Vecka 03

2018 Bourgogne Chardonnay Couvent des Jacobins

Louis Jadot, 149 kr, (nr. 5798), Bourgogne, Frankrike

Jag tror att de flesta personer känner igen sig i det att december månad med allt vad jul och nyårshelg innebär gräver stora hål i plånboken. Är man vad att dricka goda viner och inte har en välfylld vinkällare att gräva ur även under lågbudgetmånader, får man helt enkelt förlita sig till att hitta bra viner i mer måttliga prisklasser. Det är vad januari månads Veckans Vin här på Vinlegender kommer att handla om. Först ut är en toppleverans till lågpris, det fantastiska vita Bourgogne Chardonnay Couvent des Jacobins från den pålitliga firman Maison Louis Jadot.
Rent spontant är doften precis det man förväntar sig av bra vit bourgogne från ett soligare år, en underbar kombination av gul stenfrukt, söt citrus och den feta kalkjord som alltid ska finnas där. Och det är elegant och i allra högst grad gott. Smaken är medelfyllig och läckert fruktigt med viss fetma, en fin och väl inbäddad mineralitet och en fräschör som mer bygger på elegans än stram syra. Balansen är riktigt fin, lite yppigare och underbart god och det här är återigen en väldigt bra årgång av detta instegsvin, som gång efter gång överträffar sin appellation. Det är inget vin att spara mer än några år, men låter man det bli tre fyra år äldre är det sannolikt att vinet utvecklar än mer storstilad komplexitet.
Druvorna köps från ett par olika ursprung för att komma till en slutlig cuvée som blir mer komplett. Vinet från de bra men tyvärr lite bortglömda byarna Auxey-Duresses och Pernand-Vergelesses i Côte de Beaune bidrar finess i det färdiga vinet, det från Beaujolais tillför både fruktighet och en fräschör samt en lite annorlunda mineralitet från de granithaltiga jordarna, medan vinet från framför allt Saint-Véran i Mâconnais ger kropp och en lite mer gulfruktig nyans samt en mineralisk struktur. Vinerna från området runt Chablis ger som väntat en stor friskhet och högre syra – men det är summan av alla komponenter som är det viktiga. Förhållandet i cuvéen brukar normalt sett vara cirka 40 procent från Côte de Beaune och 60 procent från resten av Bourgogne, men det kan variera från år till år. Vinet jäses och lagras till lika delar i ekfat, framför allt de druvor som kommer från Côte de Beaune, och i ståltankar, men också en i kombination av jäsning i ståltankar med efterföljande lagring i äldre ekfat. En sak man kan vara säker på, är att teamet i vineriet hos Maison Louis Jadot lägger ner enormt mycket möda på att göra det här vinet, som årgång efter årgång ligger i topp bland generisk vit bourgogne. Det är imponerande, men mer imponerande än så är att man ett normalt år gör strax över 700 000 flaskor av vinet.

Du serverar det precis som annan vit bourgogne, vid cirka 12 grader snarare än svalare och ett glas med klassisk bourgognekupa. Slå upp det direkt från flaskan eller servera det nyligen dekanterat. Det är gott idag men kan klara av några års flasklagring. Men primärt, köp en stor bunt av det och drick det under resten av året. Det matchar klassiskt eleganta rätter av fisk, gärna kokta eller ugnsbakade med vitvinssås, smörsås eller hollandaise, eller till mildare komjölksostar. Och såklart är det supergott att dricka bara som det är. Slutord: 2018 är en av de godaste årgångar av det här vinet jag har druckit!

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se