Vecka 35

2016 Barbera d’Alba Superiore

G.D. Vajra, 199 kr, (nr. 23071), Piemonte, Italien
100% Barbera

Piemonte är det rätta, ett av de senaste årens mest trendriktiga vindistrikt om man ska tro vinlistor, försäljningssiffror, sommelierer och i största allmänhet trendkänsliga finsmakare. Och visst finns det massor av gott i Piemonte, den av Italiens vinregioner som har störst andel viner från ursprung klassificerade som DOC och DOCG. Men allt handlar inte om den nobla druvan Nebbiolo, som faktiskt bara står för tre procent av allt vin i Piemonte, och appellationerna Barolo och Barbaresco, den betydligt mer planterade druvsorten Barbera har massor av gott att erbjuda.

Jämför man vinerna från Alba och Asti brukar man säga att vinerna från Alba har en lite fylligare kropp och både rikare och mjukare fruktighet och det gör vinet superbt till medelkraftiga maträtter. Sommarens grillkalas är bra tillfällen att njuta av Barbera d’Alba, det klarar mycket väl av det grillade köttet och även de ibland något sötaktiga eller till och med kryddiga marinader och grilloljor som gärna används. Samtidigt är vinet lättsamt och ur ett tanninperspektiv mjukt nog att matcha sallader och sommargrönsakerna som annars kan stöka till det lite i kombinationerna.

Allra bäst är det att temperera vinet till cirka 16 grader, för vid denna något svalare temperatur vinner vinet precis den finess och doftmässiga perfektion det förtjänar. De för druvsorten så typiska körsbären finns här, framför i lite mörkrödare toner som ger djupet, men också små stråk av ljusare och mer blommiga toner. Dessutom hittar man en hel del komplexitet i form av en balsamiska nyanser, en fin jordighet och nyanser av grafit och även lite cederträ. Personligen tycker jag att det doftar mer finess och komplexitet än vad prislappen vanligen brukar leverera. Smaken är också elegant, till en början kanske en aning lite blygare, men även den blommar upp med lite luft och blir inom kort väldigt läcker och god. Man kan skönja ett uns av fruktsötma, enligt Systembolaget inte alltid pålitliga hemsida ska det finns tre gram restsötma i vinet. Så kan det mycket väl vara, men Barbera är en av de mest syrafriska röda vintyperna och även i smakrikare och vid full mognad skördade viner som detta kommer syran att vara tillräckligt frisk för att skapa en riktigt fin smakbalans mellan frukt och syra. I enlighet med druvsortens personlighet och producentens skickliga hantverk är tanninstruktur mycket väl integrerad i vinet.

Firman G.D. Vajra är en väl respekterad firma med säte i Barolo, där tio av deras totalt 40 hektar stora vingårdsägor ligger. Det här vinet görs av druvor från firmans äldsta vingårdslotter med Barbera, planterade redan 1949 i Bricco del Viole och Bricco Bertone. Tack vare att man söker hög fenolisk mognad sker skörden så sent att den närmar sig den för sena Nebbiolo. Det förklarar vinets sköna kropp och fruktintensitet. Drygt en månads vinifiering och skalkontakt i ståltankar vid som högst 32 grader följt av malolaktisk jäsning, sedan dras vinet över till stora slavonska ekliggare för lagring som beroende på årgång är två år lång, eller längre. Vinet vinner allra mest på att drickas i sin ungdom, men upp till åtta års lagring från årgången är inga problem.

Importör i Sverige är Moestue Grape Selections, www.moestue.se