Eleganten Cobb Wines nu i Sverige

Sedan Sonoma Coast blev en egen appellation 1987 har det kalla kustområdet kommit att hyllas för sina viner. Idag odlas vin på 2 047 hektar i Sonoma Coast, samt i appellationerna Fort Ross-Seaview och Petaluma Gap, och Chardonnay och Pinot Noir är de allra viktigaste sorterna. Bara sju vinerier ligger här och Cobb Wines är ett av dessa.

David Cobb och sonen Ross, bilden tagen vid besöket 2010.

David Cobb var till sin profession marinbiolog, men hade också ett utvecklat intresse för vin. Det hade lett till att han började göra vin på hobbynivå med druvor han köpte. Ur det föddes tanken på att också odla vin. Efter att ha letat efter en egendom som uppfyllde hans önskemål, de flesta var både för varma och för dyrbara, fann han och hans hustru Diane 1984 en helt vildvuxen egendom högt upp i bergen ute vid kusten, strax norr om Bodega Bay.
”Jag var mycket väl insatt i kustinfluerade klimat och jordar, så jag förstod med en gång hur bra förutsättningarna var”, berättar David vid mitt första besök på egendomen för 15 år sedan.
Det skulle dock dröja till 1988 innan han lyckades få köpa egendomen och tanken var egentligen inte att göra vin, utan att odla druvorna och sälja dem. Vid den här tiden fanns det inte särskilt många vingårdar ute vid kusten så intresset att köpa druvor var stort.
”Den enda just häromkring på den tiden var Suma Vineyard”, minns David.

En av de firmor som tidigt var intresserade att köpa druvor från Coastlands Vineyard var den välkända Williams Selyem, en pionjär inom Pinot Noir i Kalifornien och fortfarande idag ett av de mest aktade namnen. Det var bland annat i det samarbetet som idén att göra egna viner föddes och Cobb Wines grundades sedan 2001. Sonen Ross axlade rollen som vinmakare. Ross hade efter sin examen inom agrikultur och jordvetenskap vid universitetet vid Santa Cruz 1994 fått jobb på Ferrari-Carano som laboratorieassistent.
”Där lärde jag mig väldigt mycket av grunderna inom vinframställning”, berättar han.

Samtidigt som han tillbringade flera år med att finslipa sina kunskaper som vinmakare, arbetade han i den egna vingården under helger och lov. Under den här tiden samarbetade Ross också med den legendariska Burt Williams på Williams Selyem, som under flera års tid hade köpt druvor från Coastlands Vineyard och gjort vin till Williams Selyem.
”Det var nog genom dessa möten och provningar som jag insåg att jag verkligen ville göra viner från vår egen vingård, jag förstod helt enkelt potentialen”, berättar Ross.
Den första kommersiella årgången för Cobb Wines, 130 lådor av Pinot Noir Coastlands Vineyard, blev 2001.
”Vi hade inget eget vineri då så jag gjorde vinerna hos Lynmar Winery i centrala Russian River”, berättar Ross.
Ross skulle parallellt med vinframställningen på Cobb Wines också under flera års tid inneha rollen som vinmakare på Flowers, men lämnade det jobbet efter skörden 2008 då Flowers såldes, och var från våren 2010 och ett par års tid vinmakare på Hirsch Vineyards innan Jasmine Hirsch tog över den rollen.

Den egna Coastlands Vineyard täcker 5.75 hektar, ligger på 270 till 360 meters höjd bara sex kilometer från havet, som man ser från vingården om dagen är klar.
”Man kan både se och höra havet, och såklart känna vinden, men inte sältan från havet”, berättar Ross när vi en dimmig dag i december vandrar genom vingården.
Vingården har planterats i flera omgångar, först 1989 då ett 0.60 hektar litet block med Pinot Noir av klonen Wädensvil och sedan vid ett par omgångar fram till 1998, då Block 1906 planterades med klonerna Pommard 4 och Mount Eden. I de andra lotterna har man flera kloner med Pinot Noir, utöver de nämnda också Old Martini, men faktiskt inga Dijonkloner. I ett av de högre belägna blocken lät Davids hustru Diane plantera ett litet block med 24 olika amerikanska kloner av Pinot Noir som man hade funnit i olika delar av Kalifornien.
”Bland annat hittade vi en klon som kallas Jackson 16 i en vingård i Sierra Madre som hade planterats på 1880-talet och som Burt Williams tyckte passade verkligt bra här hos oss”, säger Ross.
När Diane Cobb studerade de olika klonerna upptäckte hon en särskilt bra klon, som hon uppkallade efter sig själv och som man lät plantera ett block om 0.60 hektar med.
”Det är egentligen inte tänkt att vi ska renodla några kloner och plantera mer av dem, istället använder vi dem alla till en särskilt blend, uppkallad efter mamma, som blir väldigt komplex”, berättar Ross.

Jorden består mest av en lerblandad sand- och skifferjord, men på vissa ställen hittar man också lite goldridge, en finvittrad sandsten som är utomordentligt bra just för Pinot Noir. Odlingen sköts så naturligt som möjligt, man är certifierad som sustainable.
”Min far tror inte på biodynamisk odling, och det gör inte jag heller, men vi följer de delar av den biodynamiska filosofin vi tror på”, säger Ross.
I det svala klimatet, som sällan når över 21–22 grader mitt på dagarna under sommaren eller 26 grader som allra mest, och bara fem till 14 grader på nätterna, dras växtsäsongen ut så att skörden bärgas mellan fyra och sex veckor efter att veraison har inletts.
”Det är bra, det skapar en större aromprofil, bevarar syran men göra att musten inte bygger lika mycket socker – och att vinerna därför blir lite elegantare.
”De största svårigheterna här ute är det svala klimatet, som gör att blomningen drar ut på tiden och den sker i regel kring slutet av maj, ibland i mitten på juni”, säger Ross och lägger till att det är flera veckor senare än i Russian River Valley.
Att man har större nederbörd här än i de inre distrikten, allt från 1 000 till 1 500 millimeter om året, utgör inget större problem eftersom all nederbörd faller under vintern.

Cobb Wines gör några av de allra mest eleganta pinotvinerna i Kalifornien. De görs enligt klassiska metoder med druvor skördade vid god men inte hög mognad då druvorna fortfarande har kvar en hög naturlig syra och unga, ljusfruktiga och intensiva men aldrig övermogna aromer. Efter noggrann sortering sker en noggrann sortering, och i de allra flesta fall avstjälkas alla druvklasar. Varje block i vingården (och de andra vingårdar man arbetar med) jäses separat, med en inledande kallurlakning och därefter alkoholjäsning i öppna små rostfria ståltankar med regelbunden pigeage, nerpressning av skalkrosset. Vinerna dras sedan över till franska ekfat, i regel 30–40 procent nya som mest, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 16–18 månader.
”Vi låter alltid lagra vinerna ett år i flaska innan vi säljer dem – det är dyrt, men nödvändigt”, säger Ross och lägger till att deras viner ofta behöver lite flasklagring.

Den årliga produktionen ligger på omkring 12 000 flaskor och omkring hälften av det säljs genom firmans mejllista, resten till restauranger – och numera minimalt även på export.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2021 Pinot Noir Coastlands Vineyard
95 p
Det här vinet görs med flera kloner av Pinot Noir som delvis är planterade som en field blend 1989 och 1998; Pommard, Wädensvil 2A, Mount Eden och Old Martini. Sedan den första årgången 2001 har man ökat andelen hela druvklasar med stjälkar från omkring tio till numera närmare 50 procent. Musten jäses i små öppna jäskar med regelbunden pigeage och vinet dras sedan över franska ekfat, cirka 35 procent nya, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under sammanlagt 17 månader. Alkoholhalten ligger kring 13.6 procent.
Doften säger egentligen allt – tvivelsutan Pinot Noir och hela dess register av personlighet, en solig men ändå sval växtplats och mer än så, en producent med fantastisk känsla och förstklassig vingård. Här möts man av fruktmättad intensitet med solmogna vildhallon och varma mosade jordgubbar, en lätt kryddighet som kommer från både stjälkar och jordarna, men av ekfaten känner man inte särskilt mycket. Redan direkt upphällt ur flaskan bjuds på allt det goda, men söker man störst finess och parfym bör vinet tempereras till cirka 16–17 grader. Smaken är medelfyllig och lika intensiv, men här möts man av den ursprungstypiskt friska syran och även fina mineraliteten från de maritima jorden. Man noterar en liten kryddighet som kommer från stjälkarna och även ekfaten, men den är fint integrerad precis som tanninerna. Det är ett underbart gott vin att dricka redan nu, fullt med druvkaraktär och charm och egentligen vill man nog njuta av vinet nu och de kommande tre till fem åren. Att det sedan håller i minst tio år är en helt annan sak.
Finns på Systembolaget, 93351 för 995 kr.