Vecka 13

2017 Napa Valley Zinfandel

Frog's Leap Winery, 299 kr, (nr. 79609), Napa Valley, Kalifornien, USA
82% Zinfandel, 14% Petite Sirah och 4% Carignan

Zinfandel har de senaste åren drabbats av akut mobbing i Sverige. Det har synts i otaliga kommersiella påhittade viner utan kvalitet och genuint ursprung, med fantasifulla och ofta larviga namn och med en påklistrad sötma av tillsatt koncentrerad druvmust som gör vinerna klumpiga – men campingplatsmässigt publika. Allt detta har skadat druvsorten kapitalt.
Tack och lov finns det fantastiska och seriösa vinproducenter som gör autentiska viner med känsla, kvalitet och komplexitet av den faktiskt fantastiska Zinfandel. Den legendariska vinmakaren John Williams och hans utomordentliga firma Frog’s Leap Winery i Rutherford i centrala Napa Valley är ett av dessa strålande exempel. John har aldrig varit en anhängare av kraftpaket eller viner med onödig sötma (läs gärna den djupa och långa intervjun med honom under fliken ”Vinmakare” här på Vinlegender) och det syns verkligen i det här vinet.

Det här är en cuvée av 82 procent Zinfandel, 14 procent Petite Sirah och resten Carignan (det kan finnas spår av druvsorten Valdigué också). Den här blandningen är helt och hållet inspirerad av den klassiska field blend som var gängse på 1940-talet och 1950-talet. John menar av Petite Sirah, Carignan och Valdigué som skördas vid god mognad utan att vara övermogna och skrumpna. Det har vid skörd nått en sockermognad av ungefär 24 Brix, vilket är lägre än genomsnittet här i Kalifornien, därför får vinet sällan en alkoholhalt över 14.2 procent (många viner ligger på 15.0 till 15.5 procent, eller mer), det har till och med haft måttlig alkoholhalter på 13.9 procent (2005) och 13.4 procent (2007). Musten jäses i ståltankar och vinet dras sedan över till fat av amerikansk ek för lagring under tolv månader.
”Jag har sett att stora monsterviner av Zinfandel fortfarande är populära, men vår zinfandel är annorlunda och du kan inte använda den för att tända grillen med”, säger John Williams på sitt typiskt humoristiska sätt.
“Och vill man lagra ett zinfandelvin länge, är det inte kraft, söt frukt och alkohol som behövs, då måste man ha viner med full balans redan från början”, säger han övertygande.
Vinet har en relativt stor men ändå elegant och inte särskilt tung doft, dock med sötmogen frukt men utan att smaka vara sig sötaktigt eller eldigt. Här finns det fina toner av söta vildhallon, björnbär och söta mörka körsbär, men också en lätt antydan av mint och en nyanserad kryddighet med inslag av nejlika, kanel och svartpeppar. Smaken är medelfyllig, kryddig snarare än alkoholvarm, med samma goda och fint söta men måttligt koncentrerade frukt som i doften och med en god syra och måttlig strävhet. Att det här vinet kan utvecklas positivt med lagring har jag fått bekräftat otaliga gånger då jag har druckit både tio och 20 år gamla flaskor av denna ljuvliga zinfandel.

Servera vinet till medelkraftiga rätter av kött, ljust eller mörk och tamt eller vilt, som kan vara stekt, grillat (gärna!) eller långsamt kokt eller bräserat. Rätten kan gärna ha inslag av rökighet (barbecue eller rökt sidfläsk) för att möta upp vinets smakrikedom och kraft och den får också gärna ha nyanser av sötma från grönsaker och även frukter tack vare att vinet faktiskt har en charmerande och druvtypisk solmogen sötma. Vill man lagra vinet till tydlig mognad, och det rekommenderar jag verkligen, då serveras vinet till samma typ av mat som man gärna väljer snygg klassisk bordeaux till. Missa inte den sidan av det här jättegoda vinet.

Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se