I slutet av 1990-talet hade Lievland Vineyards ett gott rykte, men i den starka utvecklingen för det sydafrikanska vinet föll egendomen och dess viner på något sätt i skymundan. Det var något som José Conde och Tyrrell Myburgh ville ändra på. De två var partners i MAN Family Vineyards, men köpte tillsammans Lievland Vineyards i slutet av 2017. Ambitionen var att med moderna metoder för vinodling och vinframställning vinna tillbaka den tidigare glansen.
Själva egendomen ligger i den norra delen av Stellenbosch och var redan på i början av 1700-talet planterad med vin. På den tiden var vingårdarna en del av en större egendom, men efter ett flertal ägarbyten under de kommande två seklerna delades egendomen upp 1934 och sedan dess blev Leivland Vineyards en egen mindre egendom med omkring 70 hektar stora vingårdar. Den har ett säreget läge vid foten av bergsryggen vid Simonsberg och vingårdarna reser sig från ungefär 180 till 450 meters höjd och exponeras mot både syd, väst och nordväst. Arbetet i vingårdarna sköttes förr alltid enligt principer vi idag kallar ekologiska och man använde sig av hästar för att plöja vingårdarna.
Under 1990-talet var Lievland Vineyards omtalade för att göra ett av de allra bästa vinerna av Syrah i Sydafrika. Idag är man också kända för ett fatjäst vin av Chenin Blanc från stockar planterade 1976 och 1983, ett modernt och elegant vin av Pinotage som också görs från gamla stockar och ett vin av Cabernet Sauvignon.
Det här vinet förklarar till stor del varför Lievland Vineyards en gång i tiden blev så kända för sitt vin av Syrah. Doften är underbar, så där skönt kryddig (krossad peppar och lakritsrot) och köttig (både välhängt kött och lufttorkat kött) som vinerna från Rhône brukar vara. Tyngden av Syrah ger sig väl tillkänna, men också inslaget av Mourvèdre och till viss mån också det än mindre av Grenache. Frukten är framför allt mörkt bärig, men det finns också en fin ton av solmogna på gränsen till kokta hallon, precis som i vinerna från södra Rhône. Smaken är medelfyllig, lika fint fruktig och kryddig som doften lovar, tanninerna känns men är väl integrerade i fruktkroppen och syran är medelgod och något högre än den man känner i de franska förlagorna. Vinet kan serveras direkt ur flaskan, men det vinner ett par nyanser och får lite större kryddighet i takt med att luften frigör aromer. Omkring 18 grader är en utmärkt serveringstemperatur, glaset får gärna ha en stor kupa och maten kan vara typiskt ”sydfransk”, med lamm eller annat kött med sällskap av vitlök och färska örter, till exempel.
Druvorna kommer från fem vingårdar med olika läge och jordar i Paarl, de skördades för hand under svala morgnar i mars och fördes till vineriet i små plastlådor för att inte skadas. Varje druvsort och vingårdslott vinifierades separat i ståltankar efter två dagars kallurlakning för att förhöja de fruktiga aromerna. För Syrah vinifierades en del druvklasar hela med sina stjälkar, något som dels har ökat kryddigheten i vinet, dels har bidragit till strukturen. Efter 14 dagars jäsning med skalkontakt drogs vinet över franska ekfat som till 15 procent var nya och resten ett till fyra år gamla för malolaktisk jäsning och lagring under sammanlagt 14 månader. Eftersom det inte har klarats med några animaliska produkter är det certifierat som veganvin.
För den här prisnivån är det hela ett oerhört seriöst vin och det är ett vin som varmt kan rekommenderas. Drick det nu och de kommande fem sex åren.
Importör i Sverige är Wine Affair,