Vecka 52

2009 Gran Reserva 904

Bodegas La Rioja Alta, 449 kr, (nr. 7262), Rioja, Spanien
85% Tempranillo, 10% Mazuelo (Carignan) och 5%

Varför inte sluta året på topp, eller börja 2020 på topp? Och när vi gör det, gör vi det med en vinstil som är lika het som förbisedd. De senaste åren har trenden mot klassiska viner blivit allt tydligare – och efterlängtad. Med det har också vinerna från Rioja åter kommit på modet och Bodegas La Rioja Alta i staden Haro hör definitivt till vinnarna i den här trenden. Det intressanta med klassiska riojaviner är att det finns ett slags ”men gud, har vi inte gått förbi det där för länge sedan” hos vissa vinkonsumenter som menar att det finns så mycket mer moderna och tidsenliga viner. Svaret är rätt enkelt, nej, vi har inte släppt greppet och särskilt sedan Rioja i klassisk såväl som ny modern tappning har blivit allt bättre nu på 2000-talet.

Hos Bodegas La Rioja Alta gör man två toppselekteringar som båda klassas som gran reserva. Den ena heter 890 efter det år man räknar som firmans grundande, det var nämligen den 10 juli 1890 som fyra välbeställda familjer från Haro med Felipe de la Bellacasa i spetsen tog över den firman som en fransk vinhandlare hade startat i sviterna av vinlusens framfart. Året var en viktig brytpunkt i Rioja och i Spanien – det var nämligen 1890 som man installerade elektriskt ljus i landet och Rioja och Jerez de la Frontera var de två första regionerna att njuta av det konstgjorda ljuset.
Det andra vinet är det här, 904, som lika självklart har fått sitt namn efter ett år, 1904. Det året anslöt sig Alfredo Ardanza från Bodegas Ardanza, som också lät införliva sina egna vingårdar i arealen för Bodegas La Rioja Alta. Idag är det här vinet gjort till cirka 85 procent av Tempranillo, men enligt gammal tradition blandar man i Graciano och ibland också lite Mazuelo från vingårdar med över 60 år gamla stockar i byarna Labastida, Briñas och Villalba. Så långt allt klassiskt, men i mer modern tid har detaljerna slipats till och jag skriver gärna firman som nyklassisk. Druvorna förs nämligen med kylda bilar i små plastlådor till vineriet där de sorteras innan jäsning, detta på absolut moderna manér. Sedan tar en klassiskt lång lagring vid, vinet tillbringar nämligen 48 till 50 månader i gamla amerikanska ekfat för lagring. Bara ett fåtal firmor förlitar sig på så här lång lagring idag, men det bidrar såklart till den sensuella mognadskänslan i vinet. Och det var ju faktiskt det som en gång i tiden fick alla vindrickare att välja Rioja!

Det här är en superläcker rioja med både tyngd och finess, men det är alltid det något (med betoning på något) lättare vinet i förhållande till Gran Reserva 890. Det har alltid en elegant och komplext mognad med en sötsyrlig rödfrukt, det har en silkig kropp med finpolerade tanniner och en tydlig men god karaktär av fat eller snarare mognad. Precis som annan fin klassisk rioja har det en god fräschör.
En stor fördel med den här stilen på riojavin är att den är perfekt drickmogen direkt när den släpps ut ur vinkällaren, det är liksom hela poängen med idén gran reserva. Därmed inte sagt att vinet inte kan lagras, tvärtom är det här en vinstil som troligen överlever de flesta av oss där den stilla ligger och vila i mörker av svalka i en bättre vinkällare. Två, tre och till och med fyra decenniers vila är faktiskt ingen orimlighet – om man har tid och lust för det.

Väl till bords blir vinet en allroundspelare, men först ska den gärna slås upp i ett stort glas eller gärna en karaff en kort stund. Det är ju trots allt ett vin som inte har sett luft och ljus på väldigt många år. Sedan njuts det till lättare eller medelkraftiga rätter av fågel och kött, till grytan eller det grillade lammet, till fläsksteken eller svampmackan, till en matigare paella också för den delen. Dessutom till allehanda ostar, men helst inte de mildare eller de med grönmögel. Annars är det fritt fram och 18 grader är en lämplig temperatur.

Importör i Sverige är Winepartners Nordic, www.winepartners.se