Vinet har en alkoholhalt på 15.0 procent, fullt naturligt för en amarone, och en restsötma på 7.0 gram per liter, också det fullt naturligt för en amarone. Dessa fakta lyfts gång på gång fram som kritik mot den här historiska vintypen, framför allt bland dem som inte tycker om vinstilen (om de provar vinet öppet och vet att det är en amarone de har i glaset vill säga). Men den typen av tröttsamma fakta är helt ointressanta när man dricker ett klassiskt och välgjort vin av typen Amarone della Valpolicella Classico. Och vinerna från Masi Agricola är just sådana välgjorda viner som jag gladeligen lyfter fram – för öppen såväl som blind provning.
Till utseendet är vinet mörkt med en fortfarande ungdomlig täthet. Också doften vittnar om ungdom och primär frukt, tät och koncentrerat sötfruktig såklart med toner av solmogna mörka körsbär men också med en lite svalare fräschör. Just det brukar man inte hitta i majoriteten av mer kommersiellt gjorda amaroneviner, men kommer druvorna från den klassiska zonen och vingårdar på sluttningar inne i dalgångarna och vinet dessutom görs i en något mer klassisk och elegant stil kan vinerna absolut har den här mer nyanserade doftprofilen.
Som förväntat har vinet en god kropp och fyllighet, en frukt som tangerar det söta men ändå hålls samman av en god struktur och en fin syra. Och visst finns den en skön alkoholvärme mot slutet, men den känns väl placerad i den rika kroppen och har dessutom en plats i kompositionen när man lägger till en god smakrik maträtt. För det är just till smakrik mat som amaronevinerna glänser. De behöver mötas av sommarens grillmeny, av höstens långkok och vilt och av smakrika vällagrade ostar. Då hamnar vinets arsenal av rikedom och värme på precis rätt plats.
Idag görs amaronevinerna av säkert över hundra vinfirmor i Valpolicella, men ingen firma har varit mer betydelsefull för vinstilen än vad Masi Agricola har varit. Efter årtionden av djuplodade studier utförda av Masi Technical Group om druvsorterna, torkningsprocessen, alkoholjäsningen och lagringen av vintypen har ägaren Sandro Boscaini och hans team i minst detalj kunnat förfina tekniken. Tillsammans med vingårdar på förstklassiga lägen i dalgångarna i den klassiska zonen resulterar det tekniska kunnandet i riktigt bra viner på alltifrån grundnivån till en duo av extraordinära vingårdsspecifika amaroneviner med flera decenniers lagringspotential.
Det här vinet görs med sedvanligt druvrecept från vingårdar på soldränkta sluttningar i hjärtlandet av Valpolicella. Årgången är utmärkt, både tidig sett till skördedatum och skördevolymen. Druvorna torkades sedan på traditionellt sätt på bambuställningar i loften ovanför vinkällarna fram till ungefär februari och därefter skedde jäsningen under en dryg månad i stora fat av slavonsk ek. Vinet fick sedan mogna i två år i både stora och små ekfat. Eftersom Masi Agricola inte arbetar med animaliska klarningsämnen är det här ett så kallat veganvänligt vin.
Jag själv har provat och druckit amaroneviner sedan början av 1990-talet och kan intyga att de bättre av dem (som det här, bland andra) verkligen har en potential att lagras och utveckla fantastiskt eleganta och klassiskt komplexa nyanser med både tio och 20 år flasklagring. Dricks vinet nu och de kommande fyra fem åren kan det gärna slås upp i karaff minst en halvtimma före servering. En lämplig dricktemperatur är 18 grader, helst inte varmare än så eftersom den högre temperaturen lyfter känslan av sötma och alkohol.
Är man flera runt bordet eller bara vill skoja till det lite extra, finns det här vinet också i magnumformat för 639 kronor.
Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se