Jaha, så kom hösten till oss innan sommaren hade börjat. Så kändes det i alla fall när snålblåst och regn tog över efter en fint solig och varm vårvecka. Men vad gör det? En värmande god risotto med rostad kyckling och svamp råder bot på eländet och lockar till att köpa ett matchande vin från Barolo. Och när vi nu lever i kristider som dessa tänkte jag rekommendera ett trevligt och lättdrucket barolovin i mer måttlig prisklass. Det finns idag en bit över hundra baroloviner på Systembolaget, de enklare i prislägen upp till 300 kronor och de bästa mer prestigeladdade och framför allt vingårdsspecifika från 500 kronor och en bra bit över tusenlappen.
Barolo kan som ungt vin vara underbart lockande i doften, men stramt på gränsen till knutet och ogint som ungt. Det leder till två saker, för det första att vinet kan behöva luftas i karaff för att tanninerna ska rundas av lite, för det andra att det bör serveras till mat som har någon form av fet eller krämig textur som på ett effektivt sätt rundar av strävheten och ger en lenare smakupplevelse. Det behöver inte vara en risotto, som är det typiska i Piemonte och som fick mig att välja det här vinet som Veckans Vin, det kan lika väl vara en pasta med krämig sås (béchamelsås, gräddsås), en krämig polenta eller en mandelpotatispuré, ett örtsmör eller en kall sås av crèmefraiche eller yoghurt. Är strävheten mild, som i det här vinet, räcker det oftast med att ha en smörstekt fisk eller smörstekt kött för smör och protein ska ge den önskade positiva effekten.
Cantine San Silvestro grundades 1871, tio år efter att det nya sammanslagna konungariket Italien hade etablerats. Ambitionen idag liksom då är att producera en stor variation av vintyper från Langhe. Firman är fortfarande familjeägd i fjärde generation av bröderna Paolo och Guido Sartirano och vineriet ligger i Novello i området Barolo. Härifrån gör man fyra baroloviner, en Barolo Riserva och två vingårdsspecifika samt det här vinet som är gjort av ekologiskt odlade druvor. Vinet har jästs i ståltankar och därefter lagrats i först två år i franska ekfat och därefter tre år i flaska innan det skeppades ut på marknaden.
Det här är fortfarande ett ungt vin och doften är en liten aning dämpad och det som främst noteras direkt man slår upp vinet i en rundad bourgognekupa, som är den bästa glastypen för Nebbiolo, är en finstämd och bara försiktig sötcharmig jordgubbsliknande frukt. Stannar man upp, nosar lite extra och plockar fram en gnutta fantasi, hittar man också en rosenblommig ton. Det är ingen kraft eller något djup som möter gommen, här är den lätthet och en syrligt frisk rödfruktighet med en bara förminbar fruktsötma präglar smaken. Och syran förstås, och en tanninstruktur som känns oväntat tillgänglig för vintypen. Jag skulle inte säga att det är en storslagen barolo, det är däremot ett väldigt bra instegsvin för att börja förstå och tycka om druvsorten Nebbiolo och vinområdet Barolo. Alla viner behöver verkligen inte imponera och signalera prestige och höga poäng, det är absolut fullgott att bara vara ett gott och typiskt vin och med det locka nya vindrickare till sig. Och det är precis vad det här vinet gör!
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se