Vecka 37

2014 Santenay

Maison Louis Jadot, 249 kr, (nr. 77493), Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
100% Pinot Noir

Av de 17 byar i Côte de Beaune som har status som villages och därmed rätt att etikettera och marknadsföra sina viner under byns namn är Santenay en av de mindre kända. Att det är så kan bero på ett par saker, som att det inte finns så många historiskt sett välkända och hyllade producenter i byn. En annan förklaring är att byn ligger långt ner i distriktet Côte de Beaune, söder om byn Chassagne-Montrachet som är betydligt med känd för sina vingårdar, vinproducenter och viner. Det har lett till att besökare på resa i Bourgogne sällan fortsätter en bit söderut mot Santenay – tyvärr.
I Santenay täcker vinodlingen 406.86 hektar, av vilket 266.78 hektar av marken har klassificering som regional eller villages och 140.08 hektar som premier cru, däribland de fina vingårdarna Les Gravières, Beauregard och Clos Rousseau. Pinot Noir är med 359.90 hektar av arealen den totalt dominerande druvsorten och det är i stort sett enbart för de röda vinet som byn har blivit omtalad.
Det här vinet görs av den stora négociantfirman Maison Louis Jadot, en firma som de senaste 40 åren har arbetat tydligt målmedvetet med att säkerställa kvalitet, inte minst på de viner som görs av köpta druvor eller köpt vin från de otaliga kontrakterade odlare man har samarbete med. Idag spelar det faktiskt ingen roll om vinet kommer från deras egna ungefär 163 hektar stora vingårdar (då står det Domaine Louis Jadot, Domaine des Héritiers de Louis Jadot eller Domaine Gagey längst ner på etiketten) eller om man har köpt druvorna, musten eller vinet från andra odlare och vinmakare (då står det Louis Jadot på etiketten).
I det här fallet har man köpt druvor och vin från odlare i Santenay, låtit lagra vinet under cirka 14 månader i 228 liters ekfat från eget tunnbinderi och faten var till ungefär 25 procent nya. En liten viskning av ekfaten kan man notera, men doften drivs av en riktigt fin sval körsbärs- och hallonaromatisk parfym med diskret fuktigt jordiga toner av den kalksten som rankorna står i. Det hela är verkligen typisk för både byn, som ger parfymerat fruktiga viner, och för årgången som blev så där läckert sval och elegant stramt strukturerad. Det här vinet är verkligen snyggt och det är ett utmärkt bevis för att man inte behöver gå till de mer kända och välrenommerade appellationerna som Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Volnay och Pommard för att hitta goda och klassiskt eleganta bourgogner. En annan stor fördel med det här vinet är priset – två tredjedelar eller hälften av prislapparna på viner på nivån villages från de nyss nämnda byarna. Rent spontant känns det som att man borde köpa minst sex flaskor eller hellre en låda om tolv flaskor av vinet, drick en eller två flaskor i år och ta sedan en flaska vartannat år framöver. För trots prislappen är det här ett vin som kommer att utvecklas till större och finare nyansrikedom och komplexitet under minst tio år framöver.

Som vanligt med elegant röd bourgogne är det klokt att servera vinet vid cirka 16 grader för störst fräschör och finess i aromerna. Klassiskt finstämd mat som ljust kött och majs- eller Bressekyckling är typiska huvudråvaror som matchar vinernas elegans alldeles perfekt, men det går såklart också bra att steka eller grilla vit fisk som torskrygg, piggvar eller marulk. Lägg till råvaror som smörstekt svamp, tryffel och mjukt sötaktiga rotsaker som jordärtskocka, rotselleri och persiljerot så blir kalaset fulländat!

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se