa viner (just det är något som oftast kännetecknar de allra bästa vinmakarna). Hans praktik inom vinvärlden innefattade också resor över hela världen och när han 1987 kom tillbaka till familjefirman i Duoro var han full av nya idéer.
En av idéerna var att just att satsa på vanliga bordsviner, inte minst sedan familjen 1987 hade köpt vingården Quinta de Nápoles och året därpå den än äldre Quinta do Carril som hade planterats redan 1925.
Idag växer vinet på ungefär 43 500 hektar i Duorodalen, som därmed är en av Portugals allra viktigaste vinregioner. Vinodlingen fördelas över tre regioner med den svalaste och mest nederbördsrika Baixo Corgo i väster (cirka 14 000 hektar) och den torraste och varmaste Duoro Superior i öst (cirka 8 700 hektar idag, men den växer långsamt i areal).
Druvorna till det här vinet kommer från flera vingårdslägen som Dirk arbetar med, merparten av dem mellan 30 och 80 år gamla vingårdar på sluttningar ovanför floderna Pinhão och Tedo. En hel del av druvorna till det här vinet köps från andra odlare, men till stor del kommer de från omkring 30 till 60 år gamla stockar i den egna vingården Quinta do Nápoles som enligt Dirk bidrar till vinets fräschör.
Druvorna vinifieras var för sig, alla med den naturliga jästen i ståltankar, och därefter dras vinerna över till 225 liter stora franska ekfat, omkring 15 till som mest 20 procent nya, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring upp till 22 månader.
I glaset har vi ett medelkraftigt vin med fin körsbärsfrukt och en viss kolarondör i modern och inbjudande stil. Den typiska solvärmen från Duoro finns här, men utan tyngd och sötma. Smaken har samma fina frukt och rondör, en god syra och en finlemmad tanninstruktur som gör vinet trevligt balanserat. Det är inget vin att spara någon längre tid, det här dricker man nu och de kommande tre till maximalt fem åren. Serveringstemperaturen kan gärna ligga kring 17–18 grader för att lyfta fram maximalt av vinets fräschör och vinet kan serveras direkt ur flaskan utan föregående dekantering. Matmässigt känns vinet vara väldigt allround – alltifrån (faktiskt) ett gott sällskapsvin som det är som vin till charkuterier och ostar (men inte mögelostar) och lättare till medelkraftiga mer klassiskt designade rätter med fågel och kött.
Slutligen, det är ett snyggt och lättgillat vin från en fantastisk vinproducent och till ett bra pris.
Importör i Sverige är Arvid Nordquist, www.arvidnordquist.se