Jag minns en scen i den fantastiska filmen Gudfadern när Peter Clemenza ska lära den unga oborstade Michael Corleone en av de allra viktigaste av saker för en italienare, att laga en god tomatsås. Han sauterar lök och lite vitlök, inte för mycket, och tillsätter tomater och socker, bara en nypa, och kokar in det hela med rött vin. Jag minns att jag blev vansinnigt sugen på mat då och än idag är det kanske åtta sekunder korta inslaget en av de verkligt härliga matlagningsinslagen i vanliga spelfilmer. Jag antar att de drack ett enkelt sicilianskt rött vin till köttbullarna i tomatsåsen, eller kanske ett enkelt vin från Chianti.
Med vinet Toscana Sangiovese från Rocca di Montemassi är användningen densamma, till helt vardaglig och god mat som pasta med köttfärssås, en god pizza med charkuterier och tomat, till en krämig burrata eller fin mozzarella med tomater i olivolja, eller varför inte till just köttbullar i tomatsås. Ja, maten behöver inte vara särskilt märkvärdig och heller inte särskilt kraft.
Doften är knappt medelstor, mjukt körsbärsfruktig och ganska lättsam med försiktigt syra på det som ett vanligt vin från Chianti kan vara och den är helt befriad från toner av ekfat. Här är det ståltanksjäsning som gäller. Smaken är lika lätt, bärig och mjuk med bara en väldigt försiktig strävhet. Stort är det inte och heller inte komplext, men det är så där lättdrucket som jag antar att vinet som familjen Corleone drack var. Och som sagt, rätt trevligt till vardagsmiddagen.
En sak som är intressant med etiketten som man bör uppehålla sig vid är orden ”Sustainable winery”, något jag tycker är väldigt viktigt att förklara. Under de senaste fyra decennierna har alltfler vinerier gått över från konventionell odling med kemiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel till ekologisk odling med kompost och naturliga preparat mot de olika sjukdomar som en vingård kan drabbas av. Man kan certifiera sig som ekologisk eller till och med biodynamisk vinproducent om man följer de regler som är uppsatta för dessa två odlingsformer. Därmed lever så gott som alla konsumenter i tron av vinet är mycket mer miljövänligt än icke ekologiska viner – men så är det faktiskt inte riktigt. För miljön är det mer än själva odlingen avgörande hur vineriet arbetar med vatten, vattenåtervinning, vilka material man använder i produktionen, hur man hanterar och sorterar sopor, hur man minimerar förbrukning av energi, hur vineriet som sådant påverkar den omgivande naturen och djurlivet och minst lika viktigt, att man har en sund och rättvis personalhantering. Allt detta ryms inom begreppet ”sustainable” och det är framtiden för vinindustrin. Den 430 hektar stora egendomen Rocca di Montemassi, som sedan 1999 ägs av familjen Zonin, är just ett sådant miljömedvetet vineri – bravo!
Importör i Sverige är Pernod Ricard Sweden, www.pernod-ricard-sweden.com