50 till 101 år gamla armagnacs från De Montal

Med sprit är det så att man även som äldre person kan få tag på och njuta av frukten från sin födelseårgång. Ju mer man fyller, desto mer kostar det såklart. Hos firman De Montal i Gascogne har man som tradition att lansera jubileumsårgångar av sin armagnac och nu har vi alltså kommit till slutsiffra ”1”. Men det finns bara enstaka flaskor kvar, så det gäller att skynda.

Spritlistan

1971 De Montal Armagnac / 96 p
1961 De Montal Armagnac / 95 p
1951 De Montal Armagnac / 96 p
1950 De Montal Armagnac / 96 p
1941 De Montal Armagnac / 98 p
1931 De Montal Armagnac / 100 p
1930 De Montal Armagnac / 98 p
1921 De Montal Armagnac / 100 p
1920 De Montal Armagnac / 100 p
(scrolla ner till provningsnoteringarna)

Destilleriet ,med de tre pannorna. (foto: Armagnac de Montal)

Armagnac är Frankrikes äldsta spritregion, men trots att man gjorde sprit här redan på 1400-talet (mer än ett sekel innan man började destillera vinet i Charentes till cognac) har armagnac alltid hamnat i skugga av cognacen. Det lite mer avskilda läget och betydligt mer småskaliga produktionen förklarar detta, men det är synd med tanke på hur fantastisk armagnac kan vara. Uppsidan med det mer anonyma och småskaliga är personligheten och att de faktiskt går att hitta äldre sorter på marknaden. Medan cognac i stort sett alltid är en av många åldrar blandad sprit finns det gott om årgångsspecifika tappningar av armagnac. Hos producenten De Montal har man en lång tradition att hålla gamla årgångar separerade för att buteljera dem med årgång längre fram i tiden. Idag har man faktiskt samtliga årgångar från 1960 i sitt fatlager, dessutom en hel del årgångar tillbaka till 1893 (den äldsta) och de äldsta av dem hålls i glasdamejeanner för glas så att inget syre (som tränger in genom eken i faten) får den gamla spriten att oxidera för mycket.

Druvsorten Folle Blanche, en av de viktiga druvorna här.

Så här görs armagncen hos De Montal

Ambitionsnivån är skyhög och utöver kontrakt med närstående vinodlarfamiljer som förfogar över närmare tusen hektar i regionens sammanlagt 19 900 hektar stora vingårdsareal som är dedikerad till armagnacproduktion lägger man stor vikt vid att välja de mest lämpliga druvorna. Medan vissa producenter uteslutande arbetar med en i trakten unika hybriddruvan Bacco 22A, som ger grundviner med stor fruktighet och god struktur, kompletterar man hos De Montal druvblandningen med Colombard för en mer elegant fruktighet, Folle Blanche för finess och blommighet och Ugni Blanc för sin fina parfym, som främst fångas när skördeuttagen är låga. För största arom och finess låter man skörda druvorna under natten och tidig morgon, då också fräschören i druvorna är som störst.
Väl inne i vineriet sker en försiktig pressning i moderna pneumatiska pressar, allt för att druvornas fruktighet och fräschör inte ska få konkurrens av skalen i någon större utsträckning. Musten jäses enbart med druvornas naturliga jäst och man gör det vid låg temperatur för att maximera de eleganta fruktiga och blommiga aromerna. Efter jäsningen förvaras vinerna vid låg temperatur i ståltankar för att inte förändras i doft eller smak innan destillationen är över, som enligt regelverket i regionen måste vara slutförd senast sista mars på våren efter skörden. Hos De Montal är man strikt med att destillera tidigt, senast sista december vill man vara färdig.
Man har tre så kallade alambic armagnacais, en typ av destillationspanna som ursprungligen utvecklades under första hälften av 1800-talet för att förenkla och påskynda destillationen av armagnac samtidigt som man kunde dra ner på kostnaderna för bränslet. Det rör sig om pannor med en kokkittel och påkopplad kolonn så att man kan köra vinet bara en gång genom pannan men med flera kontinuerliga destillationer inne i kolonnen.
Direkt efter destillation tappas råspriten ner i delvis helt nya 400 liters ekfat för en kort tids inledande lagring, innan spriten dras om till äldre ekfat för slutlagring.

Importör i Sverige är Symposion, www.symposionhot.com

1971 Armagnac de Montal
96 p
Den här spriten fyller 50 år i år och det är såklart en uppenbar anledning till att buteljera och lansera den, Såklart är spriten fatlagrad i närmare 50 år ska tilläggas, för det är bara tiden i ekfaten som får sprit av utvecklas och vinna komplexitet. Till utseenden är den klart bärnstensfärgad och till synes inte direkt äldre än var årgångarna 1961 och 1951 är. Att det finns en betydande ålder syns såklart i en svagt olivgröna tonen i spritens ytterkant. Doften är ganska stor och tydligt knäckig med nyanser av torkad stenfrukt, nougat, rostade nötter och choklad och den är intressant nog lite tätare och mer intensiv än den tio år äldre tappningen från 1961. Smaken är drygt medelfyllig och fint karamellig med en läcker nyans av torkade aprikoser och en hel del av de nougat- och chokladtoner som doften lockade med. Mot slutet av den långa smaken tar tonerna från ekfaten vid ganska tydligt. Det är en underbart djup och livfull 50-åring med en utsökt balans mellan fruktsötma och tanniner och beska från ekfaten och den långa lagringen. Ska man lägga en priset i ekvationen är det ett superfynd i förhållande till de äldre och mycket (av naturliga skäl) högre prissatta tappningarna. Köp den till en jubilar du tycker om eller bara till själv – det är du värd.
Finns på Systembolaget, nr 40948 för 1 649 kr.

1961 Armagnac de Montal
95 p
Intressant nog ser den är i ekfat ungefär 60 år vällagrade spriten inte äldre ut än den från 1971 och den känns heller inte äldre i doften. Det är som att frukten är mer framträdande, nyanser av både bakade och lätt torkade aprikoser möter upp en oväntat finstämd mognads- och ekfatskaraktär och nyansera av ekfat, rostade nötter och choklad är ganska finstämda. Med det infinner sig en finess som man oftare hittar i gammal cognac. Smaken känns igen från upplevelsen av doften, här är en utsökt elegant och fint avrundad med en mer polerad struktur av ekfat, tanniner och bitterhet och det gör att eftersmaken har en större prägel av torkad frukt och choklad. Det här är en precis lika bra tappning som den från 1971, men det 1971 har i djup och kraft har 1961 i finess. Och priset känns fortfarande väl motiverat – gammal sprit är unik och efterfrågan gör att priserna växer, men här inom möjlighetens gräns.
Finns på Systembolaget, nr 40951 för 4 449 kr.

1951 Armagnac de Montal
96 p
Den här spriten har lagrats i fat i nästan 70 år innan buteljering tidigare i år, ändå ser den inte märkbart mycket mörkare ut. Inte heller den olivgröna oxidationsnyansen verkar vara med påtaglig. Precis som årgång 1961 är det här en mycket elegant armagnac där de mogna karaktärerna på ett överraskande sätt matchas av en fruktighet (torkade aprikoser, bakade persikor och sultanrussin) som gör balansen väldigt spännande. Doften är egentligen inte större än den i årgång 1961, men det är lite mer koncentrerad och bjuder på lite mer av den nougat och choklad som man ofta ser i riktigt gammal sprit. Det hela sitter ihop på ett utmärkt sätt utan att ålder och oxidation har tagit över. Smaken är den fylligaste och mer komplexa av de tre yngre årgångarna, men här möter man en lite känsla av den rancio (oxidation av aromämnen i samspel med ekfatens tanniner) som hör hemma i gammal sprit. Det ökar på komplexiteten men gör också smaken lite bittrare precis mot slutet. Tack och lov finns det gott om koncentration från torkad frukt, kola, knäck och choklad som följer med hela vägen i den långa eftersmak.
Det här är en fantastiskt väl sammansatt årgång som torde göra vilken 70-åring som helst glad.
Finns på Systembolaget, nr 11134 för 9 945 kr.

1950 Armagnac de Montal
96 p
Den här noteringen kommer från senhösten 2020 då en artikel om gamla armagnacs publicerades här på Vinlegender. Det finns fortfarande möjlighet att köpa årgång 1950 och därför publiceras noteringen igen.
Den här spriten har lagrats i fat i 70 år innan buteljering tidigt år 2020. Färgen är vackert djupt bärnstensgyllene med det olivgröna skimmer som är signum för sprit som har lagrats väldigt länge i fat. Doften är stor, tydligt knäckig och torkat aprikosfruktig med fantastiska toner av nougat, karamelliserade hasselnötter och choklad och allt sitter ihop på ett helt fantastiskt sätt. Smaken är drygt medelfyllig, lika fint karamellig som doften lovade, syrlig på det sätt som riktigt mogen druvsprit är men också mjukt sötaktig som gör att man bara till aromerna noterar det typiska oxidationsbeskan som kommer med åren. Slutomdömet är en närmast perfekt balanserad sprit som har en underbar lång och snygg sammansatt smak där sötma, syra och åldersbeska matchar varandra mycket väl.
Finns på Systembolaget (1 flaska i PK Huset i Stockholm), nr 40100 för 10 695 kr.

1941 Armagnac de Montal
98 p
När kriget rasade i Europa skördade den tidens vinodlarna druvorna till det vin som brändes till sprit och lades i gamla ekfat för att med tiden bli en riktigt nobel armagnac. Det är ofta svindlande tankar som dyker upp när man får prova historia. Spriten har fått mogna i nästan 80 år innan ett fåtal flaskor buteljerades och försågs med etikett med årtalet på. Med den här åldern har utseendet djupnat och blivit mer tydligt ”gammalt” med bärnstensbrun nyans och ett tydligare olivskimmer. Doften är dock inte nämnvärt mycket äldre och mer utvecklad, de fina torkade frukttonerna finns kvar liksom en större ton av nougat än av choklad, men doften är lite mer karamelliserad och knäckig och uppskattar man det (vem gör föresten inte det?) är det här en armagnac med ett lite större plustecken i kanten. Smaken är också tätare, tydligt med koncentrerad och karamelligt med en initial känsla av knäck och sötma men snart efter det en viss syrlighet och framför allt hela kopplet av komplexa toner av rancio (oxidation) och fatbitterhet som gör avslutningen helt torr. En snabb jämförelse med fjolårets 1940 visar på en snarlik balans. Visst har priset klivit upp en del, men det är historia i småskalig buteljering vi talar om och det blir därför att stark rekommendation för den som är stadd i kassa.
Finns på Systembolaget, nr 49050 för 11 500 kr.

1931 Armagnac de Montal
100 p
Den här årgången ser närmast identisk ut med 1941 – djupt bärnstensfärgad med brun nyans och ett typiskt olivgrönt skimmer. Det som skiljer lite är en extra liten dimension i doften och möjligen ett något större djup med lite mer fokus på knäck, karamell och choklad än på oxidation, detaljer som skapar en större och bättre samklang och ger extra stilpoäng. Att Europa började mörkna och oron växte för att mot slutet av decenniet eskalera i starten på andra världskriget var det inte många som tänkte på när druvorna skördades, jästes och destillerades. Nittio år senare njuter vi fullt av de få flaskor som buteljerades ur de kvarvarande faten. Smaken är medelfyllig men växer med doftutvecklingen i munnen, samma typ av torkade fruktsötma och karamell som 1941 bjöd på finns också här, men tack vare av fatoxidationen är lite längre framskriden har det tillkommit en tanninstruktur och en liten beska som gör slutet av smaken torrare. Samtidigt finns hela registret av charm, torkad frukt och gör eftersmaken både lång och fulländad. Det här är en armagnac för den som söker något verkligt extra.
Finns på Systembolaget, nr 40449 för 25 995 kr.

1930 Armagnac de Montal
98 p
Precis som årgång 1950 provades den här årgången senhösten 2020 och noteringen återpubliceras eftersom det fortfarande går att få tag på årgång 1930.
När det gäller årgångssprit finns det egentligen inga bättre eller sämre årgångar. De skillnader som naturen ger vinet suddas med tiden ut efter först den koncentration av doft- och smakämnen som först destillationen ger, sedan av den avdunstning och oxidation som åren i faten skapar. Med tanke på att årgång 1930 har mognat och utvecklats under 90 år i faten (till största del) och ett par decennier i glasdamejeanner innan buteljering hade man kunnat väntat sig lite större koncentration och en mer tydlig oxidation. Istället upplevs den här armagnacen som enastående fint balanserad med en lite ljusare torkad fruktighet och karamellton i förhållande till de yngre sorterna. Den något mindre uttalade karamellsötman gör att den långa eftersmaken i större utsträckning vinner komplexitet tack vare syran och tonen av rancio. Det här är precis lika storslaget som elegant och hade eftersmaken dröjt sig kvar lite längre hade fullkomlig poäng varit given.
Finns på Systembolaget (1 flaska på PK Huset i Stockholm och 1 flaska på Hansa i Malmö), nr 40104 för 21 998 kr.

1921 Armagnac de Montal
100 p
Jag var tvungen att ta fram årgång 1920 för att jämföra med den här ett år yngre årgången – och jag blev precis lika golvad av 1921 års armagnac. Det går helt enkelt inte att sätta ett annat betyg än fulländade 100 poäng. Den enastående doften, djupet, koncentrationen och de underbart mogna aromerna med knäckighet, karamell, smörkola, mellanmörk choklad, kanderade nötter, torkade aprikoser, russin och söt vanilj – det är verkligen exceptionellt och helt fulländat. Smaken är precis lika explosiv med samma intensiva register av torkad frukt och godis, med en tydlig ton av rancio men som är så inbäddad och mjuk sötma, vanilj och koncentration att syrligheten och åldersbeskan mest tillför en struktur. Och eftersmaken är vidunderligt lång. Visst, det kostar en smärre förmögenhet, men så är det en raritet med historia och hade det varit en maltwhisky hade vi nog fått sätta en 0:a efter. Det kan vara värt att ha i åtanke.
Finns på Systembolaget, nr 11797 för 34 444 kr.

1920 Armagnac de Montal
100 p
Också den här noteringen från senhösten 2020 återpubliceras eftersom det fortfarande går att få tag på årgång 1920.
Trots ett extra decenniums lagring i fat till precis 100 år, är skillnaden mot 1930 Armagnac de Montal förvånansvärt liten. I båda sorterna är åldern och oxidationstonen tydlig, den gräsiga och lite syrliga nyansen av rancio skapar en unik komplexitet som i den här hundraåringen får en liten extra balans tack vare den yppiga karamelltonen. Smaken är fenomenalt fint balanserad med både syra och sötma som omfamnar oxidationsbeskan och dröjer sig kvar en liten aning längre än i tappningen från 1930. Det som lyfter den här tappningen till fulländning är alla små detaljer som ger en större helhet. Återigen är det finess som definierar den här unika spriten. Priset är såklart högt, men vi talar om en oerhört unik sprit som skördades och jästes och destillerades för hundra år sedan. Sett ur ett historiskt perspektiv kan man säker räkna denna antikvitet som billig.
Finns 1 flaska kvar på Systembolagets beställningssortiment, nr 82431 för 34 999 kr.