Spritlistan
1950 De Montal Armagnac / 96 p
1940 De Montal Armagnac / 98 p
1930 De Montal Armagnac / 98 p
1920 De Montal Armagnac / 100 p
(scrolla ner till provningsnoteringarna)
Armagnac är Frankrikes äldsta spritregion, men trots att man gjorde sprit här redan på 1400-talet (mer än ett sekel innan man började destillera vinet i Charentes till cognac) har armagnac alltid hamnat i skugga av cognacen. Det lite mer avskilda läget och betydligt mer småskaliga produktionen förklarar detta, men det är synd med tanke på hur fantastisk armagnac kan vara. Uppsidan med det mer anonyma och småskaliga är personligheten och att de faktiskt går att hitta äldre sorter på marknaden. Medan cognac i stor sett alltid är en blandad produkt finns det gott om årgångsspecifika tappningar av armagnac och hos producenten De Montal har man en lång tradition att hålla gamla årgångar separerade för att buteljera dem med årgång längre fram i tiden. Idag har man faktiskt samtliga årgångar från 1960 i sitt fatlager, dessutom en hel del årgångar tillbaka till 1893 (den äldsta) och de äldsta av dem hålls i glasdamejeanner för glas så att inget syre (som tränger in genom eken i faten) får den gamla spriten att oxidera för mycket.
Så här görs armagnacen hos De Montal
Ambitionsnivån är skyhög och utöver kontrakt med närstående vinodlarfamiljer som förfogar över närmare tusen hektar i regionens sammanlagt 19 900 hektar stora vingårdsareal som är dedikerad till armagnacproduktion lägger man stor vikt vid att välja de mest lämpliga druvorna. Medan vissa producenter uteslutande arbetar med en i trakten unika hybriddruvan Bacco 22A, som ger grundviner med stor fruktighet och god struktur, kompletterar man hos De Montal druvblandningen med Colombard för en mer elegant fruktighet, Folle Blanche för finess och blommighet och Ugni Blanc för sin fina parfym, som främst fångas när skördeuttagen är låga. För största arom och finess låter man skörda druvorna under natten och tidig morgon, då också fräschören i druvorna är som störst.
Väl inne i vineriet sker en försiktig pressning i moderna pneumatiska pressar, allt för att druvornas fruktighet och fräschör inte ska få konkurrens av skalen i någon större utsträckning. Musten jäses enbart med druvornas naturliga jäst och man gör det vid låg temperatur för att maximera de eleganta fruktiga och blommiga aromerna. Efter jäsningen förvaras vinerna vid låg temperatur i ståltankar för att inte förändras i doft eller smak innan destillationen är över, som enligt regelverket i regionen måste vara slutförd senast sista mars på våren efter skörden. Hos De Montal är man strikt med att destillera tidigt, senast sista december vill man vara färdig.
Man har tre så kallade alambic armagnacais, en typ av destillationspanna som ursprungligen utvecklades under första hälften av 1800-talet för att förenkla och påskynda destillationen av armagnac samtidigt som man kunde dra ner på kostnaderna för bränslet. Det rör sig om pannor med en kokkittel och påkopplad kolonn så att man kan köra vinet bara en gång genom pannan men med flera kontinuerliga destillationer inne i kolonnen.
Direkt efter destillation tappas råspriten ner i delvis helt nya 400 liters ekfat för en kort tids inledande lagring, innan spriten dras om till äldre ekfat för slutlagring.
Importör i Sverige är Symposion, www.symposionhot.com
1950 Armagnac de Montal
96 p
Den här spriten har lagrats i fat i 70 år innan buteljering tidigare i år (2020). Färgen är vackert djupt bärnstensgyllene med det olivgröna skimmer som är signum för sprit som har lagrats väldigt länge i fat. Doften är stor, tydligt knäckig och torkat aprikosfruktig med fantastiska toner av nougat, karamelliserade hasselnötter och choklad och allt sitter ihop på ett helt fantastiskt sätt. Smaken är drygt medelfyllig, lika fint karamellig som doften lovade, syrlig på det sätt som riktigt mogen druvsprit är men också mjukt sötaktig som gör att man bara till aromerna noterar det typiska oxidationsbeskan som kommer med åren. Slutomdömet är en närmast perfekt balanserad sprit som har en underbar lång och snygg sammansatt smak där sötma, syra och åldersbeska matchar varandra mycket väl.
Finns på Systembolaget, nr 40100 för 10 695 kr.
1940 Armagnac de Montal
98 p
Den här armagnacen har tillbringat större delen av sitt liv i ekfat, men den sista tiden innan buteljering har den förvarats i glasdamejeanner för att inte oxideras för mycket. En särskilt intressant reflektion är att druvorna skördades mitt under brinnande krig i ett Frankrike som höll på att rasa samman, sedan har spriten fått leva ett betydligt mer stillsamt liv. Idag är det här en armagnac med större djup och något mörkare karamellton än den från 1950. De rostade nötterna finns här, knäcken och den mörka chokladen likaså precis som den torkade frukten, men intensiteten är större och därmed blir också kroppen fylligare. Den fina oxidationsbeskan noteras mot slutet av smaken, men den ger snarast en komplexitet i mötet med den yppiga karamelltonen. Snygg sammansatt, väldigt gott och sett till priset och förhållande mot de andra sorterna den givna rekommendationen.
Finns på Systembolaget, nr 40108 för 12 500 kr.
1930 Armagnac de Montal
98 p
När det gäller årgångssprit finns det egentligen inga bättre eller sämre årgångar. De skillnader som naturen ger vinet suddas med tiden ut efter först den koncentration av doft- och smakämnen som först destillationen ger, sedan av den avdunstning och oxidation som åren i faten skapar. Med tanke på att årgång 1930 har mognat och utvecklats under 90 år i faten (till största del) och glasdamejeanner (de sista decennierna) innan buteljering hade man kunnat väntat sig lite större koncentration och en mer tydlig oxidation. Istället upplevs den här armagnacen som enastående fint balanserad med en lite ljusare torkad fruktighet och karamellton i förhållande till de yngre sorterna. Den något mindre uttalade karamellsötman gör att den långa eftersmaken i större utsträckning vinner komplexitet tack vare syran och tonen av rancio. Det här är precis lika storslaget som elegant och hade eftersmaken dröjt sig kvar lite längre hade fullkomlig poäng varit given.
Finns på Systembolaget, nr 40104 för 21 998 kr.
1920 Armagnac de Montal
100 p
Trots ett extra decennium i ålder är skillnaden mot 1930 Armagnac de Montal förvånansvärt liten. Också den här armagnacen har lagrats större delen av tiden i ekfat, men ett antal decennier i glasdamejeanner för att inte få för stor oxidation. I båda sorterna är åldern och oxidationstonen tydlig, den gräsiga och lite syrliga nyansen av rancio skapar en unik komplexitet som i den här hundraåringen får en liten extra balans tack vare den yppiga karamelltonen. Smaken är fenomenalt fint balanserad med både syra och sötma som omfamnar oxidationsbeskan och dröjer sig kvar en liten aning längre än i tappningen från 1930. Det som lyfter den här tappningen till fulländning är alla små detaljer som ger en större helhet. Återigen är det finess som definierar den här unika spriten. Priset är såklart högt, men vi talar om en oerhört unik sprit som skördades och jästes och destillerades för hundra år sedan. Sett ur ett historiskt perspektiv kan man säker räkna denna antikvitet som billig.
Finns på Systembolaget, nr 82431 för 34 999 kr.