Armenien är förvisso ett gammalt vinland, man har en vinhistoria som sträcker sig många tusen år tillbaka i tiden. Uppe i bergen i området Areni har man 2007 upptäckt och senare börjat utforska en grotta med lämningar som visar att man tillverkade vin i amforor här för 6 100 år sedan. Vinet kan mycket väl vara äldre än så. Genom historien har landet Armenien utvecklats till ett oerhört intressant område med en högst egen vinkultur. Landet är förvisso litet, vinet växer bara på omkring 17 000 hektar, lite mer än hälften av Bourgognes yta, och arealen ökar sakta med säkert i takt med att lokalbefolkningen och exportmarknader upptäcker det armeniska vinet. Än mer intressant är att man faktiskt har omkring 200 lokala druvsorter här som i stort sett bara finns i Armenien. De flesta av dem är ännu inte helt upptäckta heller, men det är troligt att vi de närmaste åren kommer att få höra mer om dessa druvor och det här historiska vinlandet.
Karas Wines är en av landets mest moderna producenter, dessutom en av de allra största om inte den största. Den grundades av familjen Eurnekian, armenier till ursprung men under lång tid verksamma i Argentina. Vinmakaren kommer också från Argentina och för att sätta tyngd på satsningen har man anlitat Michel Rolland som konsult. Vingårdarna och det stora moderna vineriet ligger i Armavir en drygt timmas färd utanför huvudstaden Yerevan och ligger tämligen isolerad mitt ute på landsbygden. Med det mäktiga berget Ararat som reser sig majestätiskt i horisonten är det svårt att förstå att man befinner sig på omkring 1 100 meters höjd.
Det är en väldigt välskött och vacker vingård som breder ut sig över drygt 400 hektar med böljande block som på grund av den låga nederbörden måste bevattnas med jämna mellanrum. Till skillnad från nästan alla andra vinproducenter i Armenien satsar man primärt på internationella druvsorter, som totalt sett bara står för några procent av landets totala vingårdsareal. Med tiden har man dock börjat visa allt större intresse för de lokala sorterna och det här vinet är ett tydligt exempel på det. Druvsorten Areni är kanske landets finaste egna druvsort och om den kan du läsa mer under fliken ”Vinodling” här på Vinlegender. Khndoghni är mindre planterad och därför betydligt mindre känd. Den kan till viss del påminna om Syrah i sin mörka frukt och kryddighet, men har kanske inte riktigt samma potential till elegans och komplexitet som Areni har, såvitt vi vet idag. Vad vi kommer tycka om den om några eller tio år får vi vänta med att se, den stora utvecklingen mot kvalitet i Armenien är faktiskt högst nutida.
Det här vinets färg är medelmörk, doften någonstans kring medelstor men ändå med mer lätthet än kraft och djup. Druvsorten Areni ger vanligen en lite lättare och ljusare röd fruktighet som påminner om den i Pinot Noir samtidigt som det kan finnas lite solrikare drag på det sätt som Grenache i inte alltför varma lägen kan ge. Den kombinationen är faktiskt rätt trevlig. Smakmässigt är vinet medelfylligt och delar precis samma samspel mellan det lätta röda och det lite smakrikare och nästan kryddiga. Någon ek står inte att finna, såväl jäsning och lagring har skett i ståltankar. Smaken är medelfyllig och bjuder på en god fruktrondör med lena tanniner och fin eftersmak med viss längd.
Servera vinet vid cirka 18 grader för störst fräschör, gärna i glas med medelstor kupa eftersom luftningen lyfter vinets dofter. Rent spontant känns det inte som ett vin som behöver lagras, det är gott redan nu, men det kan säkert klara av ett par års vila. Tack vare den medelfylliga kroppen och mjuka strukturen är det ett något av ett allroundvin som passar bra till många fågel- och kötträtter (stekt, grillat, långkok) och till många pastarätter.
Importör i Sverige är Avec Sweden, www.avecsweden.se